موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی2476-400011220100823تعیین انرژی سفیدکردن، شاخص انرژی مصرفی و شاخص سفیدشدگی در سه رقم برنج116102296FAغلامرضا روحیعضو هیئت علمی گروه مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذهمیرحسین پیماناستادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه گیلانسعید میناییدانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرسJournal Article20090510فرایند تبدیل برنج یکی از صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است که در آن مقدار زیادی انرژی الکتریکی حاصل از <br /> سوختهای فسیلی مصرف میشود. برای بررسی اثر عوامل مختلف بر انرژی مصرفی در فرایند سفیدکردن برنج، شاخص سفیدشدگی و شاخص انرژی مصرفی در سفیدکردن، اثر سه عامل مدت زمان سفیدکردن، رقم، و رطوبت در مرحلة سفیدکردن در قالب طرح کرتهای دوبار خرد شده در سه تکرار بررسی شد. سطوح در نظر گرفته شده این عوامل عبارت بودند از: زمان سفیدکردن (در چهار سطح 15، 30، 45، و 60 ثانیه) به عنوان عامل اصلی، رقم (<em>خزر، بینام و علیکاظمی</em>) به عنوان عامل فرعی، رطوبت (در سه سطح 14-5/12، 5/12-11 و 11-5/9 درصد بر پایة تر) به عنوان عامل فرعی فرعی. پس از تجزیة آماری دادههای حاصل از اندازهگیری انرژی مصرفی سفیدکردن، شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن، و شاخص سفیدشدگی، نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان سفیدکردن، انرژی مصرفی سفیدکردن افزایش و شاخص آن کاهش مییابد. در دو مدت زمان سفیدکردن 15 و 60 ثانیه، کاهش رطوبت تا سطح 11-5/9 درصد باعث افزایش معنیدار در شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن و افزایش زمان سفیدکردن از 15 ثانیه به 60 ثانیه، باعث افزایش شاخص سفیدشدگی میشود. شاخص سفیدشدگی رقم <em>خزر</em> به طور معنیدار بیشتر از دو رقم دیگر است. شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن رقم <em>خزر</em> در هر سه سطح رطوبتی به طور معنیداری بیشتر از دو رقم دیگر است. بهترین حالت از نظر شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن و شاخص سفیدشدگی برای هر سه رقم، مدت زمان 15 ثانیه و رطوبت 11-5/9 درصد تشخیص داده شد. البته برای رقم <em>خزر</em> افزایش این شاخصها واضحتر بود.موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی2476-400011220100823بررسی آزمایشگاهی آبشستگی رسوبات غیرچسبنده در پاییندست کفبند1728102297FAحسین حمیدیفردانشجوی کارشناسی ارشدمحمد حسین امیددانشیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهرانJournal Article20090724پیشبینی میزان آبشستگی موضعی در پاییندست سازههای هیدرولیکی از موضوعات مورد توجه محققان در سالهای اخیر بوده است. در این تحقیق اثر اندازة دانه، عمق پایاب، و عدد فرود بر آبشستگی موضعی بستر ناشی از جت افقی مستغرق خروجی از زیر یک دریچه کشویی بررسی شده است. در این بررسی، از رسوبات غیرچسبنده با دو <br /> دانهبندی مختلف در پاییندست یک کفبند افقی استفاده شده است. آزمایشها با اعداد فرود جت ورودی مختلف و دامنة متغیر عمق پایاب، شامل استغراق کم تا استغراق زیاد اجرا شده است. تغییرات حداکثر عمق گودال آبشستگی، ارتفاع تلماسه، و گسترش طولی آبشستگی بر حسب تغییرات عمق پایاب، اندازة ذره، و عدد فرود ذره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که تأثیر عمق پایاب به میزان عدد فرود ذره بستگی دارد. همچنین وجود تشابه بین پروفیلهای آبشستگی، که یکی از موضوعات چالش برانگیز در تحقیقات قبلی بوده است، در این تحقیق تایید شد. همچنین پارامترهای مشخصه گودال آبشستگی به صورت نمودارهایی بر حسب پارامترهای بدون بعد آورده شده است که میتوان در طراحیها جهت حفاظت بستر در برابر آبشستگی استفاده کرد.موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی2476-400011220100823طراحی، ساخت و واسنجی دینامومتر اتصال سهنقطه قابل تنظیم برای تراکتورهای کشاورزی رایج در ایران2948102298FAیوسف عباسپور گیلاندهاستادیارگروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه
