محمد حسین سعیدیراد؛ سید میثم مظلوم زاده
چکیده
خراسان جنوبی با سطح زیر کشت 14000 هکتار، ۹۸/۷ درصد از تولید زرشک ایران را دارد. آگاهی از زمان و روش مناسب برداشت و شیوة خشک کردن میتواند باعث تولید محصول با کیفیت بالاتر و ارتقای جایگاه این محصول در بازارهای داخلی و جهانی شود. در این تحقیق به منظور دستیابی به شرایط بهینه تولید، تأثیر سه عامل روش برداشت زرشک در سه سطح (شاخهبر، خوشهچینی، ...
بیشتر
خراسان جنوبی با سطح زیر کشت 14000 هکتار، ۹۸/۷ درصد از تولید زرشک ایران را دارد. آگاهی از زمان و روش مناسب برداشت و شیوة خشک کردن میتواند باعث تولید محصول با کیفیت بالاتر و ارتقای جایگاه این محصول در بازارهای داخلی و جهانی شود. در این تحقیق به منظور دستیابی به شرایط بهینه تولید، تأثیر سه عامل روش برداشت زرشک در سه سطح (شاخهبر، خوشهچینی، و ضربهای)، زمان برداشت در سه سطح (اواسط مهرماه، اواخر مهرماه، و اواسط آبان ماه)، و روش خشک کردن در سه سطح (سایه خشک، آفتاب خشک، و صنعتی) روی کیفیت محصول تولیدی بررسی شد. نتایج نشان میدهد که جرم حجمی توده زرشک خشک شده، عامل ارزیابی پفکی بودن دانههای زرشک، تحت تأثیر روش برداشت و روش خشک کردن قرار دارد. برداشت به روش شاخه بر موجب تولید محصول با کمترین جرم حجمی توده به میزان 86/214 کیلوگرم بر مترمکعب و در نتیجه پفکیتر شدن دانهها میشود. پارامتر رنگ سنجی A که نشاندهنده قرمزی دانههای زرشک است در روش آفتاب خشک و زمان برداشت اول کمترین و در روش سایه خشک و زمان برداشت سوم بیشترین میزان را دارد. در روش آفتاب خشک و صنعتی به علت آسیب رسیدن به رنگ دانههای زرشک، کیفیت رنگ محصول کاهش پیدا میکند. نتایج به دست آمده از آزمون حسی نیز مؤید این موضوع است و کارشناسها بیشترین امتیاز را به نمونههای برداشت شده در روش خوشهچینی در زمان دوم برداشت و در روش سایه خشک دادهاند. کمترین امتیاز کارشناسها به نمونههای برداشت شده در روش ضربهای و زمان اول برداشت داده شده است که در مقابل نور آفتاب خشک شدهاند.
مهدی عشقی؛ حسن حاج نجاری؛ سیامک کلانتری؛ سیما دامیار؛ ولیاله رسولی
چکیده
این پژوهش در سال 1386 بهمنظور شناسایی تغییرات برخی صفات طی دوره انبارمانی میوه، بر درختان 16 ساله پیوند شده بر پایههای بذری 7 رقم سیب بومی زودرس تا متوسط رس شامل' قندک کاشان'، ' گلاب اصفهان'، 'مشهد'، ' گلاب کهنز'،'عسلی'، ' قرمز رضائیه' و رقم جدید گل بهار پرورش یافته در ایستگاه تحقیقات باغبانی کمالآباد کرج انجام شد. به این منظور ...
