بهجت تاجالدین؛ مریم هاشمی؛ سیدمجتبی خیامنکویی
چکیده
زردآلو میوهای نرم با عمر ماندگاری کوتاه است که پس از برداشت ضایعات قابل توجهی دارد. بستهبندی مناسب میتواند ضایعات این محصول باغی را در مراحل پس از برداشت و در مرحله بازاررسانی تا حد زیادی کاهش دهد. بدین منظور، میوه زردآلو (رقم 58- شاهرود) بهصورت شاهد (بدون تیمار)، پوشش با یک نوع واکس نانویی بر پایه ...
بیشتر
زردآلو میوهای نرم با عمر ماندگاری کوتاه است که پس از برداشت ضایعات قابل توجهی دارد. بستهبندی مناسب میتواند ضایعات این محصول باغی را در مراحل پس از برداشت و در مرحله بازاررسانی تا حد زیادی کاهش دهد. بدین منظور، میوه زردآلو (رقم 58- شاهرود) بهصورت شاهد (بدون تیمار)، پوشش با یک نوع واکس نانویی بر پایه کیتوزان، و داخل ظروف حاوی کیتوزان بستهبندی و در دمای صفر درجه سلسیوس قرار داده شد. نتایج آزمونهادر دوره نگهداری نشان داد که از نظر میزان افت وزن و رطوبت، تیمار پوشش و تیمار شانه نسبت به شاهد، و تیمار پوشش نیز نسبت به تیمار شانه نتیجه بهتری بهدست میدهد. صرفنظر از انتهای دوره نگهداری که نتایج حاصل از تیمار ظروف نانویی به شاهد و به تیمار پوشش نزدیک میشود، تیمار شانه بافت بهتری را برای زردآلو فراهم میکند. میانگین میزان تغییرات رنگ برای تمامی تیمارها با یک روند افزایشی تغییر میکند اما اختلافمعنیداریدر تغییرات رنگ زردآلوهایشاهد با زردآلوهای تحتدو تیمار دیگروجودندارد. از نظر تنفس، بین عامل پوشش و مدت زمان نگهداری تفاوت معنیداری در سطح 1 درصد وجود دارد اما در مورد تولید اتیلن، تفاوت معنیداری وجود ندارد. میکروسکوپ الکترونی روبشی نمونهها مشخص کرد که نمونههای شاهد سطح تخریب شده دارند و فرسایش بافت بهخوبی روی زردآلو مشهود است اما تصاویر نمونههای تیمار پوشش نشان میدهد که نانوامولسیون روی زردآلو بهخوبی قرار گرفته است و در سطح نمونه هیچ فرسایش و ترکخوردگی مشاهده نمیشود که ناشی از عملکرد خوب نانو پوشش روی آن میباشد. بهطور کلی، وجود اختلاف معنیدار بین برخی از صفات کیفی زردآلو، نشاندهنده تاثیر نوع بستهبندی در بروز این تفاوتها است.
روحاله مجدی؛ منصور راسخ؛ امیرحسین افکاری سیاح
چکیده
در این تحقیق اثر سه سطح دورة انبارداری بر خواص فیزیکی و اثر دورة انبارداری و سرعت بارگذاری در سه سطح بر خواص برشی سیر بررسی شده است. همچنین، برخی خواص فیزیکی و مکانیکی سیر شامل ارتفاع، متوسط قطر عرضی، قطر متوسط حسابی، قطر متوسط هندسی، ضریب کرویت، چگالی تودة پیاز سیر و نیز پارامترهای طول، عرض، ضخامت، چگالی حقیقی، چگالی توده، تخلخل، ...
