رضا فرهمندفر؛ سیدعلی مرتضوی؛ رسول کدخدایی؛ فریده طباطبایییزدی؛ آرش کوچکی؛ مریم حسینی
چکیده
نشاسته منبع اصلی انرژی در رژیم انسان است. اصلاحات فیزیکی، شیمیایی و آنزیمی میتواند باعث تغییراتی گردد که در نشاستههای طبیعی تجاری موجود، قابل دسترس یا قابل کنترل نیست لذا در این تحقیق از فراصوت برای بررسی اثر روشهای فیزیکی بر خصوصیات کریستالی و خمیری نشاستۀ برنج استفاده شد. در این تحقیق، به دیسپرسیون نشاستۀ برنج (8 درصد) ...
بیشتر
نشاسته منبع اصلی انرژی در رژیم انسان است. اصلاحات فیزیکی، شیمیایی و آنزیمی میتواند باعث تغییراتی گردد که در نشاستههای طبیعی تجاری موجود، قابل دسترس یا قابل کنترل نیست لذا در این تحقیق از فراصوت برای بررسی اثر روشهای فیزیکی بر خصوصیات کریستالی و خمیری نشاستۀ برنج استفاده شد. در این تحقیق، به دیسپرسیون نشاستۀ برنج (8 درصد) فراصوت داده شد و برای مطالعه تغییرات ریختشناسی برنج میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ نوری مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی بخشهای کریستالی نشاستهها، نمونههای خشک شده با استفاده از پراش اشعۀ ایکس (XRD) آنالیز شدند. برای ارزیابی تأثیرات سه متغیر دمای فرآیند (65-45 درجۀ سلسیوس)، مدت زمان (300-10 ثانیه) و دامنۀ فراصوت (100-0 درصد) بر خصوصیات کریستالی و میکروسکوپی نشاستۀ برنج، از روش سطح پاسخ (RSM) استفاده شد. یافتهها نشان داد که فراصوت تغییری در الگوی پراش اشعۀ ایکس (نوع A) ایجاد نمیکند و با افزایش دما و زمان، درجۀ کریستالی روند کاهشی به خود میگیرد. در دماها و دامنههای فراصوت بالا تمایل برای کاهش درجۀ کریستالی نشاستۀ برنج مشاهده شد. افزایش همزمان دما، زمان و دامنۀ فراصوت، و ایجاد سوراخ و شکاف در سطح گرانولها احتمالاً به واکنشگرها اجازه نفوذ راحتتر میدهند و باعث افزایش سرعت واکنشهای شیمیایی میشوند.
محمود صفری؛ محمدرضا علیزاده؛ کریم گرامی
چکیده
در کشورهای توسعه یافته،کمباینهای برداشت برنج با عرض کارهای مختلف در دو نوع خوشه تغذیه و بوته تغذیه در دسترس هستند. در سالهای اخیر هر دو نوع کمباین برنج از کشورهای آسیای شرقی از جمله چین، ژاپن و کره جنوبی وارد کشور شده ولی عملکرد آنها از نظر فنی و اقتصادی بررسی یا ارزیابی نشده است. این تحقیق، به منظور رسیدن به هدف فوق و انتخاب ...
