موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4019
10
4
2010
02
20
ارزیابی سمپاشهای رایج مورد استفاده در مزارع گندم
1
12
FA
محمود
صفری
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
فرید
امیر شقاقی
عضو هیئت علمی بخش فنی و مهندسی مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
نعیم
لویمی
عضو هیئت علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
حسین
چاجی
عضو هیئت علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
از عوامل مهم ساماندهی وضعیت سمپاشهای رایج کشور، بررسی عملکرد و کارکرد آنها در شرایط مزارع است تا بتوان با استناد به اطلاعات به دست آمده برای آینده برنامهریزی کرد. در این تحقیق، سمپاشهای رایج مورد استفاده در مزارع گندم شامل سمپاشهای تراکتوری بومدار، سمپاشهای لانسدار، سمپاشهای توربولاینر، سمپاشهای میکرونر پشتی، و سمپاشهای اتومایزر در مناطق کرج، آذربایجان غربی، خوزستان، و خراسان در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی و به صورت نمونهگیری خوشهای بررسی و ارزیابی شدند (تعدادی از دادهها نظیر سرعت پیشروی، عرض کار، محلول مصرفی در هکتار، یکنواختی پاشش، بادبردگی، و درصد لهیدگی در حین عملیات اندازهگیری شد). نتایج نشان داد که بیشتر سمپاشها (7/39 درصد) لانسدار هستند. سمپاشهای بومدار، میکرونر، توربولاینر، و اتومایزر بهترتیب 6/29، 14، 4/8، و 4/8 درصد در ردههای بعد قرار دارند. بین روشهای سمپاشی، از نظر میزان محلول مصرفی در هکتار در سطح 1 درصد اختلاف معنیداری وجود دارد. بیشترین و کمترین میزان مصرف محلول سم بهترتیب مربوط به سمپاش لانسدار (2/854 لیتر در هکتار) و سمپاش میکرونر (4/35 لیتر در هکتار) بود. سمپاشهای لانسدار، بومدار و اتومایزر از نظر یکنواختی پاشش قابل ارزیابی نبودند (به دلیل خیسی کامل سطح کارتهای حساس). در سمپاشهای میکرونر و توربولاینر بهترتیب قطر متوسط حجمی 398 و 441 میکرون و قطــر میانۀ عددی 189 و2/123 میکرون بود که با توجه به این دادهها، ضریب کیفیت پاشش برای سمپاشهای میکرونر 1/2 و برای سمپاشهای توربولاینر 57/3 محاسبه شد. بنابراین سمپاش میکرونر نسبت به توربولاینر دارای کیفیت پاشش بالاتری بود و این دو سمپاش نسبت به سمپاشهای لانسدار، اتومایزر، و بومدار از نظر کیفیت پاشش برتری داشتند. بیشترین درصد لهیدگی محصول مربوط به سمپاش بومدار پشت تراکتوری (3/10 درصد) بود.
