ابراهیم بخشیزاده؛ امیرحسین افکاریسیاح؛ یوسف عباسپورگیلانده؛ منصور راسخ
چکیده
طی پژوهشی، مدل اولیه سامانه خودکار الکترونیکی برای درجهبندی سیب و کیوی طراحی و ساخته و عملکرد آن بررسی شد. دستگاه شامل دو قسمت الکترونیکی و مکانیکی است که طی آن میوهها را بر اساس وزن و به کمک یک حسگر بار 30 نیوتنی و مدار کنترلی که اختصاصاً بدین منظور طراحی و ساخته شد، توسط عملگرهای مکانیکی در سه دسته جدا میکند. در این تحقیق ...
بیشتر
طی پژوهشی، مدل اولیه سامانه خودکار الکترونیکی برای درجهبندی سیب و کیوی طراحی و ساخته و عملکرد آن بررسی شد. دستگاه شامل دو قسمت الکترونیکی و مکانیکی است که طی آن میوهها را بر اساس وزن و به کمک یک حسگر بار 30 نیوتنی و مدار کنترلی که اختصاصاً بدین منظور طراحی و ساخته شد، توسط عملگرهای مکانیکی در سه دسته جدا میکند. در این تحقیق طی دو طرح آزمایشی اثر 4 متغیر مستقل بر میزان عملکرد دستگاه بررسی شد. متغیرهای مستقل در طرح آزمایش اول عبارتاند از: نوع محصول (سیب و کیوی)، شیب سیستم انتقال میوه (30، 40، و 50 درجه) و زمان داده شده به حسگر بار (1، 5/1، 2، 5/2، و 3 ثانیه) و در طرح آزمایش دوم: نوع محصول (سیب و کیوی) و شیب مکانیسم جداکننده (10، 30، و 50 درجه). طی یک بررسی آماری (آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی) این نتایج به دست آمد. نتایج نشان میدهد که هر چهار عامل به طور معنیدار بر عملکرد دستگاه (بر حسب تعداد میوه در واحد زمان) مؤثرند (01/0p<). اما مؤثرترین عامل، مدتزمان حسگر است که اثر متقابل آن نیز بر عملکرد دستگاه معنیدار است، به طوریکه میتوان با تنظیم بهینه زمانسنجها در داخل برنامه PLCزمان لازم برای جداشدن هر میوه را از طریق محاسبه دقیق زمان عبور میوه از مانع و از دریچهها کاهش و در نتیجه عملکرد دستگاه را افزایش داد. نتایج آزمایشها نشان میدهد که بیشینه عملکرد دستگاه برای میوه کیوی و در شیب ورودی 50 درجه و مدت زمان یک ثانیه برابر با 40/872 (عدد در ساعت) است.
مصطفی خجستهنژند؛ محمود امید؛ احمد طباطباییفر
دوره 10، شماره 2 ، شهریور 1388، ، صفحه 87-98
چکیده
خواص فیزیکی محصولات کشاورزی از مهمترین پارامترهای طراحی سیستمهای بستهبندی، فراوری، انتقال، و درجهبندی هستند. در میان این خواص حجم، جرم، سطح تصویر شده، و مرکز ثقل محصولات از عوامل مهم در سیستمهای سایزبندی هستند. در این مطالعه، از روشقطعهبندی با استفاده از سیستم ماشین بینایی برای تخمین حجم لیمو استفاده شده است. ...
بیشتر
خواص فیزیکی محصولات کشاورزی از مهمترین پارامترهای طراحی سیستمهای بستهبندی، فراوری، انتقال، و درجهبندی هستند. در میان این خواص حجم، جرم، سطح تصویر شده، و مرکز ثقل محصولات از عوامل مهم در سیستمهای سایزبندی هستند. در این مطالعه، از روشقطعهبندی با استفاده از سیستم ماشین بینایی برای تخمین حجم لیمو استفاده شده است. در مجموع 50 لیمو مورد آزمون قرار گرفت. سیستم ماشین بینایی طراحی شده شامل دو عدد دوربین CCD، دو عدد کارت تصویرگیر، یک سیستم نورپردازی، و یک کامپیوتر شخصی است. دوربینها با زاویة 90 درجه نسبت به هم قرار گرفتهاند تا دو تصویر عمود بر هم از لیمو تهیه کنند. حجم محاسبه شده با این روش با حجم واقعی اندازهگیری شده با روش جابهجایی آب با آزمون t و نیز آزمونبلاند-آلتمن مقایسه شد. حجم محاسبه شده با روش ماشین بینایی با حجم واقعی اختلاف معنیداری نداشت (05/0 p>). اختلاف میانگین بین روش جابهجایی آب با روش ماشین بینایی 06/0 سانتیمتر مکعببود. نتایج خصوصیتی لیموها نشان داد که پارامترهای حجم محاسبه شده (V) و جرم اندازهگیری شده لیموها(M) وابستگی خوبی نسبت به هم، و با ضریب تبیین، 96/0، دارند. در کل، روش ماشین بینایی به عنوان روشی ساده، دقیق،سریع، و غیر مخرب برای تخمین حجم و جرم لیمو و سایر مرکبات پیشنهاد میشود.
