2024-03-28T20:10:50Z
https://idser.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=10383
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
مجله سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4000
1391
13
3
برآورد عمق آبشستگی در پاییندست سازههای شیبشکن
سیدمجتبی
رضوینبوی
محمود
شفاعیبجستان
سیدمحمود
کاشفیپور
سازة شیبشکن از جمله سازههای هیدرولیکی است که در تثبیت بستر رودخانه کاربرد زیادی دارد؛ آبشستگی موضعی پاییندست آن عامل اصلی تخریب سازه است. مطالعات زیاد در این خصوص به ارائة روابط متعددی برای پیشبینی عمق حفرة آبشستگی انجامیده است. نتایج به دست آمده همواره برای طراحان این نگرانی را به وجود آورده که برای طراحی، کدام رابطه دقت بیشتری دارد. در این تحقیق از طریق ساخت مدل فیزیکی، آزمایش برای جت مستغرق، با سه نوع دانهبندی (5/1، 4/2، و 1/3 میلیمتر) در پاییندست سرریز و با دبیهایی شامل 10، 15، 20 لیتر بر ثانیه به اجرا درآمد. برای تحلیل دادهها و رگرسیون چند متغیره گروههای بدون بعد، از نرمافزار Minitab استفاده شد. با استفاده از دادههای اندازهگیری شده، دقت پیشبینی عمق آبشستگی با تعدادی از روابط موجود مقایسه شد. نتایج نشان میدهد که رابطههای پیشنهادی ورنس A، میسون و آروموگام، آگوستینو و فررو، و چی و پادیار دقیقترند. علاوه بر این، رابطهای جدید پیشنهاد شد که با مقایسه شاخصهای ضریب همبستگی (94% R=) و جذر متوسط مربعات خطا (015/0 RMSE=)، نتایج بهتری ارائه میدهد.
تثبیت بستر
سازة شیبشکن
حفرة آبشستگی
مدل فیزیکی
رودخانه
2012
11
21
1
14
https://idser.areeo.ac.ir/article_102148_e7a41def5c4b06a15faaed164fa56cb2.pdf
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
مجله سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4000
1391
13
3
ارزیابی مسائل فنی و اجرایی ژئوممبران جهت پوشش مخازن آب
محمد
موحدان
محدودیت منابع آبی در کشور، حفظ آب و کاهش تلفات آب را از مخازن ذخیره، به خصوص در مناطق خشک و نیمهخشک، کاملاً ضروری مینماید. برای کنترل نشت از مخازن آب، تاکنون روشهای متعدد به کار گرفته شده است. به رغم کاربرد وسیع پوشش بتن در این مخازن، ترکخوردگیها و تخریبها که در دوران بهرهبرداری به دلایل گوناگون بروز میکند مشکلات عدیدهای نظیر نشت بیش از حد انتظار و تلفات آب را در پی دارد که کارآیی این پوششها را محدود میسازد. امروزه استفاده از پوششهای ژئوسنتتیک، نظیر ورقههای ژئوممبران، به دلیل هزینۀ کم اجرا و نشت ناچیز آب، مورد توجه بهرهبرداران قرار گرفته است. در این تحقیق ابتدا مشکلات موجود در مراحل مختلف طراحی و اجرای پوشش ژئوممبران روی استخر ذخیره آب بتنی فرسوده بررسی و پس از آن با آزمون نشت به روش آبایستی، کارآیی این نوع پوشش در کنترل نشت آب از استخر در شرایط مختلف ارزیابی شد. نتایج نشان میدهد که نصب و اجرای پوششهای ژئوممبران باید به گونهای باشد که از اعمال تنش اضافی بر آنها جلوگیری شود. همچنین، اجرای این پوششها روی بتنهای با عمر بالا و دیوارههای شیبدار نیازمند تمهیدات خاص در مراحل طراحی، نصب، و نگهداری است. ارزیابی تلفات آب در استخر با پوشش ژئوممبران نیز نشان میدهد که طراحی مناسب و اجرای دقیق اتصالات در محل اجزای جانبی استخر، تا حد چشمگیری میزان نشت را کاهش میدهد. همچنین نتایج نشان داد که اجرای مناسب ژئوممبران و آببندی صحیح این اجزا، نشت آب از استخر را به حد 9/16 میلیمتر در روز بر مترمربع محدود میکند.
