ارزیابی اثر فراصوت و دما بر ویژگی‌های کریستالی و میکروسکوپی گرانول‌های نشاستۀ برنج معلق در آب به روش سطح پاسخ (RSM)

رضا فرهمندفر؛ سیدعلی مرتضوی؛ رسول کدخدایی؛ فریده طباطبایی‌یزدی؛ آرش کوچکی؛ مریم حسینی

دوره 14، شماره 4 ، اسفند 1392، ، صفحه 13-24

https://doi.org/10.22092/aridse.2014.102093

چکیده
  نشاسته منبع اصلی انرژی در رژیم انسان است.  اصلاحات فیزیکی، شیمیایی و آنزیمی می­تواند باعث تغییراتی گردد که در نشاسته­های طبیعی تجاری موجود، قابل دسترس یا قابل کنترل نیست لذا در این تحقیق از فراصوت برای بررسی اثر روش­های فیزیکی بر خصوصیات کریستالی و خمیری نشاستۀ برنج استفاده شد.  در این تحقیق، به دیسپرسیون نشاستۀ برنج (8 درصد) ...  بیشتر

مقایسه سه نوع کمباین متداول برنج در منطقه مازندران

محمود صفری؛ محمدرضا علیزاده؛ کریم گرامی

دوره 14، شماره 4 ، اسفند 1392، ، صفحه 73-86

https://doi.org/10.22092/aridse.2014.102101

چکیده
  در کشورهای توسعه یافته،کمباین‌های برداشت برنج با عرض کارهای مختلف در دو نوع خوشه تغذیه و بوته تغذیه در دسترس هستند.  در سال‌های اخیر هر دو نوع کمباین برنج از کشورهای آسیای شرقی از جمله چین، ژاپن و کره جنوبی وارد کشور شده ولی عملکرد آن­ها از نظر فنی و اقتصادی بررسی یا ارزیابی نشده است.  این تحقیق، به منظور رسیدن به هدف فوق و انتخاب ...  بیشتر

تعیین نیروی کوبش در سه رقم متداول برنج تحت شرایط دینامیکی

عزت اله عسکری اصلی ارده؛ سهیلا یاوری

دوره 12، شماره 2 ، شهریور 1390، ، صفحه 101-114

https://doi.org/10.22092/aridse.2011.102235

چکیده
  یکی از خواص زیست­مکانیکی مهم محصول برنج که در طراحی ماشین­های برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار می­گیرد، نیروی کوبش یا نیروی لازم برای جدا کردن دانه از خوشه است.  این عامل در تعیین میزان توان مصرفی خرمنکوب­ها و کمباین­های برنج، بازدهی کوبش و نیز تلفات ریزش نقش اساسی دارد.  در این تحقیق مقدار این نیرو در سه سطح رطوبتی ...  بیشتر

تعیین انرژی سفیدکردن، شاخص انرژی مصرفی و شاخص سفیدشدگی در سه رقم برنج

غلام‌رضا روحی؛ میرحسین پیمان؛ سعید مینایی

دوره 11، شماره 2 ، شهریور 1389، ، صفحه 1-16

چکیده
  فرایند تبدیل برنج یکی از صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است که در آن مقدار زیادی انرژی الکتریکی حاصل از سوخت­های فسیلی مصرف می‌شود.  برای بررسی اثر عوامل مختلف بر انرژی مصرفی در فرایند سفیدکردن برنج، شاخص سفیدشدگی و شاخص انرژی مصرفی در سفیدکردن، اثر سه عامل مدت زمان سفیدکردن، رقم، و رطوبت در مرحلة سفیدکردن در قالب طرح کرت­های دوبار ...  بیشتر

ارزیابی مدل‌های گیاهی ORYZA2000، SWAP وWOFOST در مدیریت‌های مختلف آبیاری

ابراهیم امیری؛ مسعود کاوسی؛ فریدون کاوه

دوره 10، شماره 3 ، آذر 1388، ، صفحه 13-28

چکیده
  مدل­های ORYZA2000، SWAP، و WOFOST رشد و توسعة برنج را در شرایط تولید پتانسیل و کمبود آب شبیه‌سازی می‌کنند.  برای ارزیابی مدل­ها، تحقیقی در مزرعة تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 6 مدیریت آبیاری به عنوان تیمار، در سه تکرار طی سال زراعی 84 روی رقم هاشمی اجرا شد.  مدیریت­های آبیاری شامل غرقاب دایم، آبیاری ...  بیشتر

بررسی اثر تغییر سرعت دورانی روتور سفیدکن سایشی افقی بر خصوصیات تبدیل دو رقم برنج در استان فارس

محمد شاکر

دوره 9، شماره 4 ، اسفند 1387، ، صفحه 45-56

چکیده
  در این تحقیق، تأثیر سرعت دورانی روتور سفیدکن سایشی افقی بر خصوصیات تبدیل دو رقم برنج در استان فارس بررسی شده است.  در این آزمایش، از طرح آماری کرت­های خرد شده در قالب بلوک­های کامل تصادفی در پنج تکرار استفاده شد.  رقم شلتوک در دو سطح آمل- 3 و کامفیروزی به­ عنوان کرت اصلی و سرعت دورانی روتور سفیدکن سایشی در پنج سطح (550، 600، 650، ...  بیشتر

