@article { author = {شاه‌کرمی, نازنین and مرید, سعید and رحیمی‌جمنانی, محمدعلی}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {1-18}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بهینه‌سازی الگوی کشت بر اساس مقادیر پیش‌بینی‌شده جریان رودخانه (مطالعه موردی رودخانه صوفی‌چای و شبکه آبیاری پایین‌دست)}, abstract_fa = {تعیین سطح زیر کشت بر اساس منابع آب موجود در شرایط مختلف و به ویژه در شرایط خشکسالی، اهمیت زیادی دارد.  در این تحقیق با استفاده از روش­های مناسب برای پیش‌بینی جریان ورودی به سد در سال آتی و با استفاده از مدل­های بهینه‌سازی، سطح زیر کشت محصولات زراعی زیر شبکة آبیاری صوفی‌چای که سد علویان منبع اصلی تأمین آب آن است، تعیین شد.  در این خصوص، ابتدا جریان ورودی به سد برای شش ماه اول سال با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی پیش‌بینی شد و رابطة جریان آب در شش ماه دوم با شش ماه اول به دست آمد.  نتایج نشان داد که برای پیش‌بینی در سال­های خشک و تر لازم است از روش‌ متفاوتی استفاده شود.  در مرحلة بعد، مدل بهینه‌سازی برای شرایط منطقة طرح تهیه و سطح زیر کشت با توجه به مقادیر پیش‌بینی شده و با هدف حداکثر کردن درآمد خالص محاسبه شد.  نتایج استفاده از روش‌شناسی فوق برای دورة آماری موجود از منطقه نشان می­دهد که این روش به طور مطلوبی توانسته‌است سطح زیر کشت را تعیین کند و به عنوان طرح قابل اجرا در مدیریت بهینة منابع آب و به خصوص طرح­های مقابله با تأثیرات خشکسالی کارا باشد.}, keywords_fa = {الگوی کشت,بهینه‌سازی,پیش‌بینی جریان,خشکسالی,شبکة آبیاری و زهکشی صوفی‌چای,شبکه‌های عصبی}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102575.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102575_2b8542735c9a76e3d1a11f04579620aa.pdf} } @article { author = {روزبه, مجید and لغوی, محمد}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {19-32}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {مقایسه روش‌های مختلف تهیه بستر بذر تحت شرایط خشک بر عملکرد ذرت دانه‌ای بعد از گندم}, abstract_fa = {دقیق‌ترین راه برای ارزیابی کارایی ماشین­های کشاورزی، آزمایش آنها در شرایط خاص منطقه‌ای و اقلیمی است.  به همین جهت در یک آزمون، تأثیر پنج روش مختلف تهیة بستر با گاوآهن برگردان‌دار و بشقابی به همراه ادوات مختلف خاک‌ورزی ثانویه بر تغییر شرایط فیزیکی خاک و عملکرد ذرت دانه‌ای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب، با متوسط بارندگی سالیانه 220 میلی‌متر، به مدت 2 سال مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. در این آزمایش، از طرح بلوک­های کامل تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار استفاده شد.  تیمارها عبارت بودند از: الف) گاوآهن برگردان­دار+ دو مرتبه دیسک (شاهد)؛ ب) گاوآهن بشقابی+ یکمرتبه دیسک؛ ج) گاوآهن بشقابی+ دو مرتبه دیسک؛ د) گاوآهن بشقابی+ خاک­ورز دوار و ه) گاوآهن برگردان‌دار+ خاک­ورز دوار.  در هر یک از تیمارها متوسط قطر وزنی کلوخه‌ها، ظرفیت مزرعه‌ای مؤثر ادوات خاک‌ورزی اولیه و ثانویه، تعداد بوته در واحد سطح، عملکرد و اجزای عملکرد (تعداد دانه در بلال، وزن هزاردانه) اندازه‌گیری شد.  نتایج نشان می­دهد که متوسط قطر وزنی کلوخه‌های حاصل از شخم در اثر کاربرد گاوآهن برگردان‌دار و بشقابی اختلاف معنی‌داری با یکدیگر دارند.  