بیشتر
در کشورهای توسعه یافته،کمباینهای برداشت برنج با عرض کارهای مختلف در دو نوع خوشه تغذیه و بوته تغذیه در دسترس هستند. در سالهای اخیر هر دو نوع کمباین برنج از کشورهای آسیای شرقی از جمله چین، ژاپن و کره جنوبی وارد کشور شده ولی عملکرد آنها از نظر فنی و اقتصادی بررسی یا ارزیابی نشده است. این تحقیق، به منظور رسیدن به هدف فوق و انتخاب ماشین مناسب برداشت انجام شد. تیمارهای مورد ارزیابی عبارت بودند از: 1- کمباین خوشه تغذیه دو ردیفه ISEKI، 2-کمباین خوشه تغذیه سه ردیفه KUKJEو 3-کمباین بوته تغذیه JIANGSU. این تحقیق در قالب آزمایش بلوکهای کامل تصادفی و با 3 تکرار در مزرعه مرکز توسعه وتکنولوژی هراز (کاپیک) به اجرا درآمد. نتایج نشان میدهد که در سطح احتمال 5 درصد بین تیمارهای آزمایشی از نظر درصد ضایعات، جریان جرمی، ظرفیتهای نظری و مؤثر و هزینههای برداشت محصول در هکتار، اختلاف معنیداری وجود دارد ولی از نظر درصد لغزش، بین آنها اختلاف معنیدار نیست. از نظر بازده مزرعهای، کمباین بوته تغذیه با 9/65 درصد در گروه الف، کمباین سه ردیفه KUKJEبا 36/48 درصد در گروه ب و کمباین دو ردیفه ISEKIدر گروه آخر قرار گرفت. از نظر بالا بودن میزان ضایعات، کمباین بوته تغذیه با 74/1 درصد تلفات دانه (بدون احتساب ریزش طبیعی) در گروه اول و سایرکمباینها در گروه بعد قرارگرفتند. کمباین بوته تغذیه نسبت به دو کمباین دیگر دارای کمترین هزینه برداشت به ازای هر هکتار شالیزار است. با توجه به نتایج بهدست آمده، از نظر فنی و اقتصادی، استفاده از کمباین بوته تغذیه بهمنظور برداشت برنج توصیه میشود.
عزت اله عسکری اصلی ارده؛ سهیلا یاوری
چکیده
یکی از خواص زیستمکانیکی مهم محصول برنج که در طراحی ماشینهای برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار میگیرد، نیروی کوبش یا نیروی لازم برای جدا کردن دانه از خوشه است. این عامل در تعیین میزان توان مصرفی خرمنکوبها و کمباینهای برنج، بازدهی کوبش و نیز تلفات ریزش نقش اساسی دارد. در این تحقیق مقدار این نیرو در سه سطح رطوبتی ...
بیشتر
یکی از خواص زیستمکانیکی مهم محصول برنج که در طراحی ماشینهای برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار میگیرد، نیروی کوبش یا نیروی لازم برای جدا کردن دانه از خوشه است. این عامل در تعیین میزان توان مصرفی خرمنکوبها و کمباینهای برنج، بازدهی کوبش و نیز تلفات ریزش نقش اساسی دارد. در این تحقیق مقدار این نیرو در سه سطح رطوبتی (12 درصد، 16 درصد، و 23 درصد بر پایه تر) و چهار سرعت اعمال نیرو (5 ، 20، 35، و 50 میلیمتر بر دقیقه)، در سه جهت متفاوت (در راستای محور طولی دانه، عمود بر وجه جلویی و عمود بر وجه جانبی) و در موقعیتهای مختلف دانه روی خوشه (ابتدا، وسط، و انتها)، برای ارقام متداول برنج (علی کاظمی، هاشمی، و خزر) در منطقه گیلان، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با پنج تکرار مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. برای اندازهگیری این نیرو از دستگاه آزمون کشش-فشار محصولات زیستی و گیرههای نگهدارنده مخصوص استفاده شد. میانگین دادهها از نظر آماری مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که مقدار نیروی کوبش در ارقام مختلف تفاوتهای معنیداری دارند. محتوای رطوبت محصول، نحوه اعمال نیرو، سرعت اعمال نیرو، و محل انتخاب نمونه در خوشه بر نیروی کوبش اثر معنیداری داشت. بیشترین مقدار میانگین نیرو 620/2 نیوتن در رقم هاشمی، با محتوای رطوبت دانه 16 درصد بر پایه تر ، در حالت بارگذاری کششی با سرعت 35 میلیمتر بر دقیقه و در ابتدای خوشه مشاهده شد.
غلامرضا روحی؛ میرحسین پیمان؛ سعید مینایی
دوره 11، شماره 2 ، شهریور 1389، ، صفحه 1-16
چکیده
فرایند تبدیل برنج یکی از صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است که در آن مقدار زیادی انرژی الکتریکی حاصل از سوختهای فسیلی مصرف میشود. برای بررسی اثر عوامل مختلف بر انرژی مصرفی در فرایند سفیدکردن برنج، شاخص سفیدشدگی و شاخص انرژی مصرفی در سفیدکردن، اثر سه عامل مدت زمان سفیدکردن، رقم، و رطوبت در مرحلة سفیدکردن در قالب طرح کرتهای دوبار ...
