حمیدرضا گازر؛ امیرحسین شیرانی راد
چکیده
بهمنظور کاهش زمان خشک شدن و ارتقای شاخصهای کیفی بذور خشک شده از روشهای مختلف استفاده میشود که هوا دهی مناسب با سیالسازی محصول بههنگام خشک شدن از آن جمله است. در این تحقیق با استفاده از یک دستگاه خشککن بستر سیال آزمایشگاهی، بذور کلزا با20 درصد رطوبت بر پایة وزن خشک، در محدوده دمایی30 تا 60 درجه سلسیوس با بازههای دمایی ...
بیشتر
بهمنظور کاهش زمان خشک شدن و ارتقای شاخصهای کیفی بذور خشک شده از روشهای مختلف استفاده میشود که هوا دهی مناسب با سیالسازی محصول بههنگام خشک شدن از آن جمله است. در این تحقیق با استفاده از یک دستگاه خشککن بستر سیال آزمایشگاهی، بذور کلزا با20 درصد رطوبت بر پایة وزن خشک، در محدوده دمایی30 تا 60 درجه سلسیوس با بازههای دمایی 10 درجه سلسیوس، در سه حالت بستر ثابت، شروع سیالسازی و بستر سیال خشک شدند. با در نظر گرفتن تأثیر تغییرات دما و حالت بستر بر سینتیک خشک شدن دانهها، صفاتی از قبیل درصد جوانه زنی نهایی(قوة نامیه)، درصد سبز شدن، شاخص سطح برگ گیاهچه، و وزن خشک گیاهچه در بذور تحت تیمارهای آزمایشی بههمراه تیمار شاهد (خشک و آماده نشده) ارزیابی شد. نتایج بهدست آمده مؤید تأثیرگذاری معنیدار دما و سیالسازی بستر کلزا در حین فرآیند خشک کردن است. علاوه بر آن، تهویة مناسب در فرایند خشک کردن بذر کلزا با قرار دادن محصول در آستانة سیالسازی و بعد از آن، در تسریع فرآیند خشککردن محصول تأثیرگذار است. نتایج نشان داد که تغییرات بستر نیز در دماهای متفاوت روی کاهش زمان خشک شدن مؤثر است و سیالسازی زمان خشک شدن بذر را بیش از 23 درصد نسبت بهحالت بستر ثابت کاهش میدهد. تغییر بستر از آستانة سیالسازی به سیال، تنها حدود 8 درصد زمان خشک شدن محصول را بالا میبرد. از این رو میتوان گفت که وقتی کاربرد دماهای بالا برای کیفیت محصول محدود است، با قرار دادن بذر در آستانة سیالسازی میتوان آن را با حداقل دما و صرف انرژی کمتر در زمانی کوتاه خشک کرد. بررسی اثر سیالسازی بذر در فرآیند خشک کردن برجوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا نشان میدهد که در محدوده دمایی 30 تا 40 درجه سلسیوس میتوان بذور با رطوبت بالا را با روشهای آستانه سیالسازی خشک و قوه نامیه و توان رویش بذر کلزا را در حد استاندارد حفظ کرد.
عباس همت؛ سید مجید عطایی
چکیده
یکی از مشکلات اساسی که کشاورزان در مرکز ایران برای کاشت مکانیزه کلزا (Brassica napus L.) در خاکهای حساس به سله با آن مواجه هستند، استقرار نامطلوب گیاه است. تحقیقات در مرکز ایران نشان داد که درصد سبز پنبه (گیاه دولپهای) در کاشت به روش مسطح در خاکهای انقباضی و حساس به سله را میتوان بدون سله شکنی، با انتخاب شیاربازکن دودیسکی و چرخ ...
بیشتر
یکی از مشکلات اساسی که کشاورزان در مرکز ایران برای کاشت مکانیزه کلزا (Brassica napus L.) در خاکهای حساس به سله با آن مواجه هستند، استقرار نامطلوب گیاه است. تحقیقات در مرکز ایران نشان داد که درصد سبز پنبه (گیاه دولپهای) در کاشت به روش مسطح در خاکهای انقباضی و حساس به سله را میتوان بدون سله شکنی، با انتخاب شیاربازکن دودیسکی و چرخ فشار رویه صاف لاستیکی، که منجر به ایجاد ترک طولی خاک در راستای خطوط کاشت میشود، بهطور معنیداری افزایش داد. در آن تحقیق مشخص نشده بود که آیا شیاربازکن یا چرخ فشار، موجب ایجاد ترک طولی در راستای خطوط کاشت شده بود. بر این اساس، آزمایشی در یک خاک لوم بهمنظور بررسی تأثیر دو نوع شیاربازکن (دودیسکی و کفشکی) و چهار نوع چرخ فشار (میان باز، رویه صاف لاستیکی آجدار، مخروطیشکلو با برجستگی مخروطیشکل میانی) بر ایجاد ترک طولی در راستای خطوط کاشت و استقرار گیاه به صورت آزمایش فاکتوریل همراه با خطیکار مجهز به شیاربازکن تک دیسکی بهعنوان تیمار شاهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار بررسی شد. در این آزمایش، فراسنجههای درصد ترک مؤثر (ترک ایجاد شده در راستای ظهور گیاهچهها)، شاخص استقرار، درصد سبز، و تعداد بوته در متر مربع قبل از زمستانگذرانی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که برای تمام فراسنجهها، شیاربازکن دودیسکی میانگین بیشتری نسبت به کفشکی داشت. اثر چرخ فشار بر درصد ترک مؤثر و شاخص استقرار قبل از زمستانگذرانی معنیدار بود، ولی بر سایر فراسنجهها اثر معنیداری نداشت. از نظر درصد ترک مؤثر و استقرارگیاه، از چهار نوع چرخ فشار ارزیابی شده، چرخهای فشار با برجستگی مخروطیشکلمیانی و میان باز بهترتیب مؤثرترین و نامناسبترین چرخ فشار شناخته شدند. با توجه به نتایج این تحقیق میتوان توصیه کرد که ردیفکار مناسب برای کاشت کلزا در خاکهای حساس به سله باید مجهز به شیاربازکن دودیسکی و چرخ فشار با برجستگی مخروطیشکل میانی باشد؛ زیرا که اولی در ایجاد گودی (شیار) vـشکل و دومی در پایدار سازی آن نقش دارند. شیارهای vـشکل پایدار پس از آبیاری غرقابی و در مرحله انقباض خاک موجب ایجاد ترک طولی در کف شیار میشوند.