سمپاش,سمپاش اتومایزر,سمپاش تراکتوری بومدار,سمپاش توربولاینر,سمپاش لانسدار,سمپاش میکرونر پشتی,سمپاشی,گندم
https://idser.areeo.ac.ir/article_102387.html
https://idser.areeo.ac.ir/article_102387_cd734745a2c20dc05cd0ee1b545662c5.pdf
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4019
10
4
2010
02
20
سیستم هوشمند جداسازی زمان واقعی پستههای خندان و ناخندان با تلفیق تکنیکهای صوتی و شبکه عصبی مصنوعی
13
24
FA
محمود
امید
دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
اصغر
محمودی
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تبریز
a_mahmoudi@tabrizu.ac.ir
مهدی علی
اکبری
دانشجوی سابق کارشناسیارشد
اسدالله
اکرم
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
در این تحقیق با تلفیق تکنیکهای صوتی و شبکة عصبی مصنوعی،یک دستگاه هوشمند برای جداسازی پستههای خندان از ناخندان طراحی و پیادهسازی شد. این سیستم شامل سه بخش تغذیه، تشخیص صوتی، و حذف پسته معیوب (ناخندان) به کمک یک سیستم نیوماتیکی است. صفات پستههای خندان و ناخندان، ناشی از برخورد هر یک به صفحة فولادی، توسط یک میکروفون که در زیر صفحه تعبیه شده، اندازهگیری و برای ذخیره و پردازشهای بعدی از طریق کارت صدا به کامپیوتر منتقل میشود. برای ارزیابی سیستم، از پستة رقم کلهقوچی استفاده شد. پستههای مذکور توسط سیستم تغذیه تک تک روی صفحة فلزی سقوط میکنند. با محاسبة دامنة سیگنال در حوزة زمان و فاز و چگالی طیف توان (انرژی سیگنال) سیگنال صوتی حاصل از مولفههای تبدیل فوریه سریع در حوزة فرکانس، صفات لازم برای بردار ورودی شبکة عصبی به دست آمد. به کمک روش آماری تجزیه به مولفه اصلی، هفت مولفه از کل 2548 مولفه (با 73/99 درصد کاهش صفات) برای جداسازی پستههای خندان از ناخندان انتخاب شد. بیش از 40 شبکه عصبی، هرکدام با تعداد نرونهای مختلف در لایۀ مخفی برای تعیین ساختار بهینه، آموزش داده شدند. برای تعیین تعداد بهینه نرونها در لایة مخفی، کمترین میانگین مربع خطا شبکه برای دادههای اعتبارسنجی در نظر گرفته شد. در نهایت مدل بهینه شبکه عصبی با ساختار 2-12-7 به دست آمد. درصد جداسازی صحیح (CSR) یا دقت این سیستم در جداسازی پستههای خندان، ناخندان و نیمه خندان پسته رقم کلهقوچی بهترتیب 3/97، 7/96 و 1/93 درصد است.
پسته,تبدیل فوریه سریع,تجزیه به مؤلفه اصلی,جداسازی,شبکه عصبی مصنوعی,صوت
https://idser.areeo.ac.ir/article_102388.html
https://idser.areeo.ac.ir/article_102388_d1c10dab7597a52a47a447ed13acec46.pdf
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4019
10
4
2010
02
20
بررسی قانون جریان حاکم بر حرکت آب منفذی در آزمایش تحکیم با سرعت کرنش ثابت
25
38
FA
حجت
احمدی
0000-0002-8802-7456
دانشجوی دکتری دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
hojjat.a@gmail.com
حسن
رحیمی
استاد گروه آموزشی مهندسی آبیاری و آبادانی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
hassan.rahimi@transport.nsw.gov.au
عبدالحسین
هورفر
استادیار گروه آموزشی مهندسی آبیاری و آبادانی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
عباس
سروش
دانشیار دانشگاه امیرکبیر
پیتر
فرمییر
استاد دانشگاه اشتوتگارد
آزمایش تحکیم ارائه شده توسط ترزاقی در سال 1925، هنوز در اکثر آزمایشگاههای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. با اینکه این روش محدودیت و نقصهای بسیاری دارد، هنوز اصلاحات خاصی در این روش عملی نشده است. در 40 سال اخیر، روشهای مختلفی مانند سرعت بارگذاری ثابت، سرعت گرادیان هیدرولیکی ثابت، و سرعت کرنش ثابت به عنوان جایگزین روش تحکیم معمولی پیشنهاد شده است. از روشهای مذکور، سرعت کرنشهای ثابت نسبت به روشهای دیگر مزایای بیشتری دارد و از آن استقبال بیشتری شده است ولی به دلایل مختلف هنوز دستورالعمل مناسبی برای نحوه اجرای آزمایش ارائه نشده و در این زمینه تفاوت فاحشی بین توصیههای محققان وجود دارد. در این تحقیق با بررسی شرایط حاکم بر این روش و فرضیات لحاظ شده در آن سعی بر آن شد که دلیل اختلاف نظر محققان در نحوۀ اجرای آزمایش مشخص شود. نتایج اجرای آزمایشها با تحکیمسنج خاص، تحت سرعتهای مختلف کرنش در این تحقیق نشان داد که فرضیات اولیه و پایهای شامل جریان دارسی در همۀ حالات صحیح نیست لذا معادلات ارائه شده بر اساس قانون دارسی برای تحلیل نتایج نمیتواند همیشه صادق باشند. همچنین آزمایشها نشان داد که با توجه به سرعت اجراء آزمایش سه حالت مختلفشامل جریانهای غیر خطی فرا و پیش خطی (غیر دارسی) به همراه جریان دارسی ممکن است در جریان آب زهکشی نمونههای تحت آزمایش مشاهده شود.
