محسن حیدری سلطان آبادی؛ سعید ملک؛ حمیدرضا قزوینی؛ محمد شاکر؛ مهدی هدایتیزاده
دوره 11، شماره 1 ، خرداد 1389، ، صفحه 67-84
چکیده
یکی از روشهای نیل به خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی نظیر برنج، کاهش ضایعات آنهاست. عوامل زیادی در ایجاد ضایعات کمی و کیفی برنج نقش دارند که از آن جمله میتوان روش تبدیل شلتوک به برنج سفید و میزان رطوبت زمان تبدیل را نام برد. هدف از این تحقیق، مقایسة عملکرد سفیدکنهای سایشی و تیغهای (مالشی) از نظر درصد ...
بیشتر
یکی از روشهای نیل به خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی نظیر برنج، کاهش ضایعات آنهاست. عوامل زیادی در ایجاد ضایعات کمی و کیفی برنج نقش دارند که از آن جمله میتوان روش تبدیل شلتوک به برنج سفید و میزان رطوبت زمان تبدیل را نام برد. هدف از این تحقیق، مقایسة عملکرد سفیدکنهای سایشی و تیغهای (مالشی) از نظر درصد شکستگی و درجة سفیدشدگی ارقام مختلف برنج بود. همچنین رطوبت مناسب تبدیل این ارقام در هر یک از سیستمهای یاد شده به دست آمد. به این منظور آزمایشی فاکتوریل بر پایة بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد که در آن از سه رقم شلتوک سرخه، سازندگی و طارم در چهار سطح رطوبت 8 ،10، 12 و 14درصد (بر پایه تر)، خشک و در دو سیستم تیغهای و سایشی مدرن به برنج سفید تبدیل شد. در هر تیمار، درصد شکستگی برنج و درجۀ سفید شدگی و نیز ظرفیت کاری و میزان توان مصرفی هر سیستم اندازهگیری شد. نتایج نشان داد اثر ساده رقم، نوع سفیدکن، و رطوبت تبدیل همچنین و اثر متقابل آنها در سطح آماری یک درصد بر درصد شکستگی و درجۀ سفید شدگی معنیدار است. بر این اساس، رقم سرخه کمترین و طارم بیشترین میزان شکستگی برنج را دارا بود. همچنین میانگین شکستگی و سفیدشدگی در سفیدکن سایشی به صورت معنیدار کمتر از نوع تیغهای بود. رطوبت 14 درصد بیشترین شکستگی و کمترین سفید شدگی برنج را داشت. بررسی اثر متقابل رقم و رطوبت در دو سیستم سایشی و تیغهای بر میزان شکستگی و سفیدشدگی برنج نشان داد که مناسبترین رطوبت تبدیل در سیستم سایشی برای ارقام سرخه، سازندگی و طارم به ترتیب 10، 12 و 10 درصد و در سیستم تیغهای به ترتیب 10، 12 و 12درصد و ظرفیت کاری و میزان توان مصرفی در سیستم سایشی به ترتیب 7/1 و 43/3 برابر سیستم تیغهای است.
محمد شاکر؛ هدایتاله رحیمی
دوره 8، شماره 1 ، خرداد 1386، ، صفحه 85-100
چکیده
در این تحقیق،عملکرددستگاههای جداساز شلتوک (پادیه) نوع صندوقی و سینی شکل از نظر فنی و اقتصادی، نسبت به سه رقم شلتوک رایج در استان فارس(کامفیروزی،آمل-3 و نعمت) ارزیابی شده است. به منظور اجرای این تحقیق، از طرح آماری کرتهای خردشده در پنج تکرار استفاده شد. سه رقم شلتوک به عنوان کرتهای اصلی و دو نوع دستگاه جداساز به عنوان کرتهای ...
بیشتر
در این تحقیق،عملکرددستگاههای جداساز شلتوک (پادیه) نوع صندوقی و سینی شکل از نظر فنی و اقتصادی، نسبت به سه رقم شلتوک رایج در استان فارس(کامفیروزی،آمل-3 و نعمت) ارزیابی شده است. به منظور اجرای این تحقیق، از طرح آماری کرتهای خردشده در پنج تکرار استفاده شد. سه رقم شلتوک به عنوان کرتهای اصلی و دو نوع دستگاه جداساز به عنوان کرتهای فرعی انتخاب گردید. جهت مقایسه میانگینها نیز از آزمون دانکن استفاده شد. آزمایش در یک کارگاه شالیکوبی اجرا شد. در هرتیمار با نمونهگیری از خروجی دستگاههای پوستکن و جداساز شلتوک، درصد شلتوک و برنج قهوهای و از خروجی دستگاه صیقلدهنده، درصد شکستگی برنجاندازهگیری شد. همچنین ظرفیت و توان مورد نیاز دستگاهها نیز اندازهگیری و مقایسه شد. به منظور مقایسة اقتصادی دو نوع دستگاه جداساز شلتوک، از روش بودجهبندی جزئی استفاده شد. نتایج نشان داد که درصد شلتوک و درصد برنجقهوهای خروجی (میانگین دادههای مربوط به سه رقم شلتوک در یک دستگاه جداساز) در نوع سینیشکل، به ترتیب با مقادیر 03/76 و 89/99 درصد، نسبت به نوع صندوقی، به ترتیب با مقادیر 32/28 و 5/99 درصد، به طور معنیداری بیشتر است. همچنین درصد شکستگی برنج در سیستم تبدیل مجهز به دستگاه جداساز نوع سینیشکل با 34/18 درصد به طور معنیداری کمتر از نوع صندوقی با 75/21 درصد بود. مشخص شد که ظرفیت دستگاه جداساز سینیشکل حدود یک و نیم برابر صندوقی و توان مورد نیاز جهت راهاندازی دستگاه جداسازصندوقی پنج برابر سینیشکل است. ارزیابی و مقایسه عملکرد دو نوع دستگاه جداساز نشان داد که در هر سه رقم شلتوک مورد آزمایش، دستگاه جداساز سینیشکل بهتر از نوع صندوقی است. در مجموع از نظر فنی و اقتصادی میتوان گفت که دستگاه جداساز نوع سینیشکل برای ارقام آمل-3 و نعمت و نوع صندوقی برای رقم کامفیروزی مناسب است.