بیشتر
فرایند تبدیل برنج یکی از صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است که در آن مقدار زیادی انرژی الکتریکی حاصل از سوختهای فسیلی مصرف میشود. برای بررسی اثر عوامل مختلف بر انرژی مصرفی در فرایند سفیدکردن برنج، شاخص سفیدشدگی و شاخص انرژی مصرفی در سفیدکردن، اثر سه عامل مدت زمان سفیدکردن، رقم، و رطوبت در مرحلة سفیدکردن در قالب طرح کرتهای دوبار خرد شده در سه تکرار بررسی شد. سطوح در نظر گرفته شده این عوامل عبارت بودند از: زمان سفیدکردن (در چهار سطح 15، 30، 45، و 60 ثانیه) به عنوان عامل اصلی، رقم (خزر، بینام و علیکاظمی) به عنوان عامل فرعی، رطوبت (در سه سطح 14-5/12، 5/12-11 و 11-5/9 درصد بر پایة تر) به عنوان عامل فرعی فرعی. پس از تجزیة آماری دادههای حاصل از اندازهگیری انرژی مصرفی سفیدکردن، شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن، و شاخص سفیدشدگی، نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان سفیدکردن، انرژی مصرفی سفیدکردن افزایش و شاخص آن کاهش مییابد. در دو مدت زمان سفیدکردن 15 و 60 ثانیه، کاهش رطوبت تا سطح 11-5/9 درصد باعث افزایش معنیدار در شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن و افزایش زمان سفیدکردن از 15 ثانیه به 60 ثانیه، باعث افزایش شاخص سفیدشدگی میشود. شاخص سفیدشدگی رقم خزر به طور معنیدار بیشتر از دو رقم دیگر است. شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن رقم خزر در هر سه سطح رطوبتی به طور معنیداری بیشتر از دو رقم دیگر است. بهترین حالت از نظر شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن و شاخص سفیدشدگی برای هر سه رقم، مدت زمان 15 ثانیه و رطوبت 11-5/9 درصد تشخیص داده شد. البته برای رقم خزر افزایش این شاخصها واضحتر بود.
ابراهیم امیری؛ مسعود کاوسی؛ فریدون کاوه
دوره 10، شماره 3 ، آذر 1388، ، صفحه 13-28
چکیده
مدلهای ORYZA2000، SWAP، و WOFOST رشد و توسعة برنج را در شرایط تولید پتانسیل و کمبود آب شبیهسازی میکنند. برای ارزیابی مدلها، تحقیقی در مزرعة تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 6 مدیریت آبیاری به عنوان تیمار، در سه تکرار طی سال زراعی 84 روی رقم هاشمی اجرا شد. مدیریتهای آبیاری شامل غرقاب دایم، آبیاری ...
بیشتر
مدلهای ORYZA2000، SWAP، و WOFOST رشد و توسعة برنج را در شرایط تولید پتانسیل و کمبود آب شبیهسازی میکنند. برای ارزیابی مدلها، تحقیقی در مزرعة تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 6 مدیریت آبیاری به عنوان تیمار، در سه تکرار طی سال زراعی 84 روی رقم هاشمی اجرا شد. مدیریتهای آبیاری شامل غرقاب دایم، آبیاری پس از 1، 3، و 5 روز محو شدن آب از سطح زمین و آبیاری با دورهای 5 و 8 روز بود. مقادیر شبیهسازی و اندازهگیری شده بیوماس کل، بیوماس پانیکول، شاخص سطح برگ، و عملکرد نهایی با استفاده از پارامترهای ضریب تبیین، جذر میانگین مجذور خطا و جذر میانگین مجذور خطای نرمال شده ارزیابی شد. به طور میانگین، مقدار جذر میانگین مجذور خطای بیوماس کل سه مدل ORYZA2000، SWAP و WOFOSTبهترتیب 653، 458 و 589 و بیوماس پانیکول 375، 284 و 335 کیلوگرم بر هکتار و شاخص سطح برگ 41/0، 53/0 و 50/0 محاسبه شد. در بررسی شبیهسازی مقدار عملکرد نهایی با این سه مدل مشخص شد که مدل ORYZA2000 نسبت به دو مدل دیگر دقت بیشتری دارد.