آزمون نشت
استخر بتنی
تلفات آب
ورقه ژئوممبران
2012
11
21
15
28
https://idser.areeo.ac.ir/article_102149_2d609a7fb0568e2c90f8c7b3c0727980.pdf
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
مجله سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4000
1391
13
3
اثر روشهای مختلف عملآوری و انباری بر صفات کیفی ارقام پیاز ایرانی
محسن
خدادادی
صغری
معدنی
فروغ
شواخی
به منظور ارزیابی اثر روشهای مختلف عملآوری و انباری بر برخی صفات کیفی ارقام پیاز ایرانی )قرمز آذرشهر، قرمز نیشابور، سفید کاشان، و سفید قم(، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در پاییز و زمستان سال 1385 اجرا شد. روشهای مختلف عملآوری و انباری شامل استفاده از نور خورشید با پوشش کاه به مدت 14-10 روز )روش سنتی(، استفاده از دمای 48 درجه سلسیوس به مدت 4 ساعت و دمای 42 درجه سلسیوس به مدت 12 ساعت بودند. بعد از اتمام تیمارهای مذکور، نمونههای پیاز به انبار معمولی )با دمای حدود 10 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 65-60 درصد( منتقل و به مدت 4 ماه نگهداری شدند. در پایان این دوره، برخی صفات کیفی سوخ )سفتی بافت، درصد جوانهزنی، مقدار اسیدپیروویک، درصد ویتامینث و مواد جامد انحلالپذیر سوخها( اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که ارقام از نظر سفتی بافت، درصد جوانهزنی، مقدار اسید پیروویک و ویتامین ث تفاوت معنیدار دارند ولی از نظر مواد جامد انحلالپذیر تفاوت آنها معنیدار نیست. سفتی بافت سوخ در روش 42 درجه سلسیوس به مدت 12 ساعت با سفتی بافت در روش سنتی در یک سطح آماری است و هر دو به طور معنیدار از سفتی بافت در روش دمای 48 درجه سلسیوس برترند. بیشترین سفتی بافت را به ترتیب رقم سفید قم و رقم قرمز نیشابور دارند. ضایعات پیاز شامل درصد جوانهزنی، بین روشهای مختلف عملآوری و انباری از تفاوت معنیدار برخوردار بودند. مقدار ضایعات در روش عملآوری با دمای 48 درجه سلسیوس کمتر از دو روش دیگر است. نشان داده شد که مقدار اسید پیروویک در روش سنتی و درصد ویتامین ث در روش دمای 42 درجه سلسیوس بیشتر از دو روش دیگر است. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان میدهد که روش سنتی عملآوری به خصوص در رقم سفید قم به دلیل ایجاد ضایعات کمتر و حفظ صفات کیفی سوخ برترین تیمار است و با توجه به اهداف این تحقیق قابل توصیه خواهد بود.
