نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
2 دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
چکیده
پایش پارامترهای مؤثر بر خشک شدن محصول به منظور ارزیابی و بررسی دقیق عملکرد سیستم در شرایط واقعی ضروری است. برای بررسی عملکرد خشککن خورشیدی همرفت اجباری طراحی شده جهت خشک کردن سبزیهای برگی و گیاهان دارویی، یک سیستم پایش ساخته شد. که در آن چند حسگر دما دیجیتالی در نقاط ورودی هوا به جمعکننده، خروجی هوا از جمعکننده، و خروجی هوا از محفظة خشککن قرار داده شده است. برای ثبت اطلاعات حسگرها و انجام محاسبات، برنامهای با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک 6 نوشته شد. آزمایشها در سه تکرار و هر تکرار به مدت 8 ساعت از 10 صبح تا 6 بعد از ظهر در فصل تابستان اجرا شد. در تمامی آزمایشها، محصول (نعنا) به ارتفاع 5 سانتیمتر روی سینیهای محفظة خشککن قرار داده شد. نتایج آزمایشها نشان میدهد که
انرژی تابشی در صفحة جمعکننده، انرژی حرارتی جذب شده در جمعکننده، و انرژی لازم برای تبخیر محصول رابطهای خطی و مستقیم با دما دارند و نیز در فرایند خشک شدن، انرژی تابشی ابتدا روند افزایشی و سپس کاهشی دارد. نتایج حاصل از آزمایشها همچنین نشان میدهد که میانگین دماها در ورودی جمعکننده، خروجی جمعکننده، و خروجی هوا از محفظة خشککن بهترتیب 1/38، 7/54 و 5/45 درجه سانتیگراد است. میانگین حداکثر و حداقل بازده انرژی در آزمایشها بهترتیب 49 و 7/14درصد و دامنة نوسانات آن در محدوده 14 تا 53 درصد است. میانگین انرژی تابشی و انرژی لازم برای تبخیر رطوبت محصول بهترتیب 4/4572 و 2/2772 کیلوژول به دست آمد. منحنی خشک شدن محصول نیز به صورت رابطهای نمایی با رابطه و 945/0 =R2 به دست آمد.
کلیدواژهها