بیشتر
این پژوهش در سال 1386 بهمنظور شناسایی تغییرات برخی صفات طی دوره انبارمانی میوه، بر درختان 16 ساله پیوند شده بر پایههای بذری 7 رقم سیب بومی زودرس تا متوسط رس شامل' قندک کاشان'، ' گلاب اصفهان'، 'مشهد'، ' گلاب کهنز'،'عسلی'، ' قرمز رضائیه' و رقم جدید گل بهار پرورش یافته در ایستگاه تحقیقات باغبانی کمالآباد کرج انجام شد. به این منظور میوهها طی دو مرحله برداشت شد. طول دوره نگهداری در سردخانه با توجه به امید کمتر به طولانی بودن دوره انبارمانی میوه در ارقام زودرستر، بر حسب درجه زودرسی به ترتیب 4، 8، و 16 هفته و فواصل زمانی انجام آزمایشها 1، 2، و 4 هفته تعیین گردید. میوهها در دمای 5/0 ± 0 درجه سلسیوس با رطوبت نسبی 10 ± 80 درصد نگهداری شدند. صفات فیزیکی و زیست شیمیایی مورد ارزیابی کاهش وزن، سفتی بافت، مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل عیارسنجی (TA)، اسیدیته (pH)، و شاخص طعم (TSS/TA) بودند. نتایج نشان دادند که اثر رقم و مرحله برداشت بر صفات اندازهگیریشده در طول مدت نگهداری در سردخانه معنیدار بوده است. کمترین کاهش وزن در پایان دورة نگهداری در سردخانه در مرحلة اول برداشت در رقم گل بهار بود ولی در مرحله دوم برداشت، این کاهش بهجز ' گلاب اصفهان' در همه ارقام مشاهده شد. از نظر سفتی بافت میوه در مقطع پایانی آزمایش،' گلاب اصفهان' در هر یک از دو مرحله اول و دوم برداشت، و دو رقم قندک کاشان و قرمز رضائیه با بالاترین سطح در مرحله دوم برداشت تفاوت معنیداری نسبت به دیگر ارقام داشتند. در پایان دورة انبارمانی در سردخانه، بیشترین مواد جامد محلول ( º12<Brix) در گلاب کهنز، فشار هیدروژن یونی زیاد و سطح اسیدیته پایین (4>pH) و اسیدیته قابل عیارسنجی زیاد بیش از 40 درصد در رقم مشهد مشاهده گردید. در پایان مدت نگهداری در سردخانه، بیشترین مقدار شاخص طعم بیش از 60 درصد در مرحله اول برداشت در 'عسلی' و ' گلاب کهنز' و در مرحله دوم برداشت در رقم جدید گل بهار، 'عسلی'،' گلاب اصفهان'، و ' گلاب کهنز' اتفاق افتاد.
حمیده ژاله رضایی؛ امیر نورجو؛ مهدی طاهری
دوره 7، شماره 3 ، آذر 1385، ، صفحه 13-26
چکیده
این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر روشهای تغذیه با کلریدکلسیم، آبیاری، و تاریخ برداشت بر کیفیت و عمر انباری سیب رددلیشز در منطقة ارومیه در سالهای 80-1379 اجرا شد. در این تحقیق تیمارهای تغذیه با کلریدکلسیم شامل: 1- محلولپاشی آب به اضافة سیتووت 1/0 درصد (شاهد)، 2- محلولپاشی با کلرید کلسیم 1 درصد به اضافة سیتووت 1/0 درصد در 4 نوبت، 3- ...
