فرزاد گودرزی؛ فروغ شواخی
چکیده
گوجهفرنگی یکی از محصولات زراعی مهم ایران است. سالانه نزدیک به 30 درصد گوجه تولیدی کشور در فاصلۀ برداشت تا مصرف از بین میرود. ظرفیت بالای تولید اتیلن در گوجهفرنگی دلیل اصلی رسیدن پس از برداشت سریع این محصول و خسارات ناشی از آن است. در این مطالعه، از غلظتهای مختلف گاز 1- متیل سیکلوپروپن برای افزایش دورۀ انبارداری گوجهفرنگی ...
بیشتر
گوجهفرنگی یکی از محصولات زراعی مهم ایران است. سالانه نزدیک به 30 درصد گوجه تولیدی کشور در فاصلۀ برداشت تا مصرف از بین میرود. ظرفیت بالای تولید اتیلن در گوجهفرنگی دلیل اصلی رسیدن پس از برداشت سریع این محصول و خسارات ناشی از آن است. در این مطالعه، از غلظتهای مختلف گاز 1- متیل سیکلوپروپن برای افزایش دورۀ انبارداری گوجهفرنگی رقم "هلیل" که در مرحلۀ آغاز تغییر رنگ برداشت شده بود، استفاده شد. نتایج این بررسی نشان میدهد که این گاز قادر به کنترل اثر اتیلن موجود در هوای اطراف گوجهفرنگی، و ایجاد تاخیر در زمان رسیدن، نرم و قرمز شدن بافت میوه است. میزان تغییرات این ویژگیها به غلظت و زمان تماس میوه با گاز بستگی دارد. با مصرف مقادیر مساوی یا بیش از 7/0 میکرولیتر در لیتر این گاز و زمان تماس 24 ساعت، تأخیری 15 تا 18 روزه در روند رسیدگی گوجهفرنگیها ایجاد میشود. غلظت 35/1 میکرولیتر در لیتر این گاز، اگرچه در کنترل و به تعویق انداختن رسیدگی میوه کاملاً موفق است، اما بهدلیل ایجاد غیریکنواختی در قرمزی رنگ سطح گوجهفرنگی، میتواند باعث کاهش بازارپسندی محصول شود که از این رو قابل توصیه نیست.
مجید قرانخوان؛ ایران محمدپور؛ مهدی مدندوست؛ محمود دژم
چکیده
موز جزء میوههای فرازگرا است و کنترل فرایندهای مربوط به رسیدن آن در کاهش ضایعات این میوه مؤثر است. در این آزمایش تأثیر تیمارهای آمادهسازی و بستهبندی شامل: کیسه پلاستیکی، واکس خوراکی + کیسة پلاستیکی،کیسة پلاستیکی + پرمنگناتپتاسیم (دو یا چهار گرم به ازای هر کیلوگرم میوه)،واکس + کیسة پلاستیکی + پرمنگناتپتاسیم در مدت پنج هفته ...
بیشتر
موز جزء میوههای فرازگرا است و کنترل فرایندهای مربوط به رسیدن آن در کاهش ضایعات این میوه مؤثر است. در این آزمایش تأثیر تیمارهای آمادهسازی و بستهبندی شامل: کیسه پلاستیکی، واکس خوراکی + کیسة پلاستیکی،کیسة پلاستیکی + پرمنگناتپتاسیم (دو یا چهار گرم به ازای هر کیلوگرم میوه)،واکس + کیسة پلاستیکی + پرمنگناتپتاسیم در مدت پنج هفته انبارداری در سردخانه (14 درجه سلسیوس) بر کیفیت و خصوصیات میوه موز رقم کاوندیش بررسی شد. در فواصل زمانی8، 16، 24، 32، و40 روز پس از انبارکردن نمونهبرداری و شاخصهای رسیدگی میوه شامل: سفتی گوشت،مواد جامد انحلالپذیر، pH آب میوه، کل کربوهیدراتها، تانن، میزان ترکیبات فنلی کل، و قندهای پنتوز اندازهگیری شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار(هرتکرار شامل 4 میوه) و مقایسه میانگینها با آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان میدهد که تغییرات در رسیدن میوههای شاهد نگهداری شده در هوای آزاد شامل: افزایش در میزان مواد جامد انحلالپذیر و قندهای پنتوز، کاهش در pH آبمیوه، سفتی گوشت، درصد گسی، و میزان ترکیبات فنلی معنیداری است. کاربرد تیمارهای واکس+ کیسه پلاستیکی و واکس+ کیسه پلاستیکی+ پرمنگنات پتاسیم به طور معنیداری موجب کند شدن فرایند رسیدن میشود. تیمارهای واکس+ کیسه پلاستیکی+ چهار گرم پرمنگنات پتاسیم بیشترین تأثیر را در جلوگیری از افزایش میزان مواد جامد انحلالپذیر، قندهای پنتوز و کاهش pH آبمیوه، سفتی گوشت، درصد گسی و میزان ترکیبات فنلی دارند. همچنین تیمار پرمنگنات پتاسیم +کیسه پلاستیکی و واکس با جلوگیری از تأثیر اتیلن، سبب تأخیر در رسیدگی میوههای موز میشود.
