نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

چکیده

به منظور توسعة صادرات خشکبار، محصول تولیدی باید عاری از هر گونه آلودگی باشد.  خشکبار تولیدی در ایران اغلب آلودگی­های میکربی از جمله کپک و مخمر و یا کلی­فرم­ها  را نشان می­دهد که گاهی این آلودگی­ها از حدود استاندارد نیز خارج است.  به منظور حفظ بازارهای صادرات خشکبار ایران، باید روش­های پاکسازی محصول از آلودگی­های احتمالی معرفی شود.  در این طرح ابتدا آزمون­های شمارش کلی­میکربی، کلی­فرم­ها، و کپک و مخمرنمونه­های خشکبار (آلو، کشمش، و  برگه، محصول سال 1380 در استان خراسان) انجام شد.  پس از مشخص شدن مقدار و نوع آلودگی،
نمونه­های آلوده تحت دو روش شیمیایی (دود دادن با گوگرد) و فیزیکی (مایکروویو) آلودگی­زدایی شد.  سپس مجدداً آزمون­های شمارش کلی­میکربی، کلی­فرم، و کپک و مخمر و تعیین میزان ویتامین ث انجام شد.  میزان اسید اسکوربیک در نمونه­های آلوی تیمار شده با مایکروویو (26 میلی­گرم درصد گرم)، به طور معنی­داری از انواع تیمار شده با گوگرد (20میلی­گرم درصد گرم) بیشتر بود اما این اختلاف در مورد محصولات کشمش و برگه معنی­دار نبود.  از سوی دیگر، باقیماندة انیدریدسولفورو در کشمش تیمار شده با گوگرد 1200قسمت در میلیون قسمت، از حدود استاندارد بالاتر بود، لذا روش تیمار با مایکروویو را جهت آلودگی­زدایی از محصولات خشکبار آلوده می­توان پیشنهاد کرد.

کلیدواژه‌ها

1-    Akerstrand, K. and Moller, T. 1989. Examination of dried figs. Var-Foeda. 41(7, 8): 308-317.
2-    Anon. 1994. Specification and methods of test for dried plum. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 65. (in Farsi)
3-    Anon. 1995. Detection and enumeration of moulds and yeasts colony count technique at 25°C. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 997. (in Farsi)
4-    Anon. 1999. Methods of measuring anidrid sulfurous in dried fruits. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 569. (in Farsi)
5-    Anon. 1996. Detection and enumeration of Coliforms in foods. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 437. (in Farsi)
6-    Anon. 1996. Standard methods for preparation of food samples and enumerate of microorganisms in food. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 356. (in Farsi)
7-    Anon. 1999. Specification and methods of test for dried apricot. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 11. (in Farsi)
8-    Anon. 2001. Fruits, vegetables and their products, general method of measuring Ascorbic acid. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 5609. (in Farsi)
9-    Anon. 2002. Dried fruits. In: http://www.euro.who.int/ food safety/ microbiological.
10-Anon. 2002. Specification and methods of test for raisins. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 17. (in Farsi)
11-Anon. 2002. Dried vegetables microbiological specification and test methods. Institute of Standard and Industrial Research of Iran. No. 5939. (in Farsi)
12-Anon. 2003. Dried fruit and vegetables/sulphurous acid and declaration. In: http://www. Kantonslabor- bs. ch.
13-Anon. 2005. Microwave sterilization kills bacteria while retaining high quality. In: http://www. natick.army.mil.
14-Boyacioglu, D. and Goenuel, M. 1986. Survy of aflatoxin contamination of dried figs grown in Turkey in 1986.  Food Additives and Contaminants. 7(2): 235-237.
15-Cristina, F. G., Rosane, F. S., Eustaquio, S. D. and Alen, E. W. 2000. Microbial diversity during maturation and natural processing of coffee cherries of Coffea arabica  in Brazil. International J.  Food Microbiology. 60(2,3): 251-250.
16-El-Halouat, A. and Debever, J. M. 1997. Effect of water activity, modified atmosphere packaging and storage temperature on spore germination of moulds isolated from prunes. International J. Food Microbiology. 35, 41-48.
17-El-Halouat, A. and Debevere, J. M. 1996. Influence of modified atmosphere and preservatives on the growth of Zygosaccharomyces rouxii isolated from dried fruits. International J. Food Microbiology. 33(2,3): 219-229.
18-Guan, D., Gray, P., Kang, D. H., Tang, J., Shafer, B., Ito, K., Younce, F. and
Yang, T. C. S. 2003. Microbiological validation of microwave-circulated water combination heating technology by inoculated pack studies. J. Food Sci. 68(4): 1428-1432.
19-Hoover, D. G. 1997. Minimally processed fruits and vegetables: Reducing microbial load by nonthermal physical treatments. Food Tech. 51(6): 66-69.
20-Horner, K. J. and Anagnostopolous, D. 1973. Combined effects of water activity, pH and temperature on the growth and spoilage potential of fungi. J. Appl. Bactrial. 36, 427-436.
21- Jalili, R. 1995. Investigation on different conditions for storing grape in cold rooms. Zeiton. 125, 32-33. (in Farsi)
22- Lau, M. H., Tang, J., Taub, I. A., Yang, T. C. S., Edwards, C. G. and Mao, R. 2002. Kinetics of chemical marker formation in whey protein gels for studying microwave sterilization. J. Food Eng. 60, 397-405.
23- Manafi, M. and Weber, G. 1990. Microbiological quality of health foods and organic foods in the Vienna Area. Ernaehrung. 14(3): 130-134.
24- Nijhuis, H. H., Torringa, H. M., Muresan, S., Yuksel, D., Leguijt, C. and Kloek, W. 1998. Approaches to improving the quality of dried fruit and vegetables. Trends in Food Sci. and Tech. 9, 13-20.
25- Sharman, M. and MacDonald, S. 1994. Sampling bulk consignments of dried figs for aflatoxin analysis. Food Additives and Contaminants. 11(1): 17-23.
26- Sy Kaye, V., McWatters, K. H. and Beuchat, L. R. 2005. Efficacy of gaseous dioxide as a sanitizer for killing Salmonella, Yeast and Molds on bluberries, strawberries, and raspberries. J. Food Protection. 68(6): 1165-1175.
27- Tang, Juming. 2005. Improving food and food processing systems. In: http://www. wsu.edu.
28- Titke, H. W. 1969. Sorption behavior of hygroscopic foods and their packaging requirements. Verpackung. 10(1): 10-32.
29- Wahid, M. and Satter, A. 1987. Radiation disinfestation and quality of dried fruits. Acta Alimentaria. 16(2): 159-166.
30- Witthun, R. C., Engelbrecht, S., Joubert, E., and Britz, T. J. 2005. Microbial content of commercial South African high- moisture dried fruits. J. Applied Microbiology. 98(3): 722-726.