بیشتر
در این تحقیق اثر سه سطح دورة انبارداری بر خواص فیزیکی و اثر دورة انبارداری و سرعت بارگذاری در سه سطح بر خواص برشی سیر بررسی شده است. همچنین، برخی خواص فیزیکی و مکانیکی سیر شامل ارتفاع، متوسط قطر عرضی، قطر متوسط حسابی، قطر متوسط هندسی، ضریب کرویت، چگالی تودة پیاز سیر و نیز پارامترهای طول، عرض، ضخامت، چگالی حقیقی، چگالی توده، تخلخل، حجم سیرچه، قطر متوسط حسابی، قطر متوسط هندسی و ضریب کرویت سیرچهها نیز محاسبه شده است. ویژگیهای برشی سیرچهها شامل بیشینه نیروی برش و متوسط انرژی برش نیز اندازهگیری شدند. نتایج تجزیۀ واریانس نشان میدهد که دورة انبارداری بر ویژگیهای طول سیرچه، قطر متوسط حسابی، چگالی توده، چگالی حقیقی و حجم سیرچه و نیز دورة انبارداری بر ویژگیهای متوسط قطر عرضی، قطر متوسط حسابی و چگالی تودة سیر اثر معنیداری دارد. پارامترهایی که از آزمون برشی روی سیرچه استخراج بررسی شدهاند عبارتاند از بیشینة نیروی لازم برای برش کامل سیرچه، متوسط انرژی لازم برای برش واحد سطح، و متوسط نیروی لازم برای برش واحد سطح سیرچه در سه دورة انبارداری و سه سرعت بارگذاری که مقادیر بهدست آمده برای این پارامترها بهترتیب معادل28/2 تا 79/4 نیوتن، 79/17 تا 70/29 میلیژول بر میلیمتر مربع و 44/1 تا 98/2 نیوتن بر میلیمتر مربع بودند. نتایج نشان داد که عامل دورة انبارداری تنها بر بیشینه نیروی لازم برای برش کامل سیرچه و متوسط نیروی لازم برای برش واحد سطح سیرچه اثر معنیداری داشت. همچنین دورة انبارداری و سرعت بارگذاری و اثر متقابل دورة انبارداری و سرعت بارگذاری بر مقدار متوسط انرژی لازم برای برش در واحد سطح سیرچه دارای تأثیر معنیداری است.
مسعود زابلستانی؛ سید احمد طباطباییفر
دوره 11، شماره 4 ، اسفند 1389، ، صفحه 91-102
چکیده
در این تحقیق تأثیر میزان رطوبت بر خواص فیزیکی مغز دو رقم بادام (کاغذی و نیمه سنگی) در پنج سطح رطوبتی (5، 10، 15، 20، و 25 درصد) بر پایه وزن خشک و هر یک با پنج تکرار با استفاده از آزمون فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج نشان میدهد که با افزایش میزان رطوبت از 5 به 25 درصد بر پایه وزن خشک، چگالی حقیقی در رقم کاغذی از 12/851 به 94/1138 ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر میزان رطوبت بر خواص فیزیکی مغز دو رقم بادام (کاغذی و نیمه سنگی) در پنج سطح رطوبتی (5، 10، 15، 20، و 25 درصد) بر پایه وزن خشک و هر یک با پنج تکرار با استفاده از آزمون فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج نشان میدهد که با افزایش میزان رطوبت از 5 به 25 درصد بر پایه وزن خشک، چگالی حقیقی در رقم کاغذی از 12/851 به 94/1138 کیلوگرم بر متر مکعب، خلل و فرج از 69/35 به 45/54 درصد، سرعت حد از 81/4 به 18/6 متر بر ثانیه، ضریب اصطکاک استاتیکی از 471/0 به 591/0 روی سطحی از جنس پلکسی گلاس و از 417/0 به 552/0 روی سطحی از جنس آهن گالوانیزه، مساحت سطح تصویر شده از 45/1 به 67/1 مترمربع، زاویة قرارگیری از 26/18 به 59/27 درجه افزایش مییابد. برای رقم نیمه سنگی، مقادیر مشابه به ترتیب به این شرح است: از 18/897 به 84/1123کیلوگرم بر متر مکعب، از 09/32 به 22/47 درصد، از35/5 به 53/6 متر بر ثانیه، از 368/0 به 458/0 و از 356/0 به 447/0 ، از 36/1 به 53/1 مترمربع، و از 33/16 به 45/22 درجه. نتایج همچنین نشان میدهد که چگالی ظاهری با افزایش میزان رطوبت از 5 به 25 درصد بر پایة وزن خشک کاهش مییابد؛ مقدار کاهش چگالی ظاهری، در رقم کاغذی از 26/547 به 76/518 و در رقم نیمه سنگی از 609 به 94/592 کیلوگرم بر متر مکعب است.