محمد شاکر
دوره 9، شماره 4 ، اسفند 1387، ، صفحه 45-56
چکیده
در این تحقیق، تأثیر سرعت دورانی روتور سفیدکن سایشی افقی بر خصوصیات تبدیل دو رقم برنج در استان فارس بررسی شده است. در این آزمایش، از طرح آماری کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی در پنج تکرار استفاده شد. رقم شلتوک در دو سطح آمل- 3 و کامفیروزی به عنوان کرت اصلی و سرعت دورانی روتور سفیدکن سایشی در پنج سطح (550، 600، 650، ...
بیشتر
در این تحقیق، تأثیر سرعت دورانی روتور سفیدکن سایشی افقی بر خصوصیات تبدیل دو رقم برنج در استان فارس بررسی شده است. در این آزمایش، از طرح آماری کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی در پنج تکرار استفاده شد. رقم شلتوک در دو سطح آمل- 3 و کامفیروزی به عنوان کرت اصلی و سرعت دورانی روتور سفیدکن سایشی در پنج سطح (550، 600، 650، 700، و 750 دور در دقیقه) به عنوان کرت فرعی انتخاب و از آزمون چنددامنهای دانکن جهت مقایسة میانگینها استفاده شد. در این بررسی، سرعت دورانی 650 دور در دقیقه به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. در هر تیمار، فاکتورهای درصد شکستگی، درصد ترک، مقاومت شکست، و درجة سفیدی دانههای برنج سفید شده اندازهگیری شد و نتایج نشان داد که اثر سرعت دورانی روتور، رقم شلتوک، و اثر متقابل آنها بر پارامترهای تبدیل معنیدار و سرعت دورانی مناسب روتور سفیدکن سایشی افقی برای برنجرقم کامفیروزی، 600 دور در دقیقه و برای برنج رقم آمل- 3، 600 تا 650 دور در دقیقه است. همچنین مشخص شد که شکستگی و درجة سفیدی برنج رقم آمل- 3، بهترتیب 82/29 درصد و 94/32، و در رقم کامفیروزی بهترتیب 46/23 درصد و 48/29 است. برنج رقم کامفیروزی از نظر درصد ترک و مقاومت به شکست بهترتیب 31/13 درصد و 22/17 کیلوگرم نیرو بیشتر از رقم آمل-3 است.
نعیم لویمی؛ عبدالعلی گیلانی؛ محمدرضا علیزاده
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، ، صفحه 89-106
چکیده
برداشت نیمهمکانیزه و چند مرحلهای برنج در استان خوزستان، ضایعات و افت زیادی به دنبال دارد. برای برداشت برنج در منطقه، بسته به شرایط و امکانات، یکی از روشهای مستقیم یا غیرمستقیم یا استفاده از یکی از کوبندههای میخی یا سوهانی (کمباینهای دارای کوبندههای میخی و یا سوهانی) معمول است. بهمنظور بررسی اثرروشهای مختلفبرداشت ...
بیشتر
برداشت نیمهمکانیزه و چند مرحلهای برنج در استان خوزستان، ضایعات و افت زیادی به دنبال دارد. برای برداشت برنج در منطقه، بسته به شرایط و امکانات، یکی از روشهای مستقیم یا غیرمستقیم یا استفاده از یکی از کوبندههای میخی یا سوهانی (کمباینهای دارای کوبندههای میخی و یا سوهانی) معمول است. بهمنظور بررسی اثرروشهای مختلفبرداشت (و نیز نوع کوبنده) و رقم شلتوک بر میزان ضایعات، آزمایشی بهصورت کرتهای نواری در قالب طرح بلوکها کامل تصادفی با دو عامل (روش برداشت و رقم) و سه تکرار در سالهای 80 و 81 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور (خوزستان) اجرا شد. روشهای برداشت شامل برداشت غیرمستقیم بهعلاوه کوبش با کمباین دارای کوبندة سوهانی، برداشت غیرمستقیم بهعلاوه کوبش با کمباین دارای کوبندة دندانه میخی، برداشت مستقیم با کمباین دارای کوبندة سوهانی، و برداشت مستقیم با کمباین دارای کوبندة دندانه میخی به عنوان فاکتور عمودی و ارقام شلتوک شامل رقم پرمحصول LD183 و رقم محلی کیفی عنبوری قرمز بهعنوان سطوح فاکتور افقی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیة دو ساله مر بوط به افت کمی نشان میدهد که بین سال، روشهای برداشت، و اثر متقابل بین آنها تفاوت بسیار