محقق اردبیلیسینا حقیقت شیشواندانشجوی کارشناسی ارشد؛ولی رسولی شربیانیمربی گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه
محقق اردبیلیضرغام فاضل نیاریمربی پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیلJournal Article20090806در این مقاله طراحی، ساخت، و واسنجی یک دینامومتراتصال سهنقطه با قابلیت اتصال سریع به تراکتورها و ادوات کشاورزی بررسی شده است. در این تحقیق یک نوع دینامومتر با قابی به شکل U وارونه طراحی و ساخته شد که بین بازوهای سیستم اتصال سهنقطه تراکتور و ادوات کشاورزی سوار میشود. دینامومتر اتصال سهنقطه به گونهای طراحی گردید که قابلیت تنظیم ارتفاع فیل گوش و تنظیم فاصلة بین نقاط اتصال پایینی را داشته باشد و به راحتی بین تراکتورهای گروههای (I)و (II)و ادوات کشاورزی سوار شود، تا بتوان آن را برای اندازهگیری نیروهای افقی و قائم موجود در نقاط اتصال، سیستم اتصال سهنقطه تراکتورها، و ماشینهای کشاورزی گروههای (I)و (II)بهکار برد. واحد حس کننده نیرو شامل سه مبدل رینگی نیرو با ساختار هشت وجهی است که به عنوان عنصر ارتجاعی بین قاب U شکل وارونه و سیستم کوپل اتصال سریع دینامومتر قرار گرفتهاند. کرنشسنجهای مقاومت الکتریکی در نقاط گرهی کرنش روی مبدل رینگی نیرو نصب شدهاند تا بتوانند به طور مستقل کرنشهای مماسی روی سطح مبدل را که در اثر اعمال نیروهای افقی و عمودی به مرکز رینگ مبدل ایجاد میشود، اندازهگیری کنند. مبدل رینگی بر اساس حداکثر نیروهای افقی و عمودی به ترتیب 25 و 15کیلونیوتن با در نظر گرفتن ضریب اطمینان 2 طراحی شد. قاب دینامومتر نیز بر اساس نیروهای حداکثر افقی، عمودی، و جانبی محاسبه شده به ترتیب 50، 30، و 20 کیلونیوتن طراحی شده است. سیستم جمعآوری داده از یک دیتالاگر قابل برنامهنویسی مدل DT800و یک کامپیوتر قابل حمل تشکیل شده است. آزمایشهای مزرعهای به منظور جمعآوری دادههای نیرویی دینامومتر با استفاده از یک زیرشکن اجرا شد. با استفاده از آزمون t، میانگین دادههای به دست آمده از آزمون دینامومتر اتصال سهنقطه، برای اندازهگیری نیروهای افقی موجود در نقاط اتصال، در هنگام اجرای عملیات با زیرشکن در خاکی مشخص با بافت سیلتی لومی، با دو سطح رطوبت 2/9 و 2/21 درصد و در عمقهای 15 و 25 سانتیمتری، در 4 تکرار با میانگین دادههایی مقایسه شد که با استفاده از روش استاندارد دو تراکتوری برای اندازهگیری نیروی افقی در حین اجرای عملیات در همان شرایط به دست آمده است. نتایج آزمونهای مزرعهای نشان داد که کارایی هر دو روش یکسان است اما با توجه به مزیتهای دینامومتر اتصال سهنقطه و با توجه به قابلیت کارکرد مؤثر در مزرعه، استفاده از این دستگاه جهت سنجش نیروهایی توصیه میشود که از ادوات کشاورزی بر تراکتورهای رایج در ایران وارد میشود.موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی2476-400011220100823عوامل مؤثر بر نیرو و انرژی برای جداکردن زیره از بوته زیرة سبز4958102299FAمحمد حسین سعیدیراداستادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویاحمد طباطبائیفراستاد دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهرانفوژان بدیعیاستادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیJournal Article20090911زیرة سبز گیاهی یکساله و یکی از گیاهان زراعی مستعد برای مناطق خشک و نیمهخشک ایران است. زیرة سبز به دلیل نیاز آبی کم و کوتاه بودن فصل رشد آن در سالهای اخیر مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است. زیرة سبز در زمان برداشت مقاومت کمی در برابر ریزش دارد و اگر توجه نشود بخش عمدهای از محصول از دست میرود. دلیل ریزش دانه در حین برداشت یا قبل از آن، کاهش نیروی اتصال دانه به بوته است. لذا به منظور بررسی: الف) عوامل مؤثر بر مقاومت دو سطح (در امتداد محور طولی دانه و عمود بر آن) و ب) نوع زیره (دیم و آبی) بر نیرو و انرژی لازم برای جدا کردن دانه از بوته این تحقیق عملی شد. نتایج نشان داد که میانگین نیرو و انرژی لازم برای کندن دانههای زیره از بوته به ترتیب برابر 995/0 نیوتن و 747/0 میلیژول است. همین مشخص شد که رطوبت مهمترین فاکتوری است که نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن دانة زیره را تحت تاثیر قرار میدهد بهطوریکه با افزایش رطوبت، نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن دانه افزایش مییابد. نتایج بررسی اثرهای دوگانة جهت کندن و رطوبت نشان داد که بیشترین اختلاف بین سطوح مختلف جهت کندن، در رطوبت 9/5 درصد است. در صورت اعمال نیرو در جهت عمود بر محور دانه، نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن دانه به ترتیب 26 و 20 درصد نسبت به حالت اعمال نیرو در امتداد محور دانه کاهش مییابد. همچنین کمترین اختلاف بین سطوح مختلف سرعت، در رطوبت 9/5 درصد است و در سطح رطوبت 5/13 درصد، اختلاف بین هر سه سطح سرعت معنیدار و بیشترین تأثیر سرعت بر انرژی کندن دانه زیره در این رطوبت است. موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی2476-400011220100823بررسی ویژگیهای مکانیکی فیلمهای نانویی نقره- رس برای بستهبندی مواد غذایی5972102300FAسعید میناییدانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرسمیثم ستاری نجف آبادیدانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرسمحمد حسین عزیزیدانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرسحامد افشاریاستادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهنJournal Article20090923در این پژوهش، ویژگیهای مکانیکی هفت نوع فیلم نانویی با درصدهای مختلف نقره و رس- نقره، شامل مدول الاستیسیته، مقاومت کششی، چغرمگی، درصد کشیدگی تا پاره شدن، مقاومت در برابر رشد پارگی، و رنگ فیلمهای نانویی بررسی شده و با فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) مقایسه شد. نتایج نشان داد که با بهکار بردن ذرات نانویی در فیلم پلیاتیلن با دانسیتة پایین LDPE))، مدولالاستیسیته، مقاومت کششی و مقاومت در برابر رشدپارگی، به میزان 4/1 تا 5/2 برابر افزایش مییابد <br /> درحالیکه درصد کشیدگی تا پاره شدن و چغرمگی، به میزان 1/1 تا 4 برابر کاهش خواهد یافت. اثر نوع فیلم نانویی بر مدول الاستیسیته، مقاومت کششی و مقاومت در برابر رشد پارگی در سطح 99/0 و درصد میزان کشیدگی تا پاره شدن و چغرمگی فیلم، در سطح 95/0 معنادار است. با بررسی پارامترهای مربوط به رنگ و به دست آوردن اختلاف رنگ کلی فیلمها (<em>∆E</em>)، مشخص شد که فیلم دارای 1000 قسمت در میلیون نانو نقره (S2)، در مقایسه با سایر فیلمها رنگ بیشتری دارد. کمترین اختلاف رنگ کلی مربوط به فیلم شاهد است. اختلاف رنگ کلی در فیلمهای نانو نقره، با افزایش درصد نقره افزایش مییابد، ولی در فیلمهای ترکیبی با افزایش درصد رس کاهش نشان میدهد. در مجموع، با توجه به نتایج آزمون رنگ، فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) و فیلم دارای 1000 قسمت در میلیون نانو نقره (S2)، بهترین و بدترین نوع فیلم شناخته شدند. در مجموع، فیلم نانویی ترکیبی 3 درصد (SC3)، دارای «500 قسمت در میلیون نقره-450 قست در میلیون رس» از نظر خواص مکانیکی، نسبت به سایر فیلمها در سطحی قابل قبولتر قرار دارد، اما مشکل عمدهای که دارد، رنگ تیرة آن به دلیل وجود ذرات رس است که ممکن است برای بستهبندی برخی مواد غذایی (که رنگ بسته نقش مهمی دارد) مناسب نباشد. در چنین مواردی، فیلمهای نانویی ترکیبی با درصد کمتر ذرات رس میتواند بهکار برده شود وگرنه باید به دنبال راههای رفع تیرگی آن بود.موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی2476-400011220100823ارزیابی فنی و اقتصادی آبیاری با لولههای کمفشار (هیدروفلوم) و مقایسه آن با آبیاری سنتی و بارانی7384102301FAعلی قدمی فیروز آبادیعضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدانسید محسن سیدانعضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدانفریبرز عباسیدانشیار مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کرج0000-0002-0662-7723Journal Article20091117کمبود و کاهش تدریجی منابع آب با کیفیت مناسب، از مهمترین عوامل محدودکننده تولیدات کشاورزی در ایران به شمار میرود و از این رو استفادة بهینه از منابع آب و افزایش کارایی مصرف آب از ضروریات بخش کشاورزی محسوب میشود. در این خصوص بهکارگیری سامانههای آبیاری کمفشار از جمله هیدروفلوم به عنوان گزینهایبهجای روشهای سنتی قابل توصیه است. این تحقیق، با هدفارزیابی و مقایسة توزیع آب با استفاده از هیدروفلوم با روشهای سنتی و بارانی انجام شد. مزارعی در دشت کبودرآهنگ همدان که تحت کشت سیبزمینی بودند انتخاب و این تحقیق در آنها اجرا گردید. حجم آب مصرفی در طول فصل زراعی، عملکرد محصول، و رطوبت خاک قبل و بعد از آبیاری اندازهگیری و کارایی مصرف آب ارزیابیشد. نتایج نشان دادکهتلفات آب در مزارعی که با استفاده از هیدروفلوم آبیاری میشوند، بهصورت نفوذ عمقی ولی در مزارعبا سیستمآبیاری سنتی به صورت رواناب و نفوذ عمقی است. رواناب سطحی در دو روش توزیع سنتی و هیدروفلومبه ترتیب حدود 8/25 و 15 درصد برآورد شد. راندمان پتانسیل کاربرد، راندمان کاربرد چارک پایین، یکنواختی توزیع، و ضریب یکنواختی کریستین سن در روش هیدروفلوم به ترتیب 50، 2/48، 2/79، و77درصد به دست آمد. این شاخصها در روش سنتی به ترتیب 8/44، 9/34، 65/87، و 1/89 درصدو در روش بارانی به ترتیب 6/57، 56، 3/70، 6/76برآورد شد. کارایی مصرف آب به روش سنتی،هیدروفلوم و بارانی به ترتیب 2/1،4/2 و 2/3 کیلوگرم به ازای هر متر مکعب آب تخمین زده شد. توزیع آب با استفاده از هیدروفلوم با کاهش 21 درصد حجم آب مصرفی و افزایش 100 درصدی کارایی مصرف آب نسبت به روش سنتی همراه بود. در توزیع آب با هیدروفلوم، درآمد کشاورز 39376600 ریال در هکتار نسبت به روش سنتی بالاتر است. همچنین نتایج نشان داد که نسبت سود به هزینه در روش هیدروفلوم 6 است.موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیتحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی2476-400011220100823تعیین برخی از خواص فیزیکی میوة زغالآخته8594102302FAعلیماشاءاله کرمانیمحقق بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوینحمیدرضا گازراستادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیاحمد صادقیاستادیار آموزشی مؤسسه آموزش علمی– کاربردی جهاد کشاورزیJournal Article20091222در این تحقیق تعدادی از خواص فیزیکی یک نوع زغالآخته از منطقۀ الموت قزوین (روستای هیر) اندازهگیری و ارزیابی شد. مقادیر متوسط طول، عرض، و ضخامت (ارتفاع)، وزن هزار میوه و یک میوه، قطر متوسط هندسی، حجم، مساحت سطح رویه، مساحت سطح مقطع، کُرویت، چگالی حقیقی (میوه)، چگالی توده، تخلخل و سرعت حد میوة رسیدة زغالآخته (با رطوبت 30/73 درصد بر پایة تر) به دست آمد که به ترتیب عبارتاند از: 91/18، 74/13، 33/13 میلیمتر، 78/2309 و 31/2 گرم، 12/15 میلیمتر، 96/1841 میلیمتر مکعب، 65/722 میلیمتر مربع، 66/180 سانتیمتر مربع، 21/80 درصد، 10/1 گرم بر سانتیمتر مکعب، 63/0 گرم بر سانتیمتر مکعب ، 30/43 درصد و 8/13 متر بر ثانیه. مقادیر متناظر برای هستة زغالآخته از این قرارند: 61/13، 07/6، 79/5 میلیمتر، 67/299 و 3/0 گرم، 81/7 میلیمتر، 93/252 سانتیمتر مکعب، 57/192 سانتیمتر مربع، 14/48 سانتیمتر مربع و 59/57 درصد، 21/1 گرم بر سانتیمتر مکعب، 68/0 گرم بر سانتیمتر مکعب، 05/44 درصد و 4/7 متر بر ثانیه. نسبت گوشت میوه به هسته 8/6 برآورد شد و ضریب اصطکاک استاتیکی میوة زغالآخته روی سطوح ورق آهن گالوانیزه، ورق استیل، پلکسیگلاس و چوب به ترتیب 38/0، 34/0، 33/0 و 43/0 تعیین گردید.