تأثیر سیال‌سازی دانه در فرآیند خشک کردن و خصوصیات زراعی بذر کلزا

حمیدرضا گازر؛ امیرحسین شیرانی راد

دوره 12، شماره 3 ، آذر 1390، ، صفحه 101-116

https://doi.org/10.22092/aridse.2011.102281

چکیده
  به‌منظور کاهش زمان خشک شدن و ارتقای شاخص­های کیفی بذور خشک شده از روش­های مختلف استفاده می­شود که هوا دهی مناسب با سیال‌سازی محصول به‌هنگام خشک شدن از آن جمله است.  در این تحقیق با استفاده از یک دستگاه خشک‌کن بستر سیال آزمایشگاهی، بذور کلزا با20 درصد رطوبت بر پایة وزن خشک، در محدوده دمایی30 تا 60 درجه سلسیوس با بازه­های دمایی ...  بیشتر

بهبود سبز شدن کلزای آبی با ایجاد ترک‌های طولی درراستای خطوط کاشت با استفاده از شیاربازکن و چرخ فشار مناسب

عباس همت؛ سید مجید عطایی

دوره 12، شماره 2 ، شهریور 1390، ، صفحه 69-86

https://doi.org/10.22092/aridse.2011.102233

چکیده
  یکی از مشکلات اساسی که کشاورزان در مرکز ایران برای کاشت مکانیزه کلزا (Brassica napus L.) در خاک­های حساس به سله با آن مواجه هستند، استقرار نامطلوب گیاه است.  تحقیقات در مرکز ایران نشان داد که درصد سبز پنبه (گیاه دولپه­ای) در کاشت به روش مسطح در خاک­های انقباضی و حساس به سله را می­توان بدون سله شکنی، با انتخاب شیاربازکن دو­دیسکی و چرخ ...  بیشتر

اثر روش‌ کاشت و مقدار بذر بر عملکرد کلزا در اراضی لب‌شور

الیاس دهقان؛ عبدالامیر راهنما

دوره 10، شماره 2 ، شهریور 1388، ، صفحه 11-30

چکیده
  شوری خاک از مشکلات بزرگدر جنوب خوزستان است.  این پژوهش طی دو سال 86-1384در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور واقع در شمال اهواز، در یک خاک رسی- سیلتی با شوری 8 دسی‌زیمنس بر متر به صورت کرت‌‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا ‌شد.  کرت‌‌های اصلی شامل شش روش‌ کاشت 1- بذرپاش+ دیسک (P1)، 2- بذرپاش + دیسک + کروگیت (P2)، ...  بیشتر

بررسی تأثیر نظام‌های بهره‌برداری خدماتی و خصوصی از ماشین و مساحت زمین زراعی بر شاخص‌های مکانیزاسیون محصول کلزا در فریدون‌شهر اصفهان

مهران موحدی؛ شاهین رفیعی؛ حسین مبلی؛ مرتضی شهیدزاده؛ علی جعفری

دوره 9، شماره 2 ، شهریور 1387، ، صفحه 69-80

چکیده
  به ­منظور بررسی استفاده نظام‌های بهره­برداری از ماشین­ها و ادوات کشاورزی و سطوح متفاوت زمین­های زراعی و تأثیر آنها بر بهره­وری اقتصادی و دیگر فاکتورهایی مانند هزینة تولید (نسبت مجموع هزینة­ تهیه نهاده­ها و عملیات به میزان سطح زیر کشت)، درآمد کل حاصل از تولید(نسبت مجموع درآمد حاصل از فروش محصولات اصلی و فرعی به میزان سطح ...  بیشتر