معنیدار وجود دارد، در حالی که بین ارقام اختلافی مشاهده نمیشود. با توجه به مقایسة میانگینها، افت مربوط به سال اول (34/3 درصد) بیش از سال دوم (08/2 درصد) و افت کمّی رقم عنبوری (71/2 درصد) کمتر از رقم LD183، (74/2 درصد) است. افت برداشت با کمباین دارای کوبندة دندانه میخی بهطور متوسط 73/1 درصد بهدست آمد که نسبت به کوبنده سوهانی (با افت متوسط 68/3 درصد) پایینتر است. در هر دو رقم برنج، کمترین افت مربوط به کمباین دندانه میخی است. برداشت غیر مستقیم رقم LD183 و کوبش با کمباین سوهانی با افت متوسط 42/5 درصد در سال اول و برداشت غیرمستقیم رقم عنبوری قرمز با کوبش توسط کمباین میخی و میانگین افت 48/1 درصد در سال دوم به ترتیب بیشترین و کمترین میزان افت کمی را نشان میدهند. از نظر افت کیفی (میزان خرد برنج) بین روشهای برداشت اختلاف معنیدار مشاهده نمیشود ولی بین سال اختلاف بسیار معنیدار است و افت مربوط به سال دوم (با 6/45 درصد) از سال اول (با 9/18 درصد) بیشتر است. بین ارقام نیز افت معنیدار است. رقم LD183 (با متوسط 2/34 درصد) میزان خرد برنج بیشتری نسبت به رقم عنبوری قرمز (با متوسط 6/27 درصد) به دست داده است. در تمام روشهای برداشت، رقم LD183 بهطور نسبی میزان خرد برنج بیشتری به همراه داشته است.
عزتالله عسکری اصلی ارده؛ محمدرضا علیزاده؛ صمد صبوری
دوره 8، شماره 3 ، آذر 1386، ، صفحه 111-126
چکیده
برای کوبیدن محصولات دانهای، از روشهای متفاوت استفاده میشود. خرمنکوبهای متداول، بر اساس ضربة وارد بر محصول (داخل واحد کوبش) کار میکنند و از این جهت ممکن است باعث ایجاد ضایعات در دانه شوند. در روش دیگری که به روش جریان محوری معروف است و اخیراً در اکثر ماشینهای برداشت غلات از آن استفاده میشود، به دانه آسیب کمتری وارد ...
بیشتر
برای کوبیدن محصولات دانهای، از روشهای متفاوت استفاده میشود. خرمنکوبهای متداول، بر اساس ضربة وارد بر محصول (داخل واحد کوبش) کار میکنند و از این جهت ممکن است باعث ایجاد ضایعات در دانه شوند. در روش دیگری که به روش جریان محوری معروف است و اخیراً در اکثر ماشینهای برداشت غلات از آن استفاده میشود، به دانه آسیب کمتری وارد میشود. در قالب این طرح، روی یکی از خرمنکوبهای متداول برنج مدل (T30) ساخت کارخانه اشتاد ایران، تغییراتی به منظور تبدیل آن به واحد کوبش جریان محوری داده شد. درپوش واحد کوبش خرمنکوب T30 تعویض و به جای آن از درپوشی استفاده شد که با طرح خرمنکوبهای جریان محوری IRRI (International Rice Research Institute) مطابقت داشت. طرح کوبنده نیز تغییر داده شد. دستگاه با دو رقم برنج مورد آزمایش و ارزیابی قرار گرفت. تعداد تیمارها 20 بود و هر آزمایش در 4 تکرار انجام شد. عوامل مستقل متغیر در آزمایشها شامل رطوبت دانة محصول (دو سطح)، رقم (خزر و هاشمی)، سرعت خطی کوبنده (پنج سطح)، و عوامل وابسته شامل درصد دانههای صدمهدیده، درصد دانههای کوبیدهنشده، و درصد کاه (موادی به غیر از دانه) موجود در نمونهها بودند. برای تجزیه و تحلیل دادهها، از طرح آزمایشی کرتهای دو بار خردشده در قالب بلوکهای کامل تصادفی و برای مقایسة میانگینها از آزمون چنددامنهای دانکن استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیة واریانس دادهها نشان داد که سرعت خطی کوبنده بر درصد دانههای آسیبدیده، تلفات کوبش، و نسبت کاه به دانه اثر معنیداری (01/0 <r) دارد و اثر رقم بر تلفات کوبش بسیار معنیدار (01/0 <r)است. به طوری که مقدار آن در آزمایش با رقم خزر صفر و با رقم هاشمی قابل توجه بود. در کلیة آزمایشهای با ارقام خزر و هاشمی، اثر رطوبت بر عوامل وابستة مذکور غیر معنیدار نشان داده شد.