بررسی‌ها همچنین نشان می­دهد که بین متوسط قطر وزنی کلوخه­های حاصل از عملیات خاک‌ورزی ثانویه با دستگاه خاک­ورز دوار در کرت­های شخم خورده با گاوآهن برگردان‌دار و بشقابی اختلاف معنی­داری وجود دارد.  همچنین کاربرد دستگاه خاک­ورز دوار یک­مرتبه در عملیات خاک‌ورزی ثانویه موجب تولید حداقل مقدار متوسط قطر وزنی کلوخه‌ نسبت به شرایطی می­شود که عملیات دیسک­زنی دو مرتبه و با دیسک متقارن انجام شود.  میزان عملکرد دانه ذرت در شرایطی که زمین با استفاده از گاوآهن بشقابی و دو مرتبه دیسک‌زنی تهیه شود نسبت به سایر تیمارها بیشتر است.  در این آزمایش مشخص شد که با افزایش تعداد بوته در واحد سطح، تعداد دانه در بلال و وزن هزار دانه کاهش می­یابد.}, keywords_fa = {ادوات خاک‌ورزی,ذرت,روش‌های خاک‌ورزی,عملکرد ذرت,متوسط قطر وزنی}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102576.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102576_0eb202050b833749fedae7ccec61a9e2.pdf} } @article { author = {شاهرخ‌نیا, محمدعلی and جوان, محمد}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {33-46}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بررسی شاخص‌های عملکرد آبیاری در شبکه آبیاری درودزن}, abstract_fa = {عملکرد بسیاری از شبکه­های آبیاری در دنیا پایین است که بررسی مشکلات این شبکه­ها از اولویت­های کشاورزی هر کشور به شمار می­آید.  در تحقیق حاضر، عملکرد شبکه از لحاظ توزیع آب در قسمتی از شبکه آبیاری درودزن در استان فارس بررسی شده است.  برای این ارزیابی­ها از شاخص­هایی مانند نسبت عملکرد تحویل (Delivery Performance Ratio)، بازده و عدالت توزیع مکانی و زمانی آب استفاده شده است.  این شاخص­ها در دو حالت با استفاده از سطوح زیرکشت واقعی و سطوح زیر کشت قراردادی تعیین و بررسی شد که برای این کار در سه فصل آبیاری مختلف مقادیر آب تحویلی به کانال­های درجه 3 در کانال اردیبهشت اندازه­گیری گردید.  نتایج نشان می­دهد که کانال مورد مطالعه از لحاظ عدالت توزیع مکانی و زمانی آب عملکرد خوبی ندارد و کانال­های بالادست بیش از کانال­های پایین­دست آب برداشت می­کنند.  همچنین تفاوت سطوح زیرکشت قراردادی با سطوح زیرکشت واقعی باعث می­شود که تفاوت شاخص­های عملکرد بسیار زیاد باشد که در بررسی­ها باید به این موضوع توجه شود.}, keywords_fa = {بازده آبیاری,شبکه آبیاری,عدالت توزیع,کفایت}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102577.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102577_5245be0e66491af40cceb92513ad2938.pdf} } @article { author = {مستوفی سرکاری, محمدرضا and ملکی تبریز, پیام and مینائی, سعید}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {47-58}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {ارزیابی عملکرد دستگاه ساقه‌کن پنبه}, abstract_fa = {در ایران سطح نسبتاً وسیعی از زمین­های کشاورزی به کشت پنبه اختصاص دارد.  پس از برداشت محصول، ساقه­های باقیمانده در زمین، موجب می­شود عملیات کاشت محصول بعدی (گندم، چغندرقند، ذرت ...) دشوار شود.  در این طرح، پس از بررسی روش­های مختلف ارائه شده، روشی انتخاب شده است که برای بیرون کشیدن ساقه از دو دیسک استفاده شود.  