محمد جعفری؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی
دوره 11، شماره 3 ، آذر 1389، ، صفحه 15-26
چکیده
محصولات و مواد کشاورزی در دوران رشد خود در معرض بارگذاریهای طبیعی قرار دارند و به هنگام برداشت و پس از آن نیروهای مکانیکی مختلف به آنها وارد میشود. یکی از این محصولات نیشکر است که برای برداشت آن نیروی برشی زیادی مورد نیاز است. بهینهسازی و ساخت ابزار برش در ماشینهای برداشت نیشکر نیاز به مطالعات اساسی پارامترهای مکانیکی ...
بیشتر
محصولات و مواد کشاورزی در دوران رشد خود در معرض بارگذاریهای طبیعی قرار دارند و به هنگام برداشت و پس از آن نیروهای مکانیکی مختلف به آنها وارد میشود. یکی از این محصولات نیشکر است که برای برداشت آن نیروی برشی زیادی مورد نیاز است. بهینهسازی و ساخت ابزار برش در ماشینهای برداشت نیشکر نیاز به مطالعات اساسی پارامترهای مکانیکی و فیزیکی محصول و ماشین دارد. در این خصوص شناخت خصوصیات فیزیکی محصول از قبیل قطر، رطوبت، جرم مخصوص، جرم واحد طول، و خصوصیات مکانیکی برش محصول از قبیل حداکثر نیروی برش، مقاومت برش، انرژی مورد نیاز برای برش و انرژی ویژه برش اهمیت ویژهای دارد. در این تحقیق ساقة دو رقم نیشکر (Cp69 و Cp57) از مزارع تحقیقاتی کشت و صنعت امیرکبیر واقع در جنوب غربی خوزستان تهیه شد و پس از حمل با شرایط حفظ رطوبت، با دو نوع تیغة صاف و مضرس در سه سرعت 2/0، 5/0، و 35/1 متر بر دقیقه تحت برش شبه استاتیکی قرار گرفت. دادهها به کمک نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد که تأثیر رقم بر حداکثر نیروی برش ساقه طبق آزمون دانکن فاقد تفاوت معنیداری اما بر مقاومت برشی در سطح احتمال 1 درصد، دارای اختلاف معنیدار است؛ همچنین اثر تغییرات سرعت بر حداکثر نیروی برش در سطح احتمال 1 درصد و بر مقاومت برشی در سطح احتمال 5 درصد و تأثیر نوع تیغه (صاف و مضرس) در نیروی برش و مقاومت برشی در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است. نتایج نشان داد که افزایش سرعت از 2/0 تا 35/1 متر بر دقیقه خصوصاً در تیغۀ صاف بر بهبود عملکرد برش مؤثر است، اما تغییر سرعت از 5/0 به 35/1 متر بر دقیقه برای تیغۀ مضرس نه تنها به کاهش مقاومت برشی نمیانجامد بلکه آن را نیز افزایش میدهد. تیغة مضرس در سرعتهای پایین به دلیل نفوذ اولیۀ بهتر در پوستۀ ساقه و کاهش مرحلۀ فشردگی ساقه مقدار نیروی برشی کمتری نیاز دارد و متعاقب آن مصرف انرژی و مقاومت برشی میشود.
علیماشاءاله کرمانی؛ حمیدرضا گازر؛ احمد صادقی
دوره 11، شماره 2 ، شهریور 1389، ، صفحه 85-94
چکیده
در این تحقیق تعدادی از خواص فیزیکی یک نوع زغالآخته از منطقۀ الموت قزوین (روستای هیر) اندازهگیری و ارزیابی شد. مقادیر متوسط طول، عرض، و ضخامت (ارتفاع)، وزن هزار میوه و یک میوه، قطر متوسط هندسی، حجم، مساحت سطح رویه، مساحت سطح مقطع، کُرویت، چگالی حقیقی (میوه)، چگالی توده، تخلخل و سرعت حد میوة رسیدة زغالآخته (با رطوبت 30/73 درصد بر ...