آزمایش تحکیم,جریان دارسی,جریان غیر دارسی,کرنش ثابت,گرادیان هیدرولیکی
https://idser.areeo.ac.ir/article_102390.html
https://idser.areeo.ac.ir/article_102390_cf9e1bc0a5fe1f24f828c986a7fe0125.pdf
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4019
10
4
2010
02
20
بررسی اثر مصرف کودهای نیتروژندار و پتاسیمدار بر تغییرات کیفی سیبزمینی در دورة انبارداری
39
50
FA
فرزاد
گودرزی
عضو هیئت علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
اثر کودهای نیتروژندار و پتاسیمدار بر تغییرات کمی و کیفی سیبزمینی رقم آگریا طی دورة 5 ماهه انبارداری، در یک طرح بلوک کامل تصادفی و در قالب آزمایش فاکتوریل با پنج سطح کود نیتروژندار و سه سطح کود پتاسیمدار در سه تکرار طی سالهای (1384-1383) مطالعه شد. تیمارهای کودی همزمان با کشت و یا در مرحلة داشت انجام شد. بررسی ماهانه پارامترهای مورد مطالعه نشان داد که اثر تیمارهای مختلف کود نیتروژندار و پتاسیمدار و مدت نگهداری و نیز اثر متقابل آنها بر میزان تغییرات رطوبت، ویتامین C، و قند احیای سیبزمینی طی انبارداری معنیدار است. با افزایش مصرف نیتروژن تا میزان 120 کیلوگرم در هکتار میزان عملکرد، ویتامین C، نشاسته، و قند احیای محصول اضافه میشود. مصرف بیشتر نیتروژن نتایج معکوس به دنبال دارد. با افزایش مصرف کود نیتروژن بر میزان اتلاف رطوبت، ویتامین C، و تولید قند احیای سیبزمینی افزوده شد؛ حال آنکه افزایش مصرف پتاسیم این روند را کند کرد. بر اساس نتایج به دست آمده، توصیه میشود که برای نگهداری مناسب غدههای سیبزمینی در زمانهای کمتر یا مساوی 3 ماه از تیمار کودی 180 کیلوگرم نیتروژن خالص به همراه 150 کیلوگرم کود پتاسیمدار در هکتار و برای نگهداری غدههای سیبزمینی در زمانهای بیش از 3 ماه از تیمار کودی 120 کیلوگرم نیتروژن خالص همراه با 150 کیلوگرم کود پتاسیمدار در هکتار استفاده شود.