محسن حیدری سلطانآبادی
دوره 8، شماره 1 ، خرداد 1386، ، صفحه 137-150
چکیده
به منظور کاهش شکستگی و ضایعات برنج، توپی سفیدکن تیغهای برنج به مارپیچ انتقال مجهز شد. آزمایشهای اولیه نشان داد، استفاده از این توپی میتواند شکستگی برنج را در حدود 5/2 درصد کاهش دهد. برای تکمیل طرح فوق و بررسی تاثیر عواملی نظیر سرعت توپی و موقعیت تیغه بر کیفیت برنج سفیدشده، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایة بلوکهای کامل ...
بیشتر
به منظور کاهش شکستگی و ضایعات برنج، توپی سفیدکن تیغهای برنج به مارپیچ انتقال مجهز شد. آزمایشهای اولیه نشان داد، استفاده از این توپی میتواند شکستگی برنج را در حدود 5/2 درصد کاهش دهد. برای تکمیل طرح فوق و بررسی تاثیر عواملی نظیر سرعت توپی و موقعیت تیغه بر کیفیت برنج سفیدشده، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایة بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار روی برنج رقم سازندگی اصفهان اجرا شد که در آن اثر سرعت توپی در پنج سطح 500،600، 700،800 و900 دور بر دقیقه و موقعیت تیغه در سه سطح: 1- فاصلة تیغه از ابتدای توپی 7 میلیمتر و از انتهای آن 9 میلیمتر، 2- فاصلة تیغه از ابتدا و انتهای توپی 8 میلیمتر و 3- فاصلة تیغه از ابتدای توپی 9 میلیمتر و از انتهای آن 7 میلیمتر بر کیفیت برنج سفیدشده ارزیابی شد. در هر تیمار درصد شکستگی برنج، درصد برنج سفید سالم و درجة سفیدشدگی اندازهگیری و شاخص کارایی سفیدکن محاسبه گردید. نتایج نشان داد اثر سرعت توپی در سطح احتمال 5 درصد بر شکستگی و برنج سفید سالم معنیدار است و نیز موقعیت تیغه در سطح احتمال یک درصد و اثر متقابل سرعت توپی و موقعیت تیغه بر درجة سفیدشدگی و شاخص کارایی سفیدکن در سطح احتمال 5 درصد معنیدار است. بر این اساس، مناسبترین حالتهای کاری سفیدکن بهینهشده در سرعت 600 دور بر دقیقه و موقعیت سوم تیغه (فاصلة تیغه از ابتدای توپی 9 میلیمتر و از انتهای آن 7 میلیمتر) یا سرعت 800 دور بر دقیقه در هر یک از سه موقعیت تیغه (ترجیحاً موقعیت اول تیغه) به دست آمد. در این دو تنظیم به ترتیب میانگین شکستگی برنج 11 و12 درصد، درجه سفیدشدگی 84/8 و02/ 8 درصد و شاخص کارایی سفیدکن 86/7 و 1/7 بود.
الیاس دهقان؛ مرتضی الماسی
دوره 7، شماره 4 ، اسفند 1385، ، صفحه 89-100
چکیده
خاکورزی، با این که مزایای مشخص و مهم دارد، در برخی موارد دارای آثار زیانباری نیز هست که میتوان با به کارگیری چند روش مناسب این آثار را کاهش داد. این آزمایش برای مقایسه روشهای خاکورزی از نظر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام برنج، در تابستان سال 1382 در یک خاک رسی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور واقع در شمال اهواز اجرا شد. آزمایش ...
