نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
3 دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس
4 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
چکیده
در این پژوهش، ویژگیهای مکانیکی هفت نوع فیلم نانویی با درصدهای مختلف نقره و رس- نقره، شامل مدول الاستیسیته، مقاومت کششی، چغرمگی، درصد کشیدگی تا پاره شدن، مقاومت در برابر رشد پارگی، و رنگ فیلمهای نانویی بررسی شده و با فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) مقایسه شد. نتایج نشان داد که با بهکار بردن ذرات نانویی در فیلم پلیاتیلن با دانسیتة پایین LDPE))، مدولالاستیسیته، مقاومت کششی و مقاومت در برابر رشدپارگی، به میزان 4/1 تا 5/2 برابر افزایش مییابد
درحالیکه درصد کشیدگی تا پاره شدن و چغرمگی، به میزان 1/1 تا 4 برابر کاهش خواهد یافت. اثر نوع فیلم نانویی بر مدول الاستیسیته، مقاومت کششی و مقاومت در برابر رشد پارگی در سطح 99/0 و درصد میزان کشیدگی تا پاره شدن و چغرمگی فیلم، در سطح 95/0 معنادار است. با بررسی پارامترهای مربوط به رنگ و به دست آوردن اختلاف رنگ کلی فیلمها (∆E)، مشخص شد که فیلم دارای 1000 قسمت در میلیون نانو نقره (S2)، در مقایسه با سایر فیلمها رنگ بیشتری دارد. کمترین اختلاف رنگ کلی مربوط به فیلم شاهد است. اختلاف رنگ کلی در فیلمهای نانو نقره، با افزایش درصد نقره افزایش مییابد، ولی در فیلمهای ترکیبی با افزایش درصد رس کاهش نشان میدهد. در مجموع، با توجه به نتایج آزمون رنگ، فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) و فیلم دارای 1000 قسمت در میلیون نانو نقره (S2)، بهترین و بدترین نوع فیلم شناخته شدند. در مجموع، فیلم نانویی ترکیبی 3 درصد (SC3)، دارای «500 قسمت در میلیون نقره-450 قست در میلیون رس» از نظر خواص مکانیکی، نسبت به سایر فیلمها در سطحی قابل قبولتر قرار دارد، اما مشکل عمدهای که دارد، رنگ تیرة آن به دلیل وجود ذرات رس است که ممکن است برای بستهبندی برخی مواد غذایی (که رنگ بسته نقش مهمی دارد) مناسب نباشد. در چنین مواردی، فیلمهای نانویی ترکیبی با درصد کمتر ذرات رس میتواند بهکار برده شود وگرنه باید به دنبال راههای رفع تیرگی آن بود.