بررسی تأثیر روش‌های مختلف برداشت بر مقدار ضایعات دو رقم برنج در استان خوزستان

نعیم لویمی؛ عبدالعلی گیلانی؛ محمدرضا علیزاده

دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، ، صفحه 89-106

چکیده
  برداشت نیمه‌مکانیزه و چند مرحله‌ای برنج در استان خوزستان، ضایعات و افت زیادی به دنبال دارد.  برای برداشت برنج در منطقه، بسته به شرایط و امکانات، یکی از روش­های مستقیم یا غیرمستقیم یا استفاده از یکی از کوبنده‌های میخی یا سوهانی (کمباین‌های دارای کوبنده‌های میخی و یا سوهانی) معمول است.  به­منظور بررسی اثرروش­های مختلفبرداشت ...  بیشتر

تبدیل خرمنکوب متداول برنج به یک خرمنکوب جریان محوری و ارزیابی عملکرد آن

عزت‌الله‌ عسکری اصلی ارده؛ محمدرضا علیزاده؛ صمد صبوری

دوره 8، شماره 3 ، آذر 1386، ، صفحه 111-126

چکیده
  برای کوبیدن محصولات دانه‌ای، از روش­های متفاوت استفاده می‌شود.  خرمنکوب‌های متداول، بر اساس ضربة وارد بر محصول (داخل واحد کوبش) کار می‌کنند و از این جهت ممکن است باعث ایجاد ضایعات در دانه ‌شوند.  در روش دیگری که به روش جریان محوری معروف است و اخیراً در اکثر ماشین­های برداشت غلات از آن استفاده می‌شود، به دانه آسیب کمتری وارد ...  بیشتر

تاثیر دور توپی و موقعیت تیغه برکیفیت برنج در سفید‌کن تیغه‌ای بهینه‌شده

محسن حیدری سلطان‌آبادی

دوره 8، شماره 1 ، خرداد 1386، ، صفحه 137-150

چکیده
  به منظور کاهش شکستگی و ضایعات برنج، توپی سفیدکن تیغه‌ای برنج به مارپیچ انتقال مجهز شد.  آزمایش­های اولیه نشان داد، استفاده از این توپی می‌تواند شکستگی برنج را در حدود 5/2 درصد کاهش دهد.  برای تکمیل طرح فوق و بررسی تاثیر عواملی نظیر سرعت توپی و موقعیت تیغه بر کیفیت برنج سفیدشده، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایة بلوک‌های کامل ...  بیشتر

اثر روش‌های مختلف خاک‌ورزی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج به روش خشکه‌کاری در منطقه شاوور خوزستان

الیاس دهقان؛ مرتضی الماسی

دوره 7، شماره 4 ، اسفند 1385، ، صفحه 89-100

چکیده
  خاک‌ورزی، با این که مزایای مشخص و مهم دارد، در برخی موارد دارای آثار زیانباری نیز هست که می‌توان با به کار‌گیری چند روش مناسب این آثار را کاهش داد.  این آزمایش برای مقایسه روش‌های خاک‌ورزی از نظر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام برنج، در تابستان سال 1382 در یک خاک رسی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور واقع در شمال اهواز اجرا شد. آزمایش ...  بیشتر

بررسی واکنش ارقام و لاین های برنج نسبت به عمق‌های مختلف آب آبیاری در منطقه لنجان اصفهان

حمیدرضا سالمی؛ حسنعلی عابدی

دوره 7، شماره 3 ، آذر 1385، ، صفحه 79-92

چکیده
  به‌ منظور بررسی‌ تحمل‌ ارقام‌ و لاین‌های‌ برنج‌ به‌ تنش‌ خشکی‌ و تعیین‌ اثر‌ این‌ تنش‌ برعملکردو اجزای‌ عملکرداین‌ گیاه‌، آزمایشی‌ در سال­های‌ زراعی‌ 81-1380 و 82-1381در ایستگاه‌ تحقیقات‌ شهید فزوة‌ اصفهان‌ اجرا شد.  آزمایش‌ به‌ صورت‌ طرح‌ آماری‌ کرت­های‌ خرد شده‌ در قالب‌بلوک‌های کامل‌ تصادفی‌ در سه‌ تکرار اجرا ...  بیشتر

بررسی تأثیر سرعت و زاویۀ لبۀ تیغه بر مقاومت برشی ساقۀ ارقام مختلف برنج

رضا طباطبایی کلور؛ علیمحمد برقعی؛ رضا علیمردانی؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی؛ علیرضا علامه

دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، ، صفحه 99-112

چکیده
  به منظور اندازه­گیری نیروی برش دینامیکی ساقۀ برنج، یک دستگاه آزمایشگاهی با مکانیزم برش رفت و برگشتی طراحی و ساخته شد. تأثیر سرعت برشی تیغه در چهار سطح 6/0، 9/0، 2/1،و 5/1 متر بر ثانیه و زاویة لبه تیغه در سه سطح 25، 30،و35 درجه روی مقاومت برشی ساقۀ چهار رقم برنج شامل خزر، فجر، بی­نام و هاشمی مطالعه شد.نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که تأثیر رقم ...  بیشتر