بیشتر
در این تحقیق تعدادی از خواص فیزیکی یک نوع زغالآخته از منطقۀ الموت قزوین (روستای هیر) اندازهگیری و ارزیابی شد. مقادیر متوسط طول، عرض، و ضخامت (ارتفاع)، وزن هزار میوه و یک میوه، قطر متوسط هندسی، حجم، مساحت سطح رویه، مساحت سطح مقطع، کُرویت، چگالی حقیقی (میوه)، چگالی توده، تخلخل و سرعت حد میوة رسیدة زغالآخته (با رطوبت 30/73 درصد بر پایة تر) به دست آمد که به ترتیب عبارتاند از: 91/18، 74/13، 33/13 میلیمتر، 78/2309 و 31/2 گرم، 12/15 میلیمتر، 96/1841 میلیمتر مکعب، 65/722 میلیمتر مربع، 66/180 سانتیمتر مربع، 21/80 درصد، 10/1 گرم بر سانتیمتر مکعب، 63/0 گرم بر سانتیمتر مکعب ، 30/43 درصد و 8/13 متر بر ثانیه. مقادیر متناظر برای هستة زغالآخته از این قرارند: 61/13، 07/6، 79/5 میلیمتر، 67/299 و 3/0 گرم، 81/7 میلیمتر، 93/252 سانتیمتر مکعب، 57/192 سانتیمتر مربع، 14/48 سانتیمتر مربع و 59/57 درصد، 21/1 گرم بر سانتیمتر مکعب، 68/0 گرم بر سانتیمتر مکعب، 05/44 درصد و 4/7 متر بر ثانیه. نسبت گوشت میوه به هسته 8/6 برآورد شد و ضریب اصطکاک استاتیکی میوة زغالآخته روی سطوح ورق آهن گالوانیزه، ورق استیل، پلکسیگلاس و چوب به ترتیب 38/0، 34/0، 33/0 و 43/0 تعیین گردید.
عزتاله عسکری اصلی ارده؛ محمدرضا روزگار
دوره 10، شماره 3 ، آذر 1388، ، صفحه 1-12
چکیده
خواص اصطکاکی دانهها و به خصوص گندم نقش مهمی در تعیین مشخصات مخازن، مجاری انتقال، خشککنها، سیلوها و تجهیزاتی دارد که این دانهها در آن جریان دارند. در این تحقیق به بررسی ضریب اصطکاک داخلی و زاویة استقرار دانة 3 رقم متداول گندم (سرداری،گاسپارد، و سای سوتر) در 4 سطح رطوبتی (12، 15، 18، و 21 درصد) پرداخته شد. برای اندازه گیری ضریب ...
بیشتر
خواص اصطکاکی دانهها و به خصوص گندم نقش مهمی در تعیین مشخصات مخازن، مجاری انتقال، خشککنها، سیلوها و تجهیزاتی دارد که این دانهها در آن جریان دارند. در این تحقیق به بررسی ضریب اصطکاک داخلی و زاویة استقرار دانة 3 رقم متداول گندم (سرداری،گاسپارد، و سای سوتر) در 4 سطح رطوبتی (12، 15، 18، و 21 درصد) پرداخته شد. برای اندازه گیری ضریب اصطکاک خارجی ارقام فوق در سطوح رطوبتی مذکور، از 4 سطح تماس (ورق سیاه، روغنی، آلومینیم، و گالوانیزه) استفاده شد. آزمایشها در 5 تکرار اجرا شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش تجزیة واریانس و برای مقایسة اثر میانگینها از آزمون چند دامنهای دانکن (با سطح احتمال 5 درصد) استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر رطوبت، رقم، و سطوح تماس بر زاویة استقرار و اثر رطوبت و رقم بر ضریب اصطکاک داخلی دانه معنیدار (سطح احتمال 1 درصد) است. با افزایش سطوح رطوبتی دانه، زاویة استقرار دانه بهطور معنیدار افزایش یافت و در مورد ضریب اصطکاک داخلی دانه نتایج مشابهی بهدست آمد. اثر سطوح رطوبتی 18 و 21 درصد بر مقدار ضریب اصطکاک داخلی دانه معنیدار نبود. بیشترین میانگین ضریب اصطکاک داخلی به رقم سرداری (با اختلاف غیرمعنیدار با رقم سرداری) و کمترین آن به رقم سایسوتر اختصاص داشت. بیشترین میانگین زاویة استقرار به رقم گاسپارد و کمترین آن به رقم سایسوتر (با اختلاف غیرمعنیدار با رقم سرداری) اختصاص داشت.
عبدالله ایمانمهر؛ برات قبادیان؛ سعید مینائی؛ جواد فردمال
دوره 7، شماره 4 ، اسفند 1385، ، صفحه 119-128
چکیده
دانستن خصوصیات فیزیکی دانههای کلزا برای طراحی بهینه دستگاههایی که در انتقال، جابهجایی، فرآوری و ذخیره این محصول به کار میرود، لازم است. در این مطالعه، برخی خصوصیات فیزیکی دانه کلزا اندازهگیری و ارزیابی شد. در این آزمایشها خواص فیزیکی دانههای کلزا (واریته لیکورد) شامل، ابعاد محوری، قطر میانگین هندسی، سطح ...