انبارمانی
پیاز
رقم
روش عملآوری و انباری
صفات کیفی
2012
11
21
29
36
https://idser.areeo.ac.ir/article_102151_32bef66f67f3a3cee1c6a18ea080a55d.pdf
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
مجله سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4000
1391
13
3
بررسی تأثیر روشهای پوستگیری و ژنوتیپ بر شاخصهای شیمیایی و ارگانولپتیکی گردو و تغییر میزان آفلاتوکسین آن
فرشته
سلاجقه
فرزاد
آزادشهرکی
محمدرضا
مظفری
پوستگیری یکی از مهمترین مراحل فراوری گردوست و تأثیر قابل توجهی بر خصوصیات کیفی، شیمیایی و میکروبی گردو دارد و بهینهسازی آن باعث بهبود کیفیت محصول نهایی میشود. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر ژنوتیپ و روش پوستگیری بر این خصوصیات است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در آزمایشگاه صنایع غذایی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان اجرا شد. در این آزمایش، خواص شیمیایی (فساد چربی و درصد رطوبت)، خواص حسی (رنگ، طعم، مزه و قابلیت پذیرش کلی)، و میزان آفلاتوکسین هفت زئوتیپ گردو (20، 21، 77، 88، 95، 211، و 264) و مغز آن در دو روش پوستگیری (صنعتی و سنتی) بررسی شد. دادههای آزمایش در قالب طرح مذکور مورد تجزیه آماری واقع شده و بر اساس آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد مقایسه شدند. نتایج این بررسی نشان میدهد که کمترین فساد چربی در نمونههای گردو مربوط به ژنوتیپهای 95 و 264 و در نمونههای مغز مربوط به ژنوتیپ 264 است. درصد رطوبت تمامی نمونهها در محدوده مجاز شناخته شد و در هر دو روش پوستگیری ژنوتیپ 21 (در هر دو نمونه) کمترین فساد چربی را داشته است. آفلاتوکسین در ژنوتیپهای 77، 88 و 264 دارای پوست سخت دیده نشد. در نمونههای گردو ژنوتیپهای 21 و 88 و در نمونههای مغز آن ژنوتیپهای 264، 21، و 88 از نظر طعم، مزه، و رنگ نسبت به بقیه برتر بودند. روش پوستگیری در نمونههای گردو و مغز آن تأثیر معنیداری بر خواص حسی (طعم، مزه ، و رنگ) ندارد. اثر متقابل تیمارهای آزمایشی نشان میدهد که در نمونههای گردو و مغز، پوستگیری صنعتی به همراه ژنوتیپ 21 از سایر تیمارها بهتر است. به نظر میرسد از نظر خواص شیمیایی و خواص حسی، ژنوتیپ 21 جهت توصیه برای کشت مناسب است و نیز به دلیل آنکه در روش پوستگیری صنعتی آفلاتوکسین مشاهده نشد، این روش میتواند برای فرآوری آن مناسب باشد.
آفلاتوکسین
خواص حسی
فرآوری
فساد چربی
گردو
2012
11
21
37
50
https://idser.areeo.ac.ir/article_102154_4ffac7f7c200ee9995bda0f0f7911107.pdf
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
مجله سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4000
1391
13
3
شناسایی مولکولی باکتریهای با پتانسیل پروبیوتیکی جداسازی شده از محصولات لبنی سنتی آذربایجان بر اساس ژن 16S rDNA
محمدامین
حجازی
پریا
مختاریزنوزی
محمود
خسروشاهلی
ابوالفضل
برزگری
حاجیه
لطفی
صولت
اسلامی
سیامک
علیزاده
هدف از این تحقیق شناسایی دقیق 22 ایزوله لاکتوباسیلوس جدا شده از محصولات لبنی سنتی منطقۀ آذربایجان است. بدینمنظور، ژن 16S rRNA با جفت آغازگرهای عمومی طی واکنش زنجیره پلیمراز (PCR) تکثیر شد. قطعهای به طول 1500 جفت باز مشابه با اندازه مورد انتظار تکثیر شد. استفاده از 5 آنزیم برشی Bsp143I، BsuRI، TaqI، MspIوHindIII و مقایسه الگوی برشی حاصل از نرمافزار GeneDoc، تنوع گونهای در بین باکتریها را نشان داد. بر اساس الگوهای برشی، ایزولهها به گونههای لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس آژیلیس، لاکتوباسیلوس دلبروکی و لاکتوباسیلوس ساکی شباهت نشان دادند. از بین ایزولهها، 8 ایزوله جهت همسانهسازی انتخاب و برای توالییابی ارسال شد. در مجموع، 5 ایزوله به عنوان پلانتاروم، 2 ایزوله به عنوان برویس و یک ایزوله به عنوان Lactobacillus sp. شناخته شدند.
