نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیآت علمی گروه مکانیک ماشینها کشاورزی – دانشگاه تربیت مدرس
2 کارشناس ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی
3 عضو هیآت علمی بخش فنی و مهندسی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، رشت.
چکیده
شلتوک یکی از غلات عمده است و قبل از انبارداری و در ابتدای فرآیند تبدیل نیاز به خشک کردن دارد. بخش مهمی از ضایعات برنج(بروز ترکهای اولیه)، در مرحلة خشک کردن روی میدهد. برای بررسی ثأثیر عوامل مختلف بر ضایعات برنج در هنگام خشک کردن، فرآیند خشککردن در قالب طرح آماری کرتهای دوبار خرد شده با چهار پارامتر: رقم شلتوک(بینام و علی کاظمی)، دمای هوای خشک کن(در سه سطح 40، 50 و 60 درجة سانتیگراد، رطوبت نهایی شلتوک بر اساس وزن تر (در سه سطح 10 ،12 ، و 14درصد) و ضخامت لایه شلتوک درمخزن خشک کن ( در سه سطح 0-10، 10-20، و 20-30
سانتیمتر) ، انجام گرفت تا تأثیر اصلی و همچنین اثر متقابل پارامترهای مذکور بر میزان ترک ایجاد شده طی خشک کردن و درصد خرد برنج پس از تبدیل بررسی شود. طی این تحقیق مشخص شد که رقم کاظمی نسبت به رقم بینام حساسیت بیشتری به عوامل ایجاد ترک دارد. همچنین میزان برنج خرد شده پس از تبدیل برای رقم کاظمی بیشتر از رقم بینام است. طبق بررسیهای آماری، دمای 40 درجه
سانتیگراد هوای خشککن، دمای مناسبی برای خشک کردن شلتوک از نظر میزان ترک ایجاد شده در این مرحله و کاهش خرده برنج پس از تبدیل است. رطوبت مناسب شلتوک جهت انجام عملیات تبدیل برای این دو رقم، 14درصد تشخیص داده شد. با افزایش ضخامت لایه شلتوک درون مخزن خشککن، میزان ترک و خرده برنج ایجاد شده به طور معنیداری کاهش مییابد.
کلیدواژهها