تاثیر تغییرات دما و سرعت هوا بر فرایند خشک‌شدن و کیفیت کلزا

حمیدرضا گازر؛ سعید مینایی

دوره 9، شماره 1 ، خرداد 1387، ، صفحه 109-154

چکیده
  در این تحقیق با به­کارگیری یک دستگاه خشک­کن آزمایشگاهی سه واحدی قابل اتصال به کامپیوتر، فرایند خشک‌شدن کلزا به‌صورت تک­لایه و پیوسته بررسی شد و با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی تاثیر تغییرات دو عامل مهم یکی دمای خشک‌کردن و دیگری سرعت جابه­جایی هوای گرم بر پارامتر زمان و تغییر آهنگ خشک‌کردن، ضرایب نفوذ رطوبت، و انرژی ...  بیشتر

مدل‌سازی واکنش کلزا به شوری طی دورۀ رشد رویشی

وحیدرضا جلالی؛ مهدی همایی؛ سیدخلاق میرنیا

دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 95-112

چکیده
  واکنش کلزا به تنش شوری طی فصل رشد، دائماً تغییر می‌کند.  اغلب گیاهان از جمله کلزا در مرحلة پیش از سبزشدن (جوانه­زنی) به تنش شوری مقاوم هستند، ولی در مرحلة گیاهچه و اوایل رشد، به شوری حساس می­شوند و با افزایش سن، مقاومت آنها نیز افزایش می‌یابد.  دورة رشد رویشی، حیاتی‌ترین بخش زندگی گیاه است زیرا بقای گیاه در این دوره بر عملکرد ...  بیشتر

تأثیر زهکشی سطحی و سطوح مختلف کود نیتروژنه بر درصد روغن، پروتئین و عملکرد کلزا

فاطمه سلحشور دلیوند؛ علی حسین‌زاده دلیر؛ احمد فاخری‌فرد؛ مسعود کاوسی؛ محمدرضا یزدانی؛ ناصر دواتگر

دوره 8، شماره 2 ، شهریور 1386، ، صفحه 119-134

چکیده
       در شالیزارهای شمال کشور به منظور بررسی تأثیرات زهکشی و کود نیتروژنه بر عملکرد و روغن کلزا پژوهشی در مزرعة آزمایشی مؤسسة تحقیقات برنج کشور (رشت) به صورت اسپیلیت پلات بر مبنای طرح بلوک‌های کامل تصادفی با کشت رقم Hyola 308 در سه تکرار اجرا شد.  تیمارها شامل زهکشی و کود نیتروژنه بود: زهکشی در سه سطح (1- بدون زهکش، 2- زهکش سطحی ...  بیشتر

بهینه‌سازی شرایط استخراج و ترسیب در تهیه ایزوله پروتئینی از کنجاله کلزا

جلال محمدزاده؛ مسعود یقبانی

دوره 7، شماره 4 ، اسفند 1385، ، صفحه 129-138

چکیده
  کنجاله کلزا 43-38 درصد پروتئین دارد و از نظر کیفی پروتئین­های آن ترکیبی از اسیدهای آمینه مناسب و در حد دانه‌های غلات است.  تولید ایزوله پروتئینی در واقع هم موجب استفاده بهینه از کنجاله کلزا می­شود و هم به عنوان منبع انرژی و پروتئین جهت تقویت و غنی­سازی اکثر مواد غذایی می­تواند به کار رود.  استخراج­پذیری و رسوب پروتئین‌های ...  بیشتر

اثر شرایط مختلف پوست‌گیری بر کیفیت و کمیت روغن استحصالی دانه کلزا1

جلال محمدزاده؛ رضا فامیل مؤمن؛ ندا مفتون آزاد

دوره 7، شماره 1 ، خرداد 1385، ، صفحه 111-124

چکیده
  هدف از پوست­گیری دانة کلزا کاهش مقدار فیبر، بهبود ارزش غذایی کنجاله، و بالا بردن راندمان استخراج و کیفیت روغن است.   اتصال بین پوسته و مغز دانه بسیار قوی است، لذا  قبل از پوست­گیری دانه­ها باید مشروط شوند.  بدین منظور دانة کلزا، تحت تأثیر دو تیمار مرطوب کردن شامل خیساندن در آب مقطر با دمای 22 درجة سانتی­گراد به مدت 70 ...  بیشتر