بیشتر
خاکورزی، با این که مزایای مشخص و مهم دارد، در برخی موارد دارای آثار زیانباری نیز هست که میتوان با به کارگیری چند روش مناسب این آثار را کاهش داد. این آزمایش برای مقایسه روشهای خاکورزی از نظر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام برنج، در تابستان سال 1382 در یک خاک رسی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور واقع در شمال اهواز اجرا شد. آزمایش به روش کرتهای یکبار خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرتهای اصلی شامل روشهای خاکورزی مرسوم (T1)، دوبار دیسک سبک (T2)، دوبار دیسک سنگین (T3)، کولتیواتور 10 سانتیمتر (T4)، کولتیواتور 15 سانتیمتر (T5)، گاوآهن دوار (T6)، و بیخاکورزی (T7) بود. کرتهای فرعی نیز شامل دو رقم برنج عنبوری(V1) و LD183(V2) بود. نتایج نشان داد که تفاوت روشهای خاکورزی از نظر عملکرد، تعداد خوشه و تعداد بوته در متر مربع معنیدار است، اما از نظر تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت تفاوتها معنیدار نیستند. از نظر عملکرد، بین روشهای خاکورزی مرسوم و کمینه با بیخاکورزی اختلاف معنیدار وجود داشت اما تفاوت بین روشهای خاکورزی کمینه T2 تا T6 با روش مرسوم معنیدار نبود. تفاوت بین ارقام مورد بررسی از نظر عملکرد و دیگر شاخصها معنیدار بود و رقم V2 از نظر عملکرد از V1 برتر بود. از نظر شاخصهای مورد بررسی، بین روش خاکورزی و رقم اثر متقابل معنیدار وجود نداشت. نتایج رگرسیون نشان داد که در همة روشهای خاکورزی تعداد خوشه در متر مربع مهمترین جزء تعیینکنندة عملکرد است. به طورکلی، برای کشت مستقیم برنج در منطقة شاوور و مناطق مشابه و بر اساس زمان و نوع ماشینهای در دسترس میتوان هر یک از روشهای خاکورزی کمینه و به ویژه گاوآهن دوار را به دلیل تهیة بستر بذر با یکبار عبور، جایگزین روش مرسوم کرد.
حمیدرضا سالمی؛ حسنعلی عابدی
دوره 7، شماره 3 ، آذر 1385، ، صفحه 79-92
چکیده
به منظور بررسی تحمل ارقام و لاینهای برنج به تنش خشکی و تعیین اثر این تنش برعملکردو اجزای عملکرداین گیاه، آزمایشی در سالهای زراعی 81-1380 و 82-1381در ایستگاه تحقیقات شهید فزوة اصفهان اجرا شد. آزمایش به صورت طرح آماری کرتهای خرد شده در قالببلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا ...
بیشتر
به منظور بررسی تحمل ارقام و لاینهای برنج به تنش خشکی و تعیین اثر این تنش برعملکردو اجزای عملکرداین گیاه، آزمایشی در سالهای زراعی 81-1380 و 82-1381در ایستگاه تحقیقات شهید فزوة اصفهان اجرا شد. آزمایش به صورت طرح آماری کرتهای خرد شده در قالببلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. سه تیمار میزان آب آبیاری شامل آبیاری با عمق 5/3 سانتیمتر در تمام دورة فصل رشد(I1)، آبیاری با عمق 2/2 سانتی متر در تمام دورة فصل رشد (I2)،وتیمار کنترل عمق آب آبیاری بین صفر تا 5/1 سانتیمتر (I3) در کرتهای اصلی و هشت رقم برنج (گرده محلی، زایندهرود، سازندگی، حسنی، 97-67، 113-67، 47-67 ، و 72-67) در کرتهای فرعی قرار گرفتند. طی دوره و در پایان فصل رشد، صفات عملکرد دانه و اجزای عملکرد در تیمارهای مختلف اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تأثیر مقادیر مختلفآب مصرفی بر شاخصهای درصد پوکی، ارتفاع بوته، طول خوشه، طول ریشه، وزن خشک ریشه، و کارآیی مصرف آب (WUE) در سطح یک درصد (£0.01r) معنیدار شد. این اثر بر بقیه شاخصها معنیدارنگردید. همچنین ارقام مورد بررسی تفاوت کاملاً معنیداری (£0.01r) از نظر تعداد روز تا 50 درصد رسیدگی، طول ریشه، وزن خشک ریشه، ارتفاع بوته، طول خوشه، وزن هزار دانه،درصد پوکی، عملکرد دانه، تعداد پنجه، عرض و طول دانه شلتوک، تعداد دانه در خوشه وWUE داشتند. ارقام از نظر شاخص تعداد روز تا رسیدگی کاملدارای تفاوت معنیداری در سطح پنج درصد (£0.01r) بودند. میانگینWUE در تیمار I3 حداکثر و برابر 77/0 کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. همچنین رقم زایندهرود دارای بالاترین مقدار WUE بود. بعد از این رقم، ارقام 113-67 و سازندگی بیشترین مقدار WUE را دارا بودند. با توجه به اهمیت بهینهسازی آب مصرفی به عنوان دیدگاهاصلی در روشهای اعمال تنش خشکی و بروز بحران آب در مناطق خشک و نیمهخشک کشور، تیمار I3 پیشنهاد گردید.