جعفر امیریپریان؛ محمدهادی خوشتقاضا؛ احسانالله کبیر؛ سعید مینایی
دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 113-126
چکیده
محاسبة حجم محصولات کشاورزی به روش ریاضی، به دلیل شکل هندسی نامنظم آنها چندان دقیق نیست. یکی از راهحلهای ممکن، پردازش تصویر در ماشینهای جداساز پیوسته بر اساس بینایی ماشین است. هدف از این تحقیق، یافتن روشی مناسب برای برآورد حجم سیبزمینی با استفاده از پردازش تصویر است. به کمک یک دوربین دیجیتال و یک آینة تخت، از هر نمونه ...
بیشتر
محاسبة حجم محصولات کشاورزی به روش ریاضی، به دلیل شکل هندسی نامنظم آنها چندان دقیق نیست. یکی از راهحلهای ممکن، پردازش تصویر در ماشینهای جداساز پیوسته بر اساس بینایی ماشین است. هدف از این تحقیق، یافتن روشی مناسب برای برآورد حجم سیبزمینی با استفاده از پردازش تصویر است. به کمک یک دوربین دیجیتال و یک آینة تخت، از هر نمونه تنها یک تصویر از دو نمای آن تهیه شد. با کاربرد نرمافزار MATLAB®، تصاویر پردازش و ابعاد سیبزمینی بر حسب موقعیت لبه در ماتریس تصویر اندازهگیری شد. در این پژوهش حجم سیبزمینی پس از تصویربرداری، با دو روش برآورد شد: روش اول، تعیین رابطة تجربی مبتنی بر برآورد حجم بر اساس سه قطر اصلی و روش دوم، تقسیم تصویر به قطعات کوچکتر به شکل مخروط ناقص با مقطع بیضی و برآورد حجم از مجموع حجم قطعات. اندازة سه قطر اصلی و طول قطعات مخروط ناقص، با پردازش تصویر تعیین شدند. با انداهگیری حجم واقعی سیبزمینی از طریق جابهجایی آب، میزان خطای هر دو روش محاسبه و مقایسه شد. در این تحقیق، 50 عدد سیبزمینی (رقم مارفونا) بهعنوان نمونههای مورد آزمایش انتخاب شدند. نتایج نشان داد که روش تقسیم تصویر به 64 قسمت، حجم را با دقت بسیار بالاتری (خطای حدود 15/8 درصد) نسبت به روش رابطة تجربی (خطای 5/20 درصد) برآورد میکند. بنابراین، برای درجهبندی سیبزمینی بر اساس حجم، روش تقسیم تصویر به عنوان روش کاربردی پیشنهاد میشود.
محمدحسین آقخانی؛ علیرضا پوررضا
دوره 8، شماره 3 ، آذر 1386، ، صفحه 141-150
چکیده
به کمک فناوری ماشین بینایی، محصولات کشاورزی با هزینة کمتر و با دقت و کیفیت بهتری جداسازی و درجهبندی میشوند. در این تحقیق از این فناوری برای جداسازی تخم مرغهای معیوب و درجهبندی آنها از نظر اندازه و جرم استفاده شده است. با نصب یک دوربین ویدیویی دیجیتال روی خط انتقال تخم مرغ، تصاویر برداشتشده از تخم مرغها برای پردازش ...
بیشتر
به کمک فناوری ماشین بینایی، محصولات کشاورزی با هزینة کمتر و با دقت و کیفیت بهتری جداسازی و درجهبندی میشوند. در این تحقیق از این فناوری برای جداسازی تخم مرغهای معیوب و درجهبندی آنها از نظر اندازه و جرم استفاده شده است. با نصب یک دوربین ویدیویی دیجیتال روی خط انتقال تخم مرغ، تصاویر برداشتشده از تخم مرغها برای پردازش به رایانه دستگاه ارسال میشود. رایانه سیستم به کمک نرمافزار تهیهشده، قادر است تصاویر دریافتی را برحسب درصد لکههای موجود روی آن، شکستگی، و ابعاد پردازش کند. پس از آن، فرمانهای لازم مطابق با پیشفرضهای مورد نظر برای بخش مکانیکی دستگاه واقع در مسیر خط انتقال، صادر میشود. در آزمایشهای اولیه برای تعیین دقت نرمافزار، تمام تخم مرغهای معیوب را به درستی تشخیص داده شد و میزان خطا در تخمین حجم و وزن،به طور متوسط کمتر از 1 درصد بود.