نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی
2 عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور
چکیده
برای کوبیدن محصولات دانهای، از روشهای متفاوت استفاده میشود. خرمنکوبهای متداول، بر اساس ضربة وارد بر محصول (داخل واحد کوبش) کار میکنند و از این جهت ممکن است باعث ایجاد ضایعات در دانه شوند. در روش دیگری که به روش جریان محوری معروف است و اخیراً در اکثر ماشینهای برداشت غلات از آن استفاده میشود، به دانه آسیب کمتری وارد میشود. در قالب این طرح، روی یکی از خرمنکوبهای متداول برنج مدل (T30) ساخت کارخانه اشتاد ایران، تغییراتی به منظور تبدیل آن به واحد کوبش جریان محوری داده شد. درپوش واحد کوبش خرمنکوب T30 تعویض و به جای آن از درپوشی استفاده شد که با طرح خرمنکوبهای جریان محوری IRRI (International Rice Research Institute) مطابقت داشت. طرح کوبنده نیز تغییر داده شد. دستگاه با دو رقم برنج مورد آزمایش و ارزیابی قرار گرفت. تعداد تیمارها 20 بود و هر آزمایش در 4 تکرار انجام شد. عوامل مستقل متغیر در آزمایشها شامل رطوبت دانة محصول (دو سطح)، رقم (خزر و هاشمی)، سرعت خطی کوبنده (پنج سطح)، و عوامل وابسته شامل درصد دانههای صدمهدیده، درصد دانههای کوبیدهنشده، و درصد کاه (موادی به غیر از دانه) موجود در نمونهها بودند. برای تجزیه و تحلیل دادهها، از طرح آزمایشی کرتهای دو بار خردشده در قالب بلوکهای کامل تصادفی و برای مقایسة میانگینها از آزمون چنددامنهای دانکن استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیة واریانس دادهها نشان داد که سرعت خطی کوبنده بر درصد
دانههای آسیبدیده، تلفات کوبش، و نسبت کاه به دانه اثر معنیداری (01/0 <r) دارد و اثر رقم بر تلفات کوبش بسیار معنیدار
(01/0 <r)است. به طوری که مقدار آن در آزمایش با رقم خزر صفر و با رقم هاشمی قابل توجه بود. در کلیة آزمایشهای با ارقام خزر و هاشمی، اثر رطوبت بر عوامل وابستة مذکور غیر معنیدار نشان داده شد.
کلیدواژهها
60-64.