این دو دیسک در مقابل یکدیگر با زاویة تمایل و همپوشانی مناسب قرار گرفته‎اند در حالی­که به کل مجموعه نیز زاویة حمله‎ داده می‎شود.  در ابتدا با آزمایش­های مزرعه‎ای، مشخصات مورد نیاز مزرعه و ساقه تعیین شده است.  با توجه به این مشخصات و محاسبات تئوری (استفاده از فرمول­های طراحی) و نرم افزاری (استفاده از نرم­افزار Mechanical Desktop)، مقادیر تقریبی مناسب برای زاویة تمایل در محدوده 25 تا 35 درجه، برای زاویة حمله در محدوده  17 تا 27 درجه و برای فاصلة همپوشانی دیسک­ها در محدوده  25 تا 55 میلی­متر به دست آمده است.  دستگاه به گونه­ای طراحی شده است که امکان تغییر این پارامترها را در محدوده مورد نظر به صورتی ساده فراهم سازد.  این طراحی در سه قسمت انجام گرفته است.  ابتدا مجموعه­ای برای ثابت کردن دیسک (مجموعه دیسک)، سپس مجموعه­ای برای اتصال دیسک به شاسی (مجموعة محور) و مجموعه شاسی طراحی شده است.  مجموعه شاسی، کل ماشین را به سه نقطة اتصال تراکتور متصل می­کند.  پس از تکمیل طراحی، عملکرد دستگاه ساخته شده ارزیابی شد.  در ارزیابی عملکرد مزرعه­ای ماشین تاثیر تیمارهای زاویة تمایل، زاویة حمله و همپوشانی (هر یک در سه سطح) بر بازده ماشین- مشتمل بر درصد ساقه­ها و ریشه­های برداشت شده، درصد ساقه­های بریده شده، یکنواختی برداشت و نحوة آماده کردن زمین برای کشت بعدی بررسی شد.  در مزرعه مورد آزمون، رطوبت خاک 8 (بر پایۀ خشک) درصد و شاخص مقاومت به نفوذ در خاک 55/1 مگاپاسکال بوده است.  تجزیه و تحلیل آماری داده­ها نشان می­دهد که بهترین عملکرد مربوط به این تیمارها بوده است: زاویة تمایل 30 درجه با بازدهی 4/95 درصد و زاویة حمله 17 درجه با بازدهی 9/94 درصد و از نظر همپوشانی دیسک­ها، فاصلة همپوشانی 25 میلی­متر با بازدهی 1/94 درصد که بیشترین درصد ساقه­های برداشت شده را به خود اختصاص می­دهند و می­توانند به عنوان مشخصات فنی دستگاه در تولید نیمه­صنعتی استفاده شوند.}, keywords_fa = {ارزیابی,پنبه,ساقه‌کن,طراحی,عملکرد ماشین}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102579.html}, eprint = {} } @article { author = {خوش‌طینت, خدیجه and کاوسی, پرویز and زندی, پروین}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {59-70}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {تعیین ‌عمر انباری ‌چیپس‌ سیب‌زمینی ‌سرخ ‌شده ‌‌در ‌مخلوط‌‌ روغن‌های‌‌ پالم‌ اولئین‌‌ آفتابگردان‌‌ و پنبه‌‌دانه}, abstract_fa = {چیپس‌ سیب‌زمینی ‌یکی ‌از‌ محصولات‌ عمده‌ تولید‌ شده‌ به‌ روش‌ سرخ ‌کردن ‌عمیق ‌است ‌و‌ عمدتاً کودکان ‌و ‌نوجوانان آن را ‌مصرف ‌می‌کنند‌.‌  بنابراین، ‌استفاده ‌از ‌روغن‌ سرخ‌کردنی‌ مناسب‌ و ‌ماندگاری ‌چیپس‌تولیدی ‌‌اهمیتی خاص‌ دارد‌.‌  هدف از این پژوهش، تعیین‌ عمر انباری (Shelf - life) چیپس سیب‌زمینی ‌سرخ‌ شده‌ در‌ دو ‌روغن فرموله‌شده: ‌فرمول ‌یک (پالم ‌اولئین ‌و ‌آفتابگردان 50:50) و فرمول دو (پالم اولئین، آفتابگردان و تخم پنبه 50 : 25 :25) در دو دمای 26 و 60درجة سانتی­گراد تا زمان عبور ‌یکی از ویژگی­های روغن استخراجی چیپس (عدد پراکسید، عدد اسیدی، درصد کل ترکیبات ‌قطبی‌ یا TPC، و فری­تست) از حد دورریز است‌.‌  چیپس سرخ­شده در روغن­های فرموله شده و شاهد (یک ‌نمونه ‌روغن‌ سرخ‌کردنی هیدروژنه ‌تولید ‌داخل) ‌توسط 40 ارزیاب آموزش ‌ندیده ‌با ‌آزمون ‌لذت ‌بخشی ‌(Hedonic) 5‌ درجه‌ای ‌‌ارزیابی ‌حسی ‌شد.  