نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
2 استادیار واحد دانه دارها، بخش تحقیقات باغبانی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
3 استادیار گروه باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
4 کارشناس ارشد واحد دانه دارها، بخش تحقیقات باغبانی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
5 کارشناس ارشد و مربی، موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین
چکیده
این پژوهش در سال 1386 بهمنظور شناسایی تغییرات برخی صفات طی دوره انبارمانی میوه، بر درختان 16 ساله پیوند شده بر پایههای بذری 7 رقم سیب بومی زودرس تا متوسط رس شامل' قندک کاشان'، ' گلاب اصفهان'، 'مشهد'، ' گلاب کهنز'،'عسلی'، ' قرمز رضائیه' و رقم جدید گل بهار پرورش یافته در ایستگاه تحقیقات باغبانی کمالآباد کرج انجام شد. به این منظور میوهها طی دو مرحله برداشت شد. طول دوره نگهداری در سردخانه با توجه به امید کمتر به طولانی بودن دوره انبارمانی میوه در ارقام زودرستر، بر حسب درجه زودرسی به ترتیب 4، 8، و 16 هفته و فواصل زمانی انجام آزمایشها 1، 2، و 4 هفته تعیین گردید. میوهها در دمای 5/0 ± 0 درجه سلسیوس با رطوبت نسبی 10 ± 80 درصد نگهداری شدند. صفات فیزیکی و زیست شیمیایی مورد ارزیابی کاهش وزن، سفتی بافت، مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل عیارسنجی (TA)، اسیدیته (pH)، و شاخص طعم (TSS/TA) بودند. نتایج نشان دادند که اثر رقم و مرحله برداشت بر صفات اندازهگیریشده در طول مدت نگهداری در سردخانه معنیدار بوده است. کمترین کاهش وزن در پایان دورة نگهداری در سردخانه در مرحلة اول برداشت در رقم گل بهار بود ولی در مرحله دوم برداشت، این کاهش بهجز ' گلاب اصفهان' در همه ارقام مشاهده شد. از نظر سفتی بافت میوه در مقطع پایانی آزمایش،' گلاب اصفهان' در هر یک از دو مرحله اول و دوم برداشت، و دو رقم قندک کاشان و قرمز رضائیه با بالاترین سطح در مرحله دوم برداشت تفاوت معنیداری نسبت به دیگر ارقام داشتند. در پایان دورة انبارمانی در سردخانه، بیشترین مواد جامد محلول ( º12<Brix) در گلاب کهنز، فشار هیدروژن یونی زیاد و سطح اسیدیته پایین (4>pH) و اسیدیته قابل عیارسنجی زیاد بیش از 40 درصد در رقم مشهد مشاهده گردید. در پایان مدت نگهداری در سردخانه، بیشترین مقدار شاخص طعم بیش از 60 درصد در مرحله اول برداشت در 'عسلی' و ' گلاب کهنز' و در مرحله دوم برداشت در رقم جدید گل بهار، 'عسلی'،' گلاب اصفهان'، و ' گلاب کهنز' اتفاق افتاد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Changes in Physical and Biochemical Traits in Native Summer-Ripening Apple Cultivars during Cold Storage
چکیده [English]
Research was carried out in 2007 on 7 native summer-ripening apple cultivars grown in Kamal Abad Karaj Research Station. The 16 year-old plants were grafted onto seed rootstocks. The cultivars were Ghandak-e-Kashan, Golab-e-Isfahan, Golab-e-Kohanz, Mashad, Assali, Ghermez-e-Rezaieh and a new cultivar--Koli-e-Mahallat (syn. ESCR). The aim of the study was to identify changes in qualitative and quantitative traits occurring during cold storage of summer-ripening apples to determine their genetic potential. The fruits were harvested in two stages. The period of cold storage was predetermined to minimize cold storage time for early cultivars and was set at 4, 8, and 16 weeks based on ripening class. The testing intervals were weekly, bi-weekly and 4-weekly testing, respectively. The temperature and relative humidity of the cold storage room were fixed at 0° ± 0.5° C and 80% ± 10%, respectively. Physical and biochemical traits under investigation included weight, firmness, total soluble solids (TSS), titrable acids (TA), pH and flavor index (defined as the ratio of TSS/TA). The results showed that cultivar and harvest time had significant differences. The least loss of fruit weight was observed in Koli-e-Mahallat at the end of cold storage of the first harvest samples. However, for the second harvest, it was recorded in all the cultivars except Golab-e-Isfahan. The greatest firmness registered in Golab-e-Isfahan at the end of cold storage and in Ghandak-e-Kashan and Ghermez-e-Rezaieh for the second harvest. At the end of cold storage, the highest TSS (>12%) was recorded for Golab-e-Kohanz; highest pH (<4) and TA values (>40%) for Mashad. Assali and Golab-e-Kohanz had the highest flavor index (TSS/TA>60%) at the end of cold storage for the first harvest. Koli-e-Mahallat, Assali, Golab-e-Isfahan and Golab-e-Kohanz had the highest values for the second harvest.
کلیدواژهها [English]
- Cold storage
- Early ripening
- Harvest time
- Physical and biochemical traits