نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری مکانیک ماشینهای کشاورزی
2 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران و دانشجوی دکتری مکانیزاسیون کشاورزی
3 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول
چکیده
بهمنظور طراحی تجهیزات نگهداری وانبارداری میوة انار، گرمای ویژه و هدایت گرمایی قسمتهای مختلف (پوست،پی،دانه و هسته) انار (رقم آلک) در گسترة رطوبتی 2/34 درصدتا 1/80 درصد (بر پایة تر) وچهار دمای (13،8،3، و 18) درجه سلسیوس بررسی شد. روش مخلوط برای اندازهگیری گرمای ویژه، روش پراب برای تعیین هدایت حرارتی پوست و پی انار، و روش سیم داغ برای اندازهگیری هدایت حرارتی دانة انار به کار گرفته شد. بررسیها نشان داد که با افزایش دما و رطوبت، گرمای ویژه به طور خطی برای دانه، پوست، و پی انار در محدوده 127/1 تا 789/2، 516/1 تا 411/3 ، 931/0 تا 066/3 کیلوژول برکیلوگرمدرجه سلسیوس افزایش می یابد. مقادیر هدایت گرمایی برای پوست، پی، و دانه به ترتیب در محدودة 1524/0 تا 4218/0، 1481/0 تا 451/0، و 131/0 تا 4204/0 وات بر مترکلوین تعیین شد، آنالیز واریانس نشان داد که مقدار رطوبت و دما تأثیر معنیداری بر گرمای ویژه و هدایت گرمایی تمامی قسمتهای انار دارند، هرچند اثر مقدار رطوبت، در مقایسه با دما، بیشتر است. برای پیشبینی تغییرات گرمای ویژه و هدایت حرارتی انار برحسب تابعی از دما و رطوبت، از مدلهای رگرسیون با مقادیر بالای استفاده شد.
کلیدواژهها