باکتریهای پروبیوتیک
لاکتوباسیلوس
16S rRNA
2012
11
21
51
62
https://idser.areeo.ac.ir/article_102155_3f18e6adca0a6bc352934149f21ff09f.pdf
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
مجله سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4000
1391
13
3
عوامل مؤثر بر عملکرد یک سامانه الکترومکانیکی درجهبندی سیب و کیوی
ابراهیم
بخشیزاده
امیرحسین
افکاریسیاح
یوسف
عباسپورگیلانده
منصور
راسخ
طی پژوهشی، مدل اولیه سامانه خودکار الکترونیکی برای درجهبندی سیب و کیوی طراحی و ساخته و عملکرد آن بررسی شد. دستگاه شامل دو قسمت الکترونیکی و مکانیکی است که طی آن میوهها را بر اساس وزن و به کمک یک حسگر بار 30 نیوتنی و مدار کنترلی که اختصاصاً بدین منظور طراحی و ساخته شد، توسط عملگرهای مکانیکی در سه دسته جدا میکند. در این تحقیق طی دو طرح آزمایشی اثر 4 متغیر مستقل بر میزان عملکرد دستگاه بررسی شد. متغیرهای مستقل در طرح آزمایش اول عبارتاند از: نوع محصول (سیب و کیوی)، شیب سیستم انتقال میوه (30، 40، و 50 درجه) و زمان داده شده به حسگر بار (1، 5/1، 2، 5/2، و 3 ثانیه) و در طرح آزمایش دوم: نوع محصول (سیب و کیوی) و شیب مکانیسم جداکننده (10، 30، و 50 درجه). طی یک بررسی آماری (آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی) این نتایج به دست آمد. نتایج نشان میدهد که هر چهار عامل به طور معنیدار بر عملکرد دستگاه (بر حسب تعداد میوه در واحد زمان) مؤثرند (01/0p<). اما مؤثرترین عامل، مدتزمان حسگر است که اثر متقابل آن نیز بر عملکرد دستگاه معنیدار است، به طوریکه میتوان با تنظیم بهینه زمانسنجها در داخل برنامه PLCزمان لازم برای جداشدن هر میوه را از طریق محاسبه دقیق زمان عبور میوه از مانع و از دریچهها کاهش و در نتیجه عملکرد دستگاه را افزایش داد. نتایج آزمایشها نشان میدهد که بیشینه عملکرد دستگاه برای میوه کیوی و در شیب ورودی 50 درجه و مدت زمان یک ثانیه برابر با 40/872 (عدد در ساعت) است.
حسگر بار
درجهبندی
سامانه الکترونیکی
سیب
کیوی
وزن
2012
11
21
63
76
https://idser.areeo.ac.ir/article_102156_9026165dcc437eca98a4cde2f402370e.pdf
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
مجله سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4000
1391
13
3
تهیۀ کربن فعال از چوب نخل خرما با استفاده از تجزیۀ حرارتی
مینا
طهرانیزاده
احمد
غضنفریمقدم
حسن
هاشمیپور رفسنجانی
کربن فعال نوعی زغال است که از تجزیۀ حرارتی مواد آلی بهدست میآید. کربن فعال دارای تخلخل بسیار زیادی است و از آن به عنوان فیلتر سیالات استفاده میشود. اخیراً از مواد کشاورزی مختلفی برای تهیۀ کربن فعال استفاده شده است. چوب نخل خرما با چگالی پایین و تخلخل بالا، پتانسیل خوبی برای تهیۀ این ماده دارد. در این پژوهش، با تجزیۀ حرارتی این چوب در دمای 450 درجه سلسیوس و به مدت 60 دقیقه، کربن فعال تهیه شد. نتایج نشان میدهد که از هر 100 گرم چوب، حدود 30 گرم کربن فعال با چگالی 12/0 گرم بر سانتیمترمکعب با عدد یدی 585 میلیگرم بر گرم به دست میآید. فرایند کاهش جرم چوب در حین تجزیۀ حرارتی با یک مدل تحلیلی بررسی شد و با استفاده از آن ضریب انتشار مواد فرار چوب 8-10 ×29/4 مترمربع بر ثانیه تخمین زده شد. پیشرفت تجزیۀ حرارتی نیز با استفاده از روش اجزای محدود مدلسازی و این مدل به خوبی (98/0=R2) در دادههای آزمایشگاهی برازش شد. مدل اجزای محدود برای فرایند تجزیۀ حرارتی به دلیل در اختیار گذاشتن جزئیات بیشتری از روند تغییرات جرم بر مدل تحلیلی برتری داشت.
