محسن حیدری سلطانآبادی؛ اورنگ تاکی؛ شمساله عبدالهپور
چکیده
از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر عملکرد پیازکنهای میلهای، شکل مقطع میله و نسبت سرعت محیطی آن به سرعت پیشروی (شاخص سینماتیکی) است. در این تحقیق نقش این عوامل بر عملکرد یک پیازکن میلهای که با تراکتور MF 285 راهاندازی میشود، بررسی شده است. به این منظور در یک طرح اسپلیت بلوک در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، ...
بیشتر
از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر عملکرد پیازکنهای میلهای، شکل مقطع میله و نسبت سرعت محیطی آن به سرعت پیشروی (شاخص سینماتیکی) است. در این تحقیق نقش این عوامل بر عملکرد یک پیازکن میلهای که با تراکتور MF 285 راهاندازی میشود، بررسی شده است. به این منظور در یک طرح اسپلیت بلوک در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، میلۀ پیازکن با سه مقطع گرد، ششگوش و چهارگوش و شاخص سینماتیکی میله در پنج مقدار 16/0، 1، 15/1، 30/1 و 44/1 تغییر داده شد. در این آزمایشها مقدار نیرو و توان کششی لازم جهت حرکت میله و مجموع دستگاه پیازکن (نیرو و توان کششی کل)، گشتاور و توان چرخشی مورد نیاز میله برای چرخش در خاک، مجموع توان کل لازم برای کارکرد پیازکن و درصد آسیبهای وارد بر محصول برداشت شده تعیین شد. نتایج اندازهگیریها نشان میدهد که شکل میله تأثیری بر مقدار نیرو و توان کششی کل (با متوسط 10571 نیوتن و 5285 وات) و درصد آسیبهای وارد بر پیاز (با متوسط 98/1 درصد) ندارد در حالیکه بیشترین گشتاور و توان چرخشی (64 نیوتن متر و 2394 وات) در میلۀ چهارگوش ثبت شده است. بیشترین مقدار نیرو و توان کششی (7/12018 نیوتن و 3/6009 وات) در شاخص 16/0 و کمترین مقدار آن (2/9645 نیوتن و 6/4822 وات) در شاخص 15/1 به دست آمد. همچنین بیشترین گشتاور و توان چرخشی مورد نیاز (85 نیوتن متر و 8/3327 وات) به ترتیب در شاخص 16/0 و 44/1 و هر دو با میلۀ چهارگوش دیده میشود. شاخص 15/1 از نظر کمینه بودن دو عامل آسیبهای وارد بر پیاز (با اولویت بیشتر) و توان کل مورد نیاز پیازکن، مناسبتر از سایر شاخصها تشخیص داده شد. با توجه به نتایج این تحقیق توصیه میشود که برای برداشت پیاز در زمینهای سخت از میلۀ چهارگوش (به علت نفوذ آسانتر در خاک) با شاخص سینماتیک 15/1 و در زمینهای نرم از میلۀ گرد با شاخص سینماتیک 15/1 استفاده شود. در این شرایط، توان کل لازم برای کارکرد پیازکن در حدود 5/3 تا 8/3 کیلو وات به ازای هر متر عرض کار پیازکن خواهد بود.
محسن حیدری سلطانآبادی؛ اورنگ تاکی؛ شمساله عبدالهپور؛ محمد مقدمواحد
چکیده
حذف برگ پیاز یکی از مراحل برداشت این محصول است که به صورت دستی یا با استفاده از ماشینهای سرزن صورت میگیرد. سرزن غلتکی از جمله ماشینهای حذف برگ پیاز است که از غلتکهای مرتب کننده و مکانیزم برش برگ تشکیل شده است. عواملی نظیر سرعت چرخشی و فاصلۀ غلتکها و نیز مکانیزم مناسب قطع برگ، نقشی مهم در عملکرد کاری این دستگاه دارد. ...