عمر ‌انباری ‌چیپس تولیدی ‌‌در ‌هر ‌دو ‌روغن فرموله شده ‌با نگهداری ‌‌در ‌دو ‌دما ‌بر ‌اساسTPC‌ مشخصشد.  ‌به ‌این‌ ترتیب‌ عمر ‌انباری‌ چیپس سرخ شده در فرمول یک و نگهداری شده در دو دمای 26 و 60 درجة سانتی­گراد  به ترتیب 11 و 5/9 روز در مقابل 5/7 و 5/1 روز برای چیپس فرمول دو  بود.  ارزیابی حسی چیپس­های تولیدی تفاوت معنی­داری را بین روغن­های فرموله شده و شاهد نشان نداد (123/0 r =).  با در نظر گرفتن عمر مفید سرخ کردن (fry-life)، ‌عمر‌ انباری‌ چیپس‌ تولیدی،‌ ارزیابی‌حسی‌، ارزش تغذیه­ای و جنبه اقتصادی تولید، فرمول یک رتبه بهتری را کسب کرد (شاهد < فرمول2< فرمول1).  در مجموع، با توجه به وجود 20 درصد اسید چرب ترانس در روغن شاهد و فقط 6/0 و 24/0 درصد در فرمول­های 1 و 2، و با توجه به ‌ارزش ‌تغذیه‌ای (نسبت اسید چرب چند­غیر­اشباعی به مجموع اسیدهای چرب ترانس و اشباع) پایین‌تر آن (روغن‌شاهد 35/0 در مقابل 35/1 برای فرمول یک و 09/1 برای فرمول دو) و نیز با در نظر گرفتن تفاوت 6 ساعت عمر مفید سرخ­کردن و هزینه هیدروژناسیون در مقابل روغن­های فرموله شده به روش مخلوط کردن، می­توان ‌فرمول 1 را به عنوان جایگزین مناسب برای روغن سرخ­کردنی هیدروژنه معرفی کرد.}, keywords_fa = {ارزیابی حسی,چیپس سیب‌زمینی,روغن سرخ‌کردنی,روغن نباتی,عمر انباری}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102581.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102581_629cd343053c1811d0baf1f0ea07c9d6.pdf} } @article { author = {جلیلی, جلال and جبلی, سیدجلال and قمرنیا, هوشنگ and منعم, محمدجواد}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {71-88}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {ارزیابی شبکه‌های آبیاری به‌روشBenchmarking با تعیین ارزش نسبی شاخص‌ها}, abstract_fa = {ارزیابی عملکرد شبکه­های آبیاری اولین مرحله جهت یافتن راهکارهای بهبود شبکه­هاست.  روش ارزیابی مقایسه­ای (Benchmarking) در شبکه­های آبیاری اخیراً از طرف مراجع بین­المللی مدیریت منابع آب پیشنهاد و در بعضی از کشورها نیز اجرا شده است که با استفاده از راهکارهای مناسب باعث بهبود عملکرد در شبکه­ها گردیده است.  در روش­های معمول ارزیابی مقایسه­ای، شاخص­های مورد نظر اندازه­گیری و به صورت گرافیکی مقایسه خواهند شد و سپس با مبنا قرار دادن شاخص­های برتر، از آنها جهت بهبود سایر شبکه­ها استفاده می­شود.  اما در این تحقیق روش ارزیابی مقایسه­ای به صورت عددی و غیرگرافیکی است.  ابتدا شاخص­ها ارزش­گذاری و پس از آن مقادیر آنها نرمال می­شود.  جهت ­مقایسة ­شاخص­های­ ارزیابی­در پنج­ دیدگاه ­مدیریتی، فنی، حاصل بخشی ­کشاورزی­ و اقتصادی- اجتماعی، مالی، و زیست محیطی دو شبکة آبیاری بریموند و دینور در استان کرمانشاه انتخاب شدند.  پس از انتخاب شبکه­ها و شاخص­ها، فرآیندهای ارزیابی به روش مقایسه­ای در مراحل مختلف اجرا و سطح شاخص­های برتر در دو شبکه به عنوان سطح استاندارد (Benchmark)، با مقدار یک تا 100 درصد در نظر گرفته شد.  سپس به­روش تحلیل سلسله مراتبی با تشکیل ماتریس مقایسات زوجی و با استفاده از نظر کارشناسان مجرب، ضرائب اهمیت نسبی شاخص­ها و دیدگاه­ها تعیین گردید.  در نتیجة مقایسة دو شبکه­ با سطح استاندارد تعیین شده، مقدار عملکرد شبکه بریموند 8708/0 و شبکه دینور 9054/0 به­دست آمد.  