تجزیۀ حرارتی
چوب نخل خرما
کاهش جرم
کربن فعال
مدلسازی
2012
11
21
77
88
https://idser.areeo.ac.ir/article_102157_bcb2023ae519d54ac956fd02cfc5641c.pdf
تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی
مجله سازه های آبیاری و زهکشی
2476-4000
2476-4000
1391
13
3
تشخیص رسیدگی خربزه با روش غیرمخرب پاسخ آکوستیکی
فرهاد
خوشنام
حسین
مبلی
سیدرضا حسن
بیگی بیدگلی
شاهین
رفیعی
علی
رجبیپور
افشین
ایوانی
در این تحقیق برای تشخیص رسیدگی دو رقم خربزه صادراتی "زرد ایوانکی" و "سوسکی سبز" از راه غیرمخرب سامانۀ آزمایشگاهی مبتنی بر فناوری آکوستیک استفاده شد. سامانه آزمایشگاهی شامل راهکار تحریک مکانیکی میوه، حسگر صوتی (صداسنج)، تجهیزات نمایش و ضبط سیگنال صدا و تکیهگاه میوه است. در این سامانه، میوه بر اثر ضربۀ آونگ تحریک شده و پاسخ سیگنال به کمک صداسنج غیرتماسی دریافت و پردازش میشود. برای بررسی تغییرات رسیدگی، خربزهها در پنج بازۀ زمانی در طول فصل رشد برداشت شدند. در هر مرحله، خواص فیزیکی و مکانیکی، درصد مواد جامد انحلالپذیر و رطوبت، آزمونهای حسی و آکوستیکی روی نمونهها اندازهگیری شد. نتایج نشان میدهد که در طول فصل رشد برای هر دو رقم، تراز فشار صوت، جرم و درصد مواد جامد انحلالپذیر روندی صعودی و فرکانس تشدید و مدول الاستیسیته روندی نزولی دارند. در رقم زرد ایوانکی، فرکانس تشدید از 25/132 به 33/111 هرتز و در رقم سوسکی سبز از 91/128 به 33/111 هرتز کاهش یافت. تراز فشار صوت رقم زرد ایوانکی، از 21/49 به 74/57 دسیبل و در رقم سوسکی سبز، از 66/49 به 22/58 دسیبل رسید. از مقایسه با نتایج آزمونهای حسی مشخص شد که فرکانس تشدید و تراز فشار صوت در وضعیت رسیده خربزه رقم زرد ایوانکی به ترتیب 34/113 هرتز و 93/56 دسیبل و در رقم سوسکی سبز به ترتیب 26/114 هرتز و 25/56 دسیبل است. اختلاف فرکانس تشدید و تراز فشار صوت بین دو رقم ناچیز و روند تغییرات یکسان است. نتایج این تحقیق میتواند در ساخت سامانه صوتی غیرمخرب به منظور ارزیابی رسیدگی خربزه سودمند باشد.
آکوستیک
رسیدگی خربزه
آزمون حسی
فرکانس تشدید
2012
11
21
89
102
https://idser.areeo.ac.ir/article_102158_3d4e1b3926d62fb788babea6e4689841.pdf