بیشتر
این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر روشهای تغذیه با کلریدکلسیم، آبیاری، و تاریخ برداشت بر کیفیت و عمر انباری سیب رددلیشز در منطقة ارومیه در سالهای 80-1379 اجرا شد. در این تحقیق تیمارهای تغذیه با کلریدکلسیم شامل: 1- محلولپاشی آب به اضافة سیتووت 1/0 درصد (شاهد)، 2- محلولپاشی با کلرید کلسیم 1 درصد به اضافة سیتووت 1/0 درصد در 4 نوبت، 3- غوطهور کردن میوه پس از برداشت در محلول 4 درصد کلرید کلسیم به مدت 10 دقیقه و 4- تلفیقی از تیمار 2 و 3 بود. تیمارهای آبیاری عبارت بودند از: 1- عرف محل، 2- کمآبیاری تنظیم شده و 3- قطع آبیاری در دو هفته قبل از برداشت، و برداشت میوه نیز در سه تاریخ به فاصله یک هفته از یکدیگر (از زمان 138 روز بعد از تمام گل) انجام شد. کلیة نمونههای مربوط به هر تیمار به مدت شش ماه در شرایط صفر درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد در سردخانه نگهداری شدند. نمونهها در زمان برداشت و هر30 روز یکبار پس از برداشت از نظر سفتی بافت، مواد جامد انحلالپذیر، pH، اسیدیته، دانسیته، درصد آبدهی، وزن متوسط میوه و عناصر ماکرو اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که تاریخ برداشت در سطح یک درصد و اثر متقابل تغذیه- آبیاری و برداشت- آبیاری در سطح پنج درصد بر سفتی بافت میوه تاثیر معنیدار دارد. میزان کل مواد جامد انحلالپذیر از نظر تاریخ برداشت و اثر متقابل هر سه تیمار در سطح یک درصد معنیدار است. تاثیر تاریخ برداشت در pH و اسیدیته آب میوه در سطح یک درصد معنیدار است. اثر تیمارهای زمان برداشت و آبیاری بر وزن متوسط و مقدار آبدهی میوه در سطح یک درصد و اثر متقابل آبیاری- برداشت درسطح پنج درصد معنیدار و اثر تیمارها بر دانسیته غیر معنیدار شد. مقدار کلسیم میوهها از نظر تاریخ برداشت و اثر متقابل تغذیه و تاریخ برداشت و اثر متقابل تغذیه و آبیاری و اثر متقابل هر سه تیمار بر کلسیم در سطح یک درصد معنیدار شد. به طور کلی، در مورد کلیة صفات در پایان دورة نگهداری اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. در آزمایشهای حسی، بالاترین امتیاز مربوط به تیمار چهارم تغذیه، برداشت دوم و آبیاری به روش دوم، است. بنابراین، پیشنهاد میشود سیب رددلیشز 145 روز بعد از تاریخ تمام گل برداشت شود و کاربرد کلسیم به روش اسپری درختان با محلول یک درصد در 4 نوبت به اضافه غوطهوری میوهها با محلول 4 درصد به مدت 10 دقیقه پس از برداشت و قطع آبیاری دوهفته قبل از برداشت در نظر گرفته شود.
ابراهیم گنجی مقدم؛ زهرا شیخ اسلامی
دوره 6، شماره 4 ، اسفند 1384، ، صفحه 31-44
چکیده
این تحقیق با هدف کاهش ضایعات و افزایش عمر انبارمانی زردآلو رقم شاهرودی از طریق انتخاب زمان مناسب برداشت پیشنهاد و اجرا شد. بدین منظور، در 5 زمان ( دهة اول ، دهة دوم و دهة سوم خرداد، دهة اول، و دهة دوم تیر) میوة زردآلو برداشت شد و خصوصیات کمی و کیفی آن در هر یک از مراحل پس از طی مدت زمان نگهداری (صفر، 15، 30، 45، و60 روز ) در سردخانه با دمای ...
بیشتر
این تحقیق با هدف کاهش ضایعات و افزایش عمر انبارمانی زردآلو رقم شاهرودی از طریق انتخاب زمان مناسب برداشت پیشنهاد و اجرا شد. بدین منظور، در 5 زمان ( دهة اول ، دهة دوم و دهة سوم خرداد، دهة اول، و دهة دوم تیر) میوة زردآلو برداشت شد و خصوصیات کمی و کیفی آن در هر یک از مراحل پس از طی مدت زمان نگهداری (صفر، 15، 30، 45، و60 روز ) در سردخانه با دمای 5/0 درجة سانتیگراد اندازهگیری و مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون فاکتوریل دو عامله در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و مقایسة میانگینها از طریق آزمون دانکن نشان میدهد که مناسبترین زمان برداشت دهة سوم خرداد است (3±90 روز پس از مرحلة تمام گل، 6/2پوند بر اینچ مربع سفتی بافت، و40±5/1285 واحد حرارتی). بررسیهای رگرسیونی نیز نشان میدهد که در تخمین زمان برداشت، واحد حرارتی و سفتی بافت از مهمترین عوامل اند که میتوان با اندازهگیری این دوعامل زمان مناسب برداشت را پیش بینی کرد.