رضا طباطبایی کلور؛ علیمحمد برقعی؛ رضا علیمردانی؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی؛ علیرضا علامه
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، ، صفحه 99-112
چکیده
به منظور اندازهگیری نیروی برش دینامیکی ساقۀ برنج، یک دستگاه آزمایشگاهی با مکانیزم برش رفت و برگشتی طراحی و ساخته شد. تأثیر سرعت برشی تیغه در چهار سطح 6/0، 9/0، 2/1،و 5/1 متر بر ثانیه و زاویة لبه تیغه در سه سطح 25، 30،و35 درجه روی مقاومت برشی ساقۀ چهار رقم برنج شامل خزر، فجر، بینام و هاشمی مطالعه شد.نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که تأثیر رقم ...
بیشتر
به منظور اندازهگیری نیروی برش دینامیکی ساقۀ برنج، یک دستگاه آزمایشگاهی با مکانیزم برش رفت و برگشتی طراحی و ساخته شد. تأثیر سرعت برشی تیغه در چهار سطح 6/0، 9/0، 2/1،و 5/1 متر بر ثانیه و زاویة لبه تیغه در سه سطح 25، 30،و35 درجه روی مقاومت برشی ساقۀ چهار رقم برنج شامل خزر، فجر، بینام و هاشمی مطالعه شد.نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که تأثیر رقم برنج، سرعت برشی، و زاویه لبۀ تیغه عوامل اصلی و اثر متقابل رقم برنج و سرعت برشی بر مقاومت برش ساقه در سطح 1 درصد معنیدار بود. بیشترین و کمترین مقدار مقاومت برشی به ترتیب مربوط به ارقام خزر و هاشمی با میانگین 210/0 و 181/0 مگاپاسکال به دست آمد. با توجه به نتایج آزمون دانکن تفاوت بین میانگین مقاومت برشی در ارقام فجر، بینام و هاشمی در سطح 1 درصد معنیدار نبود ولی مقدار مقاومت برشی رقم خزر در مقایسه با ارقام بینام و هاشمی بیشتر بود.مقاومت برشی ساقه در سرعت برشی 6/0 متر بر ثانیه با میانگین 226/0 مگاپاسکال بیشترین و در سرعت برشی 5/1 متر بر ثانیه با میانگین 155/0 مگاپاسکال کمترین مقدار بود. سرعت برشی تیغه در سطوح 6/0 و 9/0 متر بر ثانیه و همچنین در سطوح 2/1 و 5/1 متر بر ثانیه روی مقاومت برشی ساقه تفاوت معنیدار نبود ولی در سطوح دیگر تفاوت معنی دار بود.مقایسۀ میانگینها نشان داد که مقادیر مقاومت برشی بین زوایای لبة تیغه در سطح 1 درصد معنیدار نیست. اثر متقابل رقم برنج و سرعت برشی تیغه روی مقاومت برشی ساقه در سطح 1 درصد معنیدار بود و در مقایسۀ میانگینها، بیشترین مقدار مقاومت برشی ساقهها با میانگین 234/0 مگاپاسکال در سرعت 6/0 متر بر ثانیه در رقم فجر و کمترین مقدار آن با میانگین 137/0 مگاپاسکال در رقم بینام و در سرعت برش 5/1 متر بر ثانیه به دست آمد.