نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
انجام هر نوع تحلیل مهندسی بهمنظور طراحی یا بهینهسازی سامانههای ماشینی در مراحل مختلف برداشت و فراوری محصولات دانهای، از جمله دانه جو، به وجود اطلاعات پایه در زمینه خواص فیزیکی و مکانیکی مواد کشاورزی وابسته است. خواصی که بهواسطه ماهیت زیست شناختی مواد کشاورزی در شرایط مختلف بهطور معنیداری تغییر میکنند. بر این اساس، در این پژوهش با انجام 300 آزمون فشاری، دو پارامتر با اهمیت ضریب کشسانی و تنش تماسی که عموماً معرف استحکام دانه میباشند استخراج شد و اثر متغیرهای مستقل بر آنها از لحاظ آماری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عوامل رقم (ارقام سهند، ماکویی و والفجر) و رطوبت، تأثیر معنیداری بر ضریب کشسانی و حداکثر تنش تماسی دانه جو دارند (01/0>p) درحالیکه اثر اندازه دانه بر آنها معنیدار نبود. با افزایش رطوبت، تنش تماسی بهطور خطی و ضریب کشسانی، تحت منحنی S- شکل معکوس کاهش مییابد. بر این اساس میتوان سطح رطوبت 17درصد (بر پایه تر) را بهعنوان رطوبت انتقالی در دانة جو در نظر گرفت، بهطوریکه در مقادیر کمتر و بیشتر از آن، دانه بهترتیب، رفتاری ترد و نرم از خود نشان میدهد. محدودة حداکثر تنش ایجاد شده در دانة جو در محدودة کشسان از 243 مگاپاسکال، در رطوبت 25 درصد تا 2832 مگاپاسکال در رطوبت 2/10 درصد متغیر بود. بههمین ترتیب ضریب کشسانی دانه جو نیز از 3/11 تا 4/455 مگاپاسکال در شرایط مختلف تیماری، متفاوت بود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of Variety, Size and Moisture Content on Modulus of Elasticity and Maximum Contact Stress of Barley
چکیده [English]
Engineering analysis for the design and modification of mechanical systems in grain harvesting and processing, including barley, depends on basic information about the physical and mechanical properties of the agricultural commodities. These properties vary significantly with the biological nature of agricultural materials under varying conditions (variety, shape, size, moisture content, etc.). This research project conducted 300 compression tests to extract two important parameters of grain strength and used statistical analysis to determine their effects. The results showed that variety and moisture content have significant effects on modulus of elasticity and contact stress (P<0.01), while the effect of grain size was not significant. Increasing moisture content decreased contact stress (linearly) and modulus of elasticity (S-shape curve). Accordingly, 17% moisture content (w.b.) was considered as the transition moisture in barley grain. Values greater than this caused the grain to be softer and values less than this made it more brittle. The range of maximum stress induced in the barley grain in the elastic range was 243 MPa at 25% MC to 2832 MPa at 10.2% MC. Maximum contact stress varied from 11.3 MPa to 455.4 MPa for different treatments.
کلیدواژهها [English]
- Barley
- Compressive test
- Contact stress
- Elastic modulus
|