بیشتر
حذف برگ پیاز یکی از مراحل برداشت این محصول است که به صورت دستی یا با استفاده از ماشینهای سرزن صورت میگیرد. سرزن غلتکی از جمله ماشینهای حذف برگ پیاز است که از غلتکهای مرتب کننده و مکانیزم برش برگ تشکیل شده است. عواملی نظیر سرعت چرخشی و فاصلۀ غلتکها و نیز مکانیزم مناسب قطع برگ، نقشی مهم در عملکرد کاری این دستگاه دارد. در این تحقیق نمونهای از دستگاه سرزن غلتکی ساخته و تأثیر دو عامل سرعت چرخشی غلتک در پنج سرعت (100، 150 ، 200 ، 250، و 300 دور در دقیقه) و فاصلۀ غلتکها از یکدیگر در سه اندازه (23، 33، و 43 میلیمتر)، بر درصد پیازهای آسیبدیده، درصد پیازهای مرتب شده و سرعت انتقال پیاز بررسی شد. نتایج بررسیها نشان داد که در فاصلۀ 43 میلیمتری غلتکها از یکدیگر، بیشترین آسیب به پیازها وارد میشود (8/31 درصد) و با افزایش سرعت چرخشی غلتکها، سرعت رو به جلوی پیاز در بین غلتکها افزایش مییابد. با این حال، غدههای بیشتری بدون مرتب شدن از مسیر کار غلتکها خارج میشوند. به صورتیکه سرعت 300 دور در دقیقه، بیشترین خطا را در چینش غدهها برای سرزنی دارد (24 درصد). مشخص شد که سرعت چرخشی 200 دور در دقیقه و فاصله غلتکها به میزان 23 میلیمتر، مناسبترین حالت کاری دستگاه است. در این حالت کاری، کاربرد مکانیزم دو تیغهای به دلیل باقی گذاشتن برگ کوتاهتر (52/6 میلیمتر) و درصد پیازهای سرزنی شدۀ بیشتر (5/95 درصد)، مناسبتر از مکانیزم تیغه و هرزگرد تشخیص داده شد.
محسن خدادادی؛ صغری معدنی؛ فروغ شواخی
چکیده
به منظور ارزیابی اثر روشهای مختلف عملآوری و انباری بر برخی صفات کیفی ارقام پیاز ایرانی )قرمز آذرشهر، قرمز نیشابور، سفید کاشان، و سفید قم(، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در پاییز و زمستان سال 1385 اجرا شد. روشهای مختلف عملآوری و انباری شامل استفاده از نور خورشید با پوشش کاه به مدت ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر روشهای مختلف عملآوری و انباری بر برخی صفات کیفی ارقام پیاز ایرانی )قرمز آذرشهر، قرمز نیشابور، سفید کاشان، و سفید قم(، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در پاییز و زمستان سال 1385 اجرا شد. روشهای مختلف عملآوری و انباری شامل استفاده از نور خورشید با پوشش کاه به مدت 14-10 روز )روش سنتی(، استفاده از دمای 48 درجه سلسیوس به مدت 4 ساعت و دمای 42 درجه سلسیوس به مدت 12 ساعت بودند. بعد از اتمام تیمارهای مذکور، نمونههای پیاز به انبار معمولی )با دمای حدود 10 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 65-60 درصد( منتقل و به مدت 4 ماه نگهداری شدند. در پایان این دوره، برخی صفات کیفی سوخ )سفتی بافت، درصد جوانهزنی، مقدار اسیدپیروویک، درصد ویتامینث و مواد جامد انحلالپذیر سوخها( اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که ارقام از نظر سفتی بافت، درصد جوانهزنی، مقدار اسید پیروویک و ویتامین ث تفاوت معنیدار دارند ولی از نظر مواد جامد انحلالپذیر تفاوت آنها معنیدار نیست. سفتی بافت سوخ در روش 42 درجه سلسیوس به مدت 12 ساعت با سفتی بافت در روش سنتی در یک سطح آماری است و هر دو به طور معنیدار از سفتی بافت در روش دمای 48 درجه سلسیوس برترند. بیشترین سفتی بافت را به ترتیب رقم سفید قم و رقم قرمز نیشابور دارند. ضایعات پیاز شامل درصد جوانهزنی، بین روشهای مختلف عملآوری و انباری از تفاوت معنیدار برخوردار بودند. مقدار ضایعات در روش عملآوری با دمای 48 درجه سلسیوس کمتر از دو روش دیگر است. نشان داده شد که مقدار اسید پیروویک در روش سنتی و درصد ویتامین ث در روش دمای 42 درجه سلسیوس بیشتر از دو روش دیگر است. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان میدهد که روش سنتی عملآوری به خصوص در رقم سفید قم به دلیل ایجاد ضایعات کمتر و حفظ صفات کیفی سوخ برترین تیمار است و با توجه به اهداف این تحقیق قابل توصیه خواهد بود.