از مقایسة مقدار عملکرد دیدگاه­ها با سطوح استاندارد آنها در دو شبکه آبیاری بریموند و دینور به­ترتیب: در دیدگاه مدیریتی9128/0 و 9074/0، فنی7660/0 و 9731/0، حاصل­بخشی­ کشاورزی و ­اقتصادی- اجتماعی 8607/0 و 8728/0، مالی 8613/0 و 9276/0، و زیست محیطی 8751/0 و 8187/0 به­دست آمد.  جهت بهبود عملکرد شبکه، دیدگاه­ها بر اساس پتانسیل بهبود­ عملکرد و ضرائب اهمیت نسبی آنها اولویت­بندی شدند.  در شبکة آبیاری بریموند دیدگاه­های مدیریتی با مقدار پتانسیل بهبود 0394/0، فنی 0356/0، حاصل­بخشی کشاورزی و اقتصادی-­ اجتماعی 0328/0، مالی 0133/0 و زیست محیطی 008/0 و در شبکة آبیاری دینور دیدگاه مدیریتی پتانسیل بهبود آن در شبکه با مقدار 0419/0، حاصل­بخشی­کشاورزی و اقتصادی- اجتماعی 0299/0، زیست ­محیطی 0116/0، مالی 0069/0، و فنی 0041/0 در اولویت کاری قرار­گرفته­اند.  به ­طورکلی ارزیابی مقایسه­ای (Benchmarking) و کاربرد آن در شبکه­های آبیاری کشور می­تواند در تسریع بهبود شبکه­های آبیاری بسیار مؤثر باشد. }, keywords_fa = {ارزیابی عملکرد,تحلیل‌ سلسله مراتبی,روش مقایسه‌ای (Benchmarking),شبکة آبیاری,مقایسات زوجی}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102582.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102582_271b47b3bfa06ccd94f922604bbc4521.pdf} } @article { author = {دهقان, الیاس and الماسی, مرتضی}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {89-100}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {اثر روش‌های مختلف خاک‌ورزی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج به روش خشکه‌کاری در منطقه شاوور خوزستان}, abstract_fa = {خاک‌ورزی، با این که مزایای مشخص و مهم دارد، در برخی موارد دارای آثار زیانباری نیز هست که می‌توان با به کار‌گیری چند روش مناسب این آثار را کاهش داد.  این آزمایش برای مقایسه روش‌های خاک‌ورزی از نظر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام برنج، در تابستان سال 1382 در یک خاک رسی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور واقع در شمال اهواز اجرا شد. آزمایش به روش کرت‌های یک‌بار خرد شده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد.  کرت‌های اصلی شامل روش‌های خاک‌ورزی مرسوم (T1)، دوبار دیسک سبک (T2)، دوبار دیسک سنگین (T3)، کولتیواتور 10 سانتی­متر (T4)، کولتیواتور 15 سانتی­متر (T5)، گاوآهن دوار (T6)، و بی‌خاک‌ورزی (T7) بود.  کرت‌های فرعی نیز شامل دو رقم برنج عنبوری(V1) و LD183(V2) بود.  نتایج نشان داد که تفاوت روش‌های خاک‌ورزی از نظر عملکرد، تعداد خوشه و تعداد بوته در متر مربع معنی‌دار است، اما از نظر تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت تفاوت‌ها معنی‌دار نیستند.  از نظر عملکرد، بین روش‌های خاک‌ورزی مرسوم و کمینه با بی‌خاک‌ورزی اختلاف معنی‌دار وجود داشت اما تفاوت بین روش‌های خاک‌ورزی کمینه T2 تا T6 با روش مرسوم معنی‌دار نبود.  تفاوت بین ارقام مورد بررسی از نظر عملکرد و دیگر شاخص‌ها معنی‌دار بود و رقم V2 از نظر عملکرد از V1 برتر بود.  از نظر شاخص‌های مورد بررسی، بین روش خاک‌ورزی و رقم اثر متقابل معنی‌دار وجود نداشت.  نتایج رگرسیون نشان داد که در همة روش‌های خاک‌ورزی تعداد خوشه در متر مربع مهم­ترین جزء تعیین­کنندة عملکرد است.  