پروین شرایعی؛ ابراهیم گنجیمقدم
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر تیمار میوة هلوی رقم البرتا با آب گرم، محلول گرم اتانول، و بخار اسیداستیک در مقایسه با تیمار میوه با قارچکش سنتزی بنومیل بر خصوصیات کمی، کیفی و حسی اجرا گردید. در گام اول تحقیق، تأثیر تیمار آب گرم (45،50، و 55 درجه سلسیوس به مدت 1، 3، و 5 دقیقه) بر خصوصیات کمی، کیفی هلو (سفتی بافت، مواد جامد انحلالپذیر ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر تیمار میوة هلوی رقم البرتا با آب گرم، محلول گرم اتانول، و بخار اسیداستیک در مقایسه با تیمار میوه با قارچکش سنتزی بنومیل بر خصوصیات کمی، کیفی و حسی اجرا گردید. در گام اول تحقیق، تأثیر تیمار آب گرم (45،50، و 55 درجه سلسیوس به مدت 1، 3، و 5 دقیقه) بر خصوصیات کمی، کیفی هلو (سفتی بافت، مواد جامد انحلالپذیر در آب، اسید قابل تیترکردن، قند، ویتامینث، کاهش وزن و آلودگی قارچی) و حسی (بافت، طعم و مزه و پذیرشکلی) طی 45 روز نگهداری (در دمای 1±0 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی90 تا 95 درصد) در مقایسه با قارچکش بنومیل (غوطهوری به مدت 5/0 دقیقه در محلول500 میلیگرم بر لیتر) بررسی شد. نتایج نشان میدهد که کارآیی تیمارهای غوطهوری میوه در آب گرم50 درجه سلسیوس به مدت 1 دقیقه و در آب گرم 45 درجه سلسیوس به مدت 3 دقیقه در حفظ خصوصیات کمی، کیفی و حسی میوة هلو مشابه استفاده از قارچکش بنومیل است. در گام دوم این تحقیق، تأثیر تیمار میوه با محلول گرم اتانول (5/2، 5، 10، و20 درصد با دمای 45 و 50 درجه سلسیوس) بر خصوصیات کمی، کیفی و حسی میوه هلو طی 45 روز نگهداری در سردخانه با تأثیر تیمار میوه با قارچکش بنومیل مقایسه و نتیجهگیری شد که محلول اتانول 10 درصد با دمای50 درجه سلسیوس و محلول اتانول 20 درصد با دمای 40 درجه سلسیوس باعث حفظ خصوصیات کمی، کیفی و حسی میوه هلو میشوند و کارآیی آنها مشابه کارآیی تیمار میوه با قارچکش است. در گام سوم تحقیق، تأثیر تیمار میوه با بخار اسیداستیک در غلظتهای صفر (شاهد)، 35/1، 2، 7/2، 4، و30/5 درصد به مدت یک ساعت بررسی شد و نتایج نشان داد که بخاردهی با محلول اسیداستیک 4 و 7/2 درصد بیش از تیمارهای دیگر باعث حفظ خصوصیات کمی، کیفی و حسی میوه هلو میشود.
زینب دهقانشعار؛ زهره حمیدی اصفهانی؛ سلیمان عباسی؛ هما بهمدی
دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 143-156
چکیده
هدف از این تحقیق تعیین تأثیر بستهبندی با اتمسفر اصلاحشده (MAP) حاوی درصد بالای دیاکسیدکربن بر کیفیت خرمای رقم سایر بوده است که میتواند جایگزینی مناسب برای متیلبروماید باشد که به دلیل تاثیرات زیانبار آن بر سلامت بر لایۀ ازن، بر اساس پروتکل منترال تا سال 2015 کاربرد آن در همۀ کشورها ممنوع خواهد شد. ترکیبهای مختلف گازی شامل ...
بیشتر
هدف از این تحقیق تعیین تأثیر بستهبندی با اتمسفر اصلاحشده (MAP) حاوی درصد بالای دیاکسیدکربن بر کیفیت خرمای رقم سایر بوده است که میتواند جایگزینی مناسب برای متیلبروماید باشد که به دلیل تاثیرات زیانبار آن بر سلامت بر لایۀ ازن، بر اساس پروتکل منترال تا سال 2015 کاربرد آن در همۀ کشورها ممنوع خواهد شد. ترکیبهای مختلف گازی شامل 85 درصد دیاکسیدکربن + 3 درصد اکسیژن + 12 درصد نیتروژن، 75 درصد دیاکسیدکربن + 12 درصد اکسیژن + 13 درصد نیتروژن، و 34 درصد دیاکسیدکربن + 37 درصد اکسیژن + 29 درصد نیتروژن به داخل بستههای سلوفانی تزریق شد. نمونۀ شاهد در بستههای سلوفانی محتوی هوای معمولی نگهداری شد که به طریق معمول حرارتی درزبندی شده بودند. بستهها در دو دمای 4 و 30 درجۀ سانتیگراد نگهداری و بعد از 30، 60، 90، و 150 روز آزمایش شدند. صفات مورد آزمون شامل زندهمانی شپشۀ دندانهدار، تعداد پرگنههای کپک و مخمر،pH، فعالیت آبی،درصد تغییر رنگ، و شکرکزدنبا استفاده از طرح فاکتوریل در قالب کاملاً تصادفی با سه تکرار تجزیه و تحلیل شدند. بیشترین تعداد حشرۀ زنده و پرگنۀ کپک و مخمر در نمونههای شاهد نگهداریشده در دمای 30 درجۀ سانتیگراد و کمترین تعداد در بستههای حاوی 85 درصد دیاکسیدکربن+ 3 درصد اکسیژن + 12 درصد نیتروژنپس از 150 روز مشاهده شد. کمترین مقدار pH در بستههای حاوی 34 درصد دیاکسیدکربن + 37 درصد اکسیژن + 29 درصد نیتروژن مشاهده شد. نمونههای نگهداریشده در دمای 30 درجۀ سانتیگراد، نسبت به 4 درجۀ سانتیگراد، pH کمتری داشتند. فعالیت آبی در همة نمونهها کاهش یافت. تغییر رنگ در نمونههای نگهداریشده در MAP با غلظت گاز دیاکسیدکربن بالا تفاوت معنیداری با نمونههای شاهد نداشت و تنها به مرور زمان این اثر معنیدار ارزیابی شد (05/0>p). نتیجة افزایش غلظت دیاکسیدکربن، کاهش معنیدار درصد شکرکزدن بود به طوری که کمترین درصد شکرکزدن با نمونههای بستهبندیشده با 85 درصد دیاکسیدکربن + 3 درصد اکسیژن + 12 درصد نیتروژن مشاهده شد (05/0>p). بهطور کلی، با اعمال بستهبندی تحت اتمسفر اصلاحشده حاوی 85 درصد دیاکسیدکربن + 3 درصد اکسیژن + 12 درصد نیتروژن در 4 درجة سانتیگراد بهترین نتایج از نظر حشرهزدایی و نگهداری خرمای رقم سایر به دست آمد.