انبارداری,سیبزمینی,ضایعات,کود نیتروژندار و پتاسیمدار
https://idser.areeo.ac.ir/article_102404.html
https://idser.areeo.ac.ir/article_102404_2248c28c50f6575e44124a92e52526bc.pdf
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4019
10
4
2010
02
20
تأثیر خصوصیات کوبنده، ضدکوبنده و رطوبت محصول بر کیفیت کوبش زیره سبز
51
60
FA
محمد حسین
سعیدیراد
استادیار پژوهش بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
ارژنگ
جوادی
دانشیار پژوهش مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
عباس
مهدینیا
عضو هیئت علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی
زیرة سبزگیاهی یکساله و یکی از گیاهان زراعی مناسب برای کشت در مناطق خشک و نیمهخشک ایران است. برای جلوگیری از ریزش محصول در زمان برداشت، زیره سبز را در مرحله اول با دست یا داس برداشت میکنند و در مرحلة دوم و پس از خشک شدن ساقهها آن را چوبدست یا با حرکت دادن چهارپایان و تراکتورهای کوچک روی خرمن، میکوبند. این روش برداشت زمانبر است، نیروی کار زیاد لازم دارد، به دلیل کوبش ناقص موجب از دست رفتن بخشی از محصول میشود، کیفیت محصول کاهش مییابد، و آلودگی محصول را به دنبال دارد. بنابراین به منظور دستیابی به پارامترهای طراحی خرمنکوب زیره، در این تحقیق اثر تیمارهای رطوبت محصول، نوع تیغة کوبنده، سرعت دورانی استوانة کوبنده، فاصلة بین کوبنده و ضدکوبنده، و آهنگ تغذیه بر درصد وزنی دانههای جدا شده، درصد خردشدگی ساقهها، و درصد پودرشدگی محصول بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت از 7 به 13 درصد، میزان دانههای جدا شده از 85/92 به 39/90 درصد کاهش مییابد و افزایش رطوبت نیز باعث کاهش معنیدار درصد پودرشدگی محصول از 15/10 به 56/7 درصد میشود. با افزایش سرعت دورانی استوانة کوبنده از 700 به 900 دور در دقیقه، درصد وزن دانههای جدا شده، خردشدگی ساقهها، و پودرشدگی محصول افزایش مییابد. تیمار نوع تیغه تأثیر معنیداری بر درصد وزن دانههای جدا شده ندارد درحالیکه درصد خردشدگی ساقهها و درصد پودرشدگی محصول در تیغههای نوع ساینده کمتر از نوع سوهانی است. با توجه به نتایج این تحقیق، استفاده از تیغههای ساینده با سرعت دورانی 900 دور در دقیقه و وجود رطوبت 7 درصد برای محصول زیره مناسبترین حالت برای کوبش است.
رطوبت محصول,زیرة سبز,سرعت دورانی استوانة کوبنده,کوبش
https://idser.areeo.ac.ir/article_102405.html
https://idser.areeo.ac.ir/article_102405_9e803dfcce0952931a20d9440d67475e.pdf
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4019
10
4
2010
02
20
اثر کلرور کلسیم و دمای نگهداری بر فاکتورهای کیفی و انبارمانی سه رقم گوجهفرنگی
61
72
FA
مشهید
هناره
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
شهین
زمردی
عضو هیئت علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی
حمیده ژاله
رضایی
محقق سابق بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی
اثر کلرورکلسیم در غلظتهای صفر (شاهد)، 5، و10 در هزار به مدت دو سال (82-1381) بر فاکتورهای کیفی و عمر انباری سه رقم گوجهفرنگی پتوارلی CH، کورال، و ریوگرند در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی مطالعه شد. کلرورکلسیم در سه مرحله و بیشتر روی میوههای گوجهفرنگی محلولپاشی شد. گوجهفرنگی تولیدی به صورت سبز برداشت و در انبار معمولی و انبار سرد بهترتیب در دمای 2±20 و 14 درجة سانتیگراد نگهداری شد. این آزمایش در هر انبار به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. قبل از انتقال گوجه فرنگی به انبارها و در طول نگهداری آنها، هر 5 روز یکبار به طور تصادفی از هر رقم نمونههای کافی جدا و مواد جامد انحلالپذیر (بریکس)، اسیدیته، pH، کاهش وزن، درصد فساد آنها تعیین میشد. نتایج تجزیة واریانس نشان داد که کلرورکلسیم بر صفات مورد مطالعة گوجهفرنگی اثر معنیداری در سطح یک درصد دارد. پاشش محلول کلرورکلسیم روی گوجهفرنگی، مدت زمان نگهداری، بریکس، و اسیدیته قابل تیترکردن آن را افزایش و درصد افت وزنی و فساد را کاهش داد. انبارمانی رقم ریوگرند بیشتر و فساد آن کمتر از دیگر ارقام بود. گوجهفرنگی نگهداری شده در دمای 14 درجه سانتیگراد نسبت به دمای معمولی، افت وزنی کمتر، فساد کمتر، و مدت زمان نگهداری طولانیتری نشان داد. مدت زمان نگهداری رقم ریوگرند محلولپاشی شده با کلرور کلسیم 10 در هزار در انبار سرد و انبار معمولی بهترتیب 43 و 5/19 روز بود.
