نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی
2 دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
خواص اصطکاکی دانهها و به خصوص گندم نقش مهمی در تعیین مشخصات مخازن، مجاری انتقال، خشککنها، سیلوها و تجهیزاتی دارد که این دانهها در آن جریان دارند. در این تحقیق به بررسی ضریب اصطکاک داخلی و زاویة استقرار دانة 3 رقم متداول گندم (سرداری،گاسپارد، و سای سوتر) در 4 سطح رطوبتی (12، 15، 18، و 21 درصد) پرداخته شد. برای اندازه گیری ضریب اصطکاک خارجی ارقام فوق در سطوح رطوبتی مذکور، از 4 سطح تماس (ورق سیاه، روغنی، آلومینیم، و گالوانیزه) استفاده شد. آزمایشها در 5 تکرار اجرا شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش تجزیة واریانس و برای مقایسة اثر
میانگینها از آزمون چند دامنهای دانکن (با سطح احتمال 5 درصد) استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر رطوبت، رقم، و سطوح تماس بر زاویة استقرار و اثر رطوبت و رقم بر ضریب اصطکاک داخلی دانه معنیدار (سطح احتمال 1 درصد) است. با افزایش سطوح رطوبتی دانه، زاویة استقرار دانه بهطور معنیدار افزایش یافت و در مورد ضریب اصطکاک داخلی دانه نتایج مشابهی
بهدست آمد. اثر سطوح رطوبتی 18 و 21 درصد بر مقدار ضریب اصطکاک داخلی دانه معنیدار نبود. بیشترین میانگین ضریب اصطکاک داخلی به رقم سرداری (با اختلاف غیرمعنیدار با رقم سرداری) و کمترین آن به رقم سایسوتر اختصاص داشت. بیشترین میانگین زاویة استقرار به رقم گاسپارد و کمترین آن به رقم سایسوتر (با اختلاف غیرمعنیدار با رقم سرداری) اختصاص داشت.
کلیدواژهها