به طور‌کلی، برای کشت مستقیم برنج در منطقة شاوور و مناطق مشابه و بر اساس زمان و نوع ماشین‌های در دسترس می‌توان هر یک از روش‌‌های خاک‌ورزی کمینه و به ویژه گاوآهن دوار را به دلیل تهیة بستر بذر با یک‌بار عبور، جایگزین روش مرسوم کرد.}, keywords_fa = {برنج,بی‌خاک‌ورزی,خاک‌ورزی کمینه,خاک‌ورزی مرسوم,کشت مستقیم}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102583.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102583_632d71ca64a65ee766a0bebc15c740f9.pdf} } @article { author = {قیصری, مهدی and میرلطیفی, سید‌مجید and همایی, مهدی and اسدی, محمد‌اسماعیل}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {101-118}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {آبشویی نیترات در سیستم آبیاری بارانی تحت مدیریت کود-آبیاری ذرت}, abstract_fa = {مدیریت آب و کود نیتروژنی برای افزایش عملکرد  و کاهش آلودگی منابع آب، ضروری است.  اعمال چنین مدیریتی مستلزم شناخت عوامل مؤثر  بر چرخة نیتروژن خاک است.  مقدار، زمان و روش استفاده از  نیتروژن و آب از عوامل مؤثر بر این چرخه است.  هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر سطوح مختلف کود نیتروژن و آب با مدیریت کود- آبیاری از‌ طریق سیستم آبیاری بارانی بر آبشویی نیترات و عملکرد ذرت است.  بدین منظور، آزمایشی مزرعه‌ای با ذرت علوفه‌ای در چهار تیمار آبی شامل دو سطح کم­آبیاری (W3 و W4)، یک سطح آبیاری کامل (W2) و یک سطح بیش‌آبیاری (W1) و سه تیمار کودی شامل200 (N200)، 150 (N150) و صفر  (N0) کیلوگرم نیتروژن در هکتار در سه تکرار انجام شد.  آبشویی نیتروژن نیتراتی (NO3-N) در سطوح مختلف آب و کود طی دورة رشد با توجه به شرایط رشد گیاه بررسی شد.  عصاره خاک در عمق 30 و 60 سانتی‌متری با استفاده از "نمونه­بردار آب خاک" پس از هر آبیاری یا بارندگی از تمام کرت‌ها تهیه و غلظت نیترات در عصارة استخراج شده اندازه‌گیری شد.  مقدار نیترات آبشویی شده  با استفاده از معادله بیلان جرم محاسبه شد.  نیتروژن نیتراتی خاک، پیش و پس از کاشت تا عمق‌های 30 و 60 سانتی‌متری و نیتروژن کل گیاه در زمان برداشت اندازه‌گیری شد.  نیتروژن آبشویی شده از عمق 60 سانتی‌متری در سطوح آبی W1، W2 و W4 در سطح کودی N200 به ترتیب برابر 92/6، 58/6 و صفر کیلوگرم در هکتار و در سطح کودی N150 به ترتیب برابر 03/5، 47/4 و صفر کیلوگرم در هکتار به دست آمد.  آبشویی نیترات در سطوح کم­آبیاری مشاهده نشد.  اما مقدارکمی از نیتروژن کاربردی، توسط گیاه جذب و باقی­مانده آن پس از تجمع در خاک به‌صورت تلفات گازی از خاک خارج گردید.  با افزایش کود نیتروژن مصرفی، جذب نیتروژن توسط گیاه افزایش، اما درصد جذب نیتروژن نسبت به نیتروژن مصرفی کاهش یافت.  در تیمارهایی که آب آبیاری بیشتر از تبخیر- تعرق بود، مصرف زیاد کود نیتراتی موجب افزایش شدت آبشویی نیترات شد.  نتایج همچنین نشان می‌دهد که آبشویی نیتروژن نیتراتی طی دورة رشد، تابع نیتروژن اولیة خاک، نیتروژن کاربردی، شرایط رشد گیاه، مقدار جذب نیتروژن گیاه و مدیریت کود- آبیاری است.}, keywords_fa = {آبشویی نیترات,آبیاری بارانی,کود- آبیاری,نیتروژن}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102584.