بیشتر
دانستن خصوصیات فیزیکی دانههای کلزا برای طراحی بهینه دستگاههایی که در انتقال، جابهجایی، فرآوری و ذخیره این محصول به کار میرود، لازم است. در این مطالعه، برخی خصوصیات فیزیکی دانه کلزا اندازهگیری و ارزیابی شد. در این آزمایشها خواص فیزیکی دانههای کلزا (واریته لیکورد) شامل، ابعاد محوری، قطر میانگین هندسی، سطح جانبی، سطح مقطع، حجم، کرویت و شاخص شکل دانهها در 3 سطح رطوبتی (بر پایة وزن تر) با 10 تکرار اندازهگیری شد. آنالیز واریانس نتایج نشان داد که خواص فیزیکی دانهها در سطح 1 درصد در سطوح مختلف رطوبتی دارای اختلاف معنیداری است. ارتباط بین خواص اندازهگیری شده و درصد رطوبت دانهها به کمک روابط رگرسیونی بیان شد. مقایسة میانگین به روش دانکن نشان داد که با افزایش درصد رطوبت دانهها، اندازة ابعاد محوری، سطح جانبی، سطح مقطع و حجم دانهها افزایش و درصد کرویت و شاخص شکل دانهها کاهش مییابد.
حسن صدرنیا؛ علی رجبی پور؛ ارژنگ جوادی؛ علی جعفری؛ یونس مستوفی
دوره 7، شماره 3 ، آذر 1385، ، صفحه 151-166
چکیده
هندوانه از نظر وزن و حجم بزرگترین میوه است و همین امر موجب بروز معضلاتی در حمل و نقل این محصول میشود. تحقیق حاضر به منظور تعیین و مقایسة خواص فیزیکی و مکانیکی ارقام و اندازههای مختلف این محصول جهت دسترسی به پارامترهای مورد استفاده در حمل و نقل، انبارداری، برداشت و جابهجایی صورت گرفته است. آزمایشها در قالب دو طرح آزمایشی ...
بیشتر
هندوانه از نظر وزن و حجم بزرگترین میوه است و همین امر موجب بروز معضلاتی در حمل و نقل این محصول میشود. تحقیق حاضر به منظور تعیین و مقایسة خواص فیزیکی و مکانیکی ارقام و اندازههای مختلف این محصول جهت دسترسی به پارامترهای مورد استفاده در حمل و نقل، انبارداری، برداشت و جابهجایی صورت گرفته است. آزمایشها در قالب دو طرح آزمایشی جداگانه برای تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی هندوانه انجام شد. برای تعیین خواص فیزیکی هندوانه از آزمایش فاکتوریل 3×2 (3 اندازه × 2 رقم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 20 تکرار استفاده گردید. همچنین برای تعیین خواص مکانیکی این محصول از آزمایش فاکتوریل 4×3×2 (4 موقعیت نمونه × 3 اندازه × 2 رقم) در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. متغیرهای جرم، حجم، ابعاد، چگالی، ضریب کرویت، و میانگین هندسی قطرها برای تعیین خواص فیزیکی و متغیرهای تنش و کرنش گسیختگی، مدول الاستیسیته، و چقرمگی نیز برای تعیین خواص مکانیکی هندوانه اندازهگیری شد. نتایج آزمایشها با استفاده از نرمافزار SPSS V.9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد که با افزایش اندازة هندوانه، ضریب کرویت و چگالی در هر دو رقم کاهش مییابد. بیشترین مقدار چگالی 96/0 گرم بر سانتیمتر مکعب مربوط به رقم چارلستونگری در اندازة کوچک و کمترین چگالی 93/0 گرم بر سانتیمتر مکعب مربوط به رقم کریمسونسوئیت در اندازة بزرگ است. مقایسة پارامترهای مختلف خواص مکانیکی دو رقم هندوانة چارلستونگری و کریمسونسوئیت نشان میدهد که خواص مکانیکی هندوانه تحت تاثیر اندازه و رقم به طور معنیداری تغییر میکند.