نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشآموخته کارشناسی ارشد مهندسی شیمی دانشگاه اراک
2 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
3 عضو هیئت علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک
چکیده
یک مدل ریاضی برای فرایند خشککن انجمادی توسعه یافتهاست که در آن برای نخستین بار ابعاد و مشخصات چگالنده نیز درنظر گرفته شدهاست. براساس این مدل نرمافزار شبیهساز در محیط MATLAB نوشته شد و کارائی آن در مقایسه با دادههای تجربی خشک کردن سوسپانسیون 20درصد جامدات شیر بهدست آمده از یک خشککن انجمادی آزمایشگاهی با موفقیت، مورد آزمایش قرار گرفت. از این نرمافزار برای تعیین تأثیر مشخصات خشککن بر مدتهای مراحل اول و دوم خشکشدن استفاده شد. براساس نتایج شبیهسازی، مدت زمان مرحله اول با توان دوم ضخامت لایه خشک شونده متناسب است در حالیکه مدت مرحله دوم وابستگی ضعیفتری به ضخامت دارد. اثر دمای چگالنده بر مدتهای مراحل اول و دوم، ناخطی است. این تأثیر، با افزایش دمای محفظه خشککن کاهش یافت بهطوریکه در دمای بالاتر از 255 درجة کلوین در مرحله اول و بالاتر از 330 درجة کلوین در مرحله دوم مدت خشک شدن، مستقل از دمای چگالنده میشود. همچنین در شرایط شبیهسازی، کاهش سطح انتقال گرمای چگالنده از 2 به 5/0 مترمربع به ازای هرکیلوگرم آب جداشده در مرحله دوم، موجب افزایش مدت خشک شدن از 11 ساعت به 12 ساعت میشود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Investigation of Freeze Dryer Performance Using Numerical Simulation
چکیده [English]
A mathematical model was developed for freeze drying in which the dimensions and specifications of the condenser were considered for the first time. An appropriate program was written using MATLAB to solve model equations and simulate the process. The software successfully simulated the drying data of a suspension of 20% milk recorded in a lab scale freeze dryer. The simulator was then used to investigate the effect of dryer specifications on the timing of primary and secondary drying stages. The results showed that primary drying time is proportional to sample thickness squared, but the secondary drying time is less dependent. Condenser temperature nonlinearly affects both drying times. Dependency weakens with an increase in drying chamber temperature and eventually disappears at chamber temperatures above 255K for primary and 330K for secondary stages. The results also showed that a decrease in the condenser heat transfer area from 2 to 0.5 m2 per kg of initial water will increase secondary stage drying time from 11 to 12 hours.
کلیدواژهها [English]
- Condenser
- Freeze dryer
- Mathematical Model
- Milk
- simulation
- Software