فرزاد گودرزی؛ حمیدرضا ذوالفقاریه
چکیده
نگهداری سیبزمینی پس از برداشت با مشکلات عمدهای همراه است. تقریباً 30 درصد محصول تولیدی کشور طی چند ماه نگهداری از بین میرود. استفاده از نگهدارندههای شیمیایی نه تنها به نگهداری مناسب محصول در انبار کمک نمیکند، بلکه اثراتجانبی نامطلوبی را نیز بهدنبال دارند. در این مطالعه اثر پرتو بتا بر نگهداری غدههای سیبزمینی ...
بیشتر
نگهداری سیبزمینی پس از برداشت با مشکلات عمدهای همراه است. تقریباً 30 درصد محصول تولیدی کشور طی چند ماه نگهداری از بین میرود. استفاده از نگهدارندههای شیمیایی نه تنها به نگهداری مناسب محصول در انبار کمک نمیکند، بلکه اثراتجانبی نامطلوبی را نیز بهدنبال دارند. در این مطالعه اثر پرتو بتا بر نگهداری غدههای سیبزمینی بررسی شده است. غدههای سیب زمینی رقم آگریا با دوزهای 30 تا150 گری تیمار و همراه با غدههای شاهد بهمدت 7 ماه در انبار سنتی نگهداری شدند. غدهها 1، 4، و 8 هفته پس از برداشت پرتودهی شدند. برخی عوامل کیفی سیبزمینی از جمله درصد رطوبت، مقدار قند احیا (کاهیده)، میزان تیرگی غده پوستگیری شده، و درصد جوانهزنی غدهها هر 5/1 ماه یکبار اندازهگیری شد. بر اساس نتایج بهدست آمده، پرتودهی غدهها با دوز 120 گری تجمع قند احیا (کاهیده)، درصد جوانهزنی، تیرگی بافت پوستگیری شده، و افت رطوبت را به شکل معنیداری (درسطح 5 درصد) بهتر از دیگر تیمارها کاهش میدهد. همچنین زمان پرتودهی اثر معنیداری بر پارامترهای فوق دارد بدین معنی که بهترین نتیجه هنگامی بهدست میآید که فرایند پرتودهی غدهها حداکثر تا 1 ماه پس از برداشت باشد. با افزایش زمان انبارداری غدهها از میزان رطوبت آنها کاسته و بر میزان قند احیا (کاهیده) و درصد جوانهزنی غدهها افزوده میشود. هیچیک از دوزهای پرتو بتا برای پرتودهی غدههای بذری سیبزمینی قابل توصیه نیست. اجرای این روش میتواند ضایعات سیب زمینی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
شهین زمردی؛ امیر نورجو؛ عالیه امامی
دوره 7، شماره 2 ، شهریور 1385، ، صفحه 19-30
چکیده
به منظور بررسی اثرهای کم آبیاری درکیفیت و عمر انبارداری گوجهفرنگی، طرحی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار آبیاری 125، 100، 75، 50 درصد نیازکامل آبیاری و چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کهریز مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی طی سالهای 1380-1379 (به مدت دو سال) اجرا شد. آب مورد نیاز گیاه با استفاده از ...
بیشتر
به منظور بررسی اثرهای کم آبیاری درکیفیت و عمر انبارداری گوجهفرنگی، طرحی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار آبیاری 125، 100، 75، 50 درصد نیازکامل آبیاری و چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کهریز مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی طی سالهای 1380-1379 (به مدت دو سال) اجرا شد. آب مورد نیاز گیاه با استفاده از تشتک تبخیر کلاس A محاسبه و با روش آبیاری سطحی در اختیار گیاه قرار گرفت. نتایج تجزیة آماری نشان داد که سطوح مختلف آبیاری در سطح یک درصد بر عملکرد کل و عملکرد بازارپسند میوه معنیدار است. افزایش آبیاری مازاد بر نیاز، تأثیری معنیدار در افزایش تولید ندارد ولی اِعمال کم آبیاری موجب کاهش معنیدار عملکرد میشود. بیشترین کارایی مصرف آب در تیمار 50 درصد و کمترین آن در تیمار 125 درصد آبیاری حاصل شد. همچنین اثر سطوح مختلف آبیاری بر مقدار ویتامین ث، اسیدیته و مواد جامد انحلالپذیر در سطح یک درصد معنیدار بود ولی تاثیری معنیدار بر مقدار pH میوه نداشت. مقایسة میانگینها حاکی است که کم آبیاری موجب افزایش مواد جامد انحلالپذیر، اسیدیته، و ویتامین ث میشود. سطوح مختلف آبیاری در قابلیت نگهداری گوجهفرنگی در سطح 5 درصد معنیدار است، به طوری که آبیاری بیشتر موجب کاهش و کم آبیاری موجب افزایش عمرانباری میوه میشود.