انبارمانی,دما,رقم,کلرورکلسیم,گوجهفرنگی
https://idser.areeo.ac.ir/article_102406.html
https://idser.areeo.ac.ir/article_102406_edfc356971c2728dfe2de65e48d568ec.pdf
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4019
10
4
2010
02
20
پایش پارامترهای مؤثر بر خشک شدن سبزیهای برگی در یک خشککن خورشیدی همرفت اجباری
73
88
FA
نیکروز
باقری
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
علیرضا
کیهانی
دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
سید سعید
محتسبی
دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
رضا
علیمردانی
دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
پایش پارامترهای مؤثر بر خشک شدن محصول به منظور ارزیابی و بررسی دقیق عملکرد سیستم در شرایط واقعی ضروری است. برای بررسی عملکرد خشککن خورشیدی همرفت اجباری طراحی شده جهت خشک کردن سبزیهای برگی و گیاهان دارویی، یک سیستم پایش ساخته شد. که در آن چند حسگر دما دیجیتالی در نقاط ورودی هوا به جمعکننده، خروجی هوا از جمعکننده، و خروجی هوا از محفظة خشککن قرار داده شده است. برای ثبت اطلاعات حسگرها و انجام محاسبات، برنامهای با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک 6 نوشته شد. آزمایشها در سه تکرار و هر تکرار به مدت 8 ساعت از 10 صبح تا 6 بعد از ظهر در فصل تابستان اجرا شد. در تمامی آزمایشها، محصول (نعنا) به ارتفاع 5 سانتیمتر روی سینیهای محفظة خشککن قرار داده شد. نتایج آزمایشها نشان میدهد که
انرژی تابشی در صفحة جمعکننده، انرژی حرارتی جذب شده در جمعکننده، و انرژی لازم برای تبخیر محصول رابطهای خطی و مستقیم با دما دارند و نیز در فرایند خشک شدن، انرژی تابشی ابتدا روند افزایشی و سپس کاهشی دارد. نتایج حاصل از آزمایشها همچنین نشان میدهد که میانگین دماها در ورودی جمعکننده، خروجی جمعکننده، و خروجی هوا از محفظة خشککن بهترتیب 1/38، 7/54 و 5/45 درجه سانتیگراد است. میانگین حداکثر و حداقل بازده انرژی در آزمایشها بهترتیب 49 و 7/14درصد و دامنة نوسانات آن در محدوده 14 تا 53 درصد است. میانگین انرژی تابشی و انرژی لازم برای تبخیر رطوبت محصول بهترتیب 4/4572 و 2/2772 کیلوژول به دست آمد. منحنی خشک شدن محصول نیز به صورت رابطهای نمایی با رابطه و 945/0 =R<sup>2</sup> به دست آمد.
پارامترهای خشک کردن,پایش,خشککن خورشیدی,همرفت اجباری
https://idser.areeo.ac.ir/article_102408.html
https://idser.areeo.ac.ir/article_102408_a7b73ddcb5a89c3c10ca80f7ebed06ef.pdf