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102584_3db3dfe1de7c9ca089dc63a8500c6c32.pdf} } @article { author = {ایمان‌مهر, عبدالله and قبادیان, برات and مینائی, سعید and فردمال, جواد}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {119-128}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {تعیین برخی خواص فیزیکی دانة کلزا (واریته لیکورد)}, abstract_fa = {دانستن خصوصیات فیزیکی دانه­های کلزا برای طراحی بهینه دستگاه­هایی که در انتقال، جابه­جایی، فرآوری و ذخیره این محصول به کار می­رود، لازم است.  در این مطالعه، برخی خصوصیات فیزیکی دانه کلزا اندازه­گیری و ارزیابی شد.  در این آزمایش­ها خواص فیزیکی دانه­های کلزا (واریته لیکورد) شامل، ابعاد محوری، قطر میانگین هندسی، سطح جانبی، سطح مقطع، حجم، کرویت و شاخص شکل دانه­ها در 3 سطح رطوبتی (بر پایة وزن تر) با 10 تکرار اندازه­گیری شد. آنالیز واریانس نتایج نشان داد که خواص فیزیکی دانه­ها در سطح 1 درصد در سطوح مختلف رطوبتی دارای اختلاف معنی­داری است.  ارتباط بین خواص اندازه­گیری شده و درصد رطوبت دانه­ها به کمک روابط رگرسیونی بیان شد.  مقایسة میانگین به روش دانکن نشان داد که با افزایش درصد رطوبت دانه­ها، اندازة ابعاد محوری، سطح جانبی، سطح مقطع و حجم دانه­ها افزایش و درصد کرویت و شاخص شکل دانه­ها کاهش می­یابد.}, keywords_fa = {ابعاد هندسی,خواص فیزیکی,دانة کلزا,کرویت,واریته لیکورد}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102585.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102585_f6ca225c5846d23120a8cba1bd51e614.pdf} } @article { author = {محمدزاده, جلال and یقبانی, مسعود}, title = {}, journal = {Irrigation and Drainage Structures Engineering Research}, volume = {7}, number = {4}, pages = {129-138}, year = {2007}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4000}, eissn = {2476-4019}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بهینه‌سازی شرایط استخراج و ترسیب در تهیه ایزوله پروتئینی از کنجاله کلزا}, abstract_fa = {کنجاله کلزا 43-38 درصد پروتئین دارد و از نظر کیفی پروتئین­های آن ترکیبی از اسیدهای آمینه مناسب و در حد دانه‌های غلات است.  تولید ایزوله پروتئینی در واقع هم موجب استفاده بهینه از کنجاله کلزا می­شود و هم به عنوان منبع انرژی و پروتئین جهت تقویت و غنی­سازی اکثر مواد غذایی می­تواند به کار رود.  استخراج­پذیری و رسوب پروتئین‌های کنجالة کلزا تابعی از pH و در هر رقم متفاوت است.  در این تحقیق، رقم PF7045.91، با دو تیمار pH استخراج پروتئین در سه سطح (10، 11 و 12) و pH ترسیب پروتئین نیز در سه سطح (5/4، 5/5 و 5/6) در نظر گرفته شد، تا ضمن تعیین شرایط بهینة تولید ایزوله پروتئینی بعضی از خواص کیفی آن نیز مشخص شود.  نتایج نشان می­دهد که بهترین شرایط جهت تهیة ایزوله پروتئینی، استخراج در شرایط قلیایی با 12= pH و رسوب پروتئین در نقطه‌ 5/5= pH بوده است.  در این شرایط، ایزوله تولیدی دارای 1/88 درصد پروتئین با مقدار وزنی 3/15 درصد (بر اساس وزن اولیه کنجاله) است.  همچنین، مقدار اسیدفیتیک ایزوله در این شرایط بسیار کم و در حد 4/0 درصد است.  مقدار گلوکوزینولات کنجاله مصرفی و ایزوله پروتئینی حاصل بسیار پایین و در همة شرایط غیر قابل اندازه‌گیری است.}, keywords_fa = {ایزوله پروتئینی,خصوصیات کیفی,کلزا}, url = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102586.html}, eprint = {https://idser.areeo.ac.ir/article_102586_866cf66d337ade00d5f27cdabe4881b8.pdf} }