الیاس دهقان؛ عبدالامیر راهنما
دوره 10، شماره 2 ، شهریور 1388، ، صفحه 11-30
چکیده
شوری خاک از مشکلات بزرگدر جنوب خوزستان است. این پژوهش طی دو سال 86-1384در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور واقع در شمال اهواز، در یک خاک رسی- سیلتی با شوری 8 دسیزیمنس بر متر به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرتهای اصلی شامل شش روش کاشت 1- بذرپاش+ دیسک (P1)، 2- بذرپاش + دیسک + کروگیت (P2)، ...
بیشتر
شوری خاک از مشکلات بزرگدر جنوب خوزستان است. این پژوهش طی دو سال 86-1384در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور واقع در شمال اهواز، در یک خاک رسی- سیلتی با شوری 8 دسیزیمنس بر متر به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرتهای اصلی شامل شش روش کاشت 1- بذرپاش+ دیسک (P1)، 2- بذرپاش + دیسک + کروگیت (P2)، 3- خطیکار (P3)، 4- خطیکار + کروگیت (P4)، 5- جویپشتهکار غلات با دوخط روی پشته (P5)، و 6- جویپشتهکار غلات با سه خط روی پشته (P6) و کرتهای فرعی شامل چهار میزان بذر 6، 9، 12، و 15 کیلوگرم در هکتار و رقم کلزا کشت شده هیبرید هایولا 401 بود. نتایج نشان داد روشهای کاشت از نظر میزان مصرف سوخت، ظرفیت مزرعهای، و زمان مورد نیاز برای عملیات کاشت اختلاف بسیار معنیدار داشتند. کمترین مصرف سوخت به میزان 02/5 لیتر بر هکتار از روش P3 و پس از آن میزان 6 لیتر بر هکتار از روش P5 بهدست آمد. بیشترین ظرفیت مزرعهای (73/1 هکتار بر ساعت) در P5 حاصل شد و نسبت به روشهای P1 تا P4 و P6، بهترتیب به میزان 63، 156، 5، 104 و 8 درصد افزایش نشان داد. کمترین زمان مورد نیاز (58/0 ساعت بر هکتار) در روش کاشت P5 بهدست آمد و نسبت به روشهای کاشت P1 تا P4 و P6، بهترتیب به میزان 38، 60، 13، 150 و 6 درصد کاهش نشان داد. بین روشهای کاشت از نظر عملکرد دانه، درصد سبز شدن بذر، تعداد بوته در مترمربع، و تعداد خورجین در بوته تفاوت معنیدار بود اما از نظر تعداد دانه در خورجین و وزن هزاردانه تفاوتها معنیدار نبودند. بین مقادیر بذر از نظر عملکرد دانه و تعداد بوته در مترمربع و تعداد دانه در خورجین تفاوت معنیدار بود، اما از نظر مدت زمان جوانهزنی، درصد سبز شدن بذر، تعداد خورجین در بوته، و وزن هزاردانه تفاوتها معنیدار نبودند. بیشترین عملکرد دانه (2134 کیلوگرم در هکتار)، درصد سبز شدن (86 درصد)، تعداد بوته در مترمربع (99 بوته)، تعداد خورجین در بوته (78 عدد)، تعداد دانه در خورجین (23 عدد) از روش کاشت P5 بهدست آمد. در نتیجه، برای کشت کلزا هیبرید هایولا 401 در اراضی لبشور خوزستان روش کاشت دو خط به فاصلة 30 سانتیمتر روی پشتة 60 سانتیمتری با مصرف بذر 12-9 کیلوگرم در هکتار پیشنهاد میشود.
مهران موحدی؛ شاهین رفیعی؛ حسین مبلی؛ مرتضی شهیدزاده؛ علی جعفری
دوره 9، شماره 2 ، شهریور 1387، ، صفحه 69-80
چکیده
به منظور بررسی استفاده نظامهای بهرهبرداری از ماشینها و ادوات کشاورزی و سطوح متفاوت زمینهای زراعی و تأثیر آنها بر بهرهوری اقتصادی و دیگر فاکتورهایی مانند هزینة تولید (نسبت مجموع هزینة تهیه نهادهها و عملیات به میزان سطح زیر کشت)، درآمد کل حاصل از تولید(نسبت مجموع درآمد حاصل از فروش محصولات اصلی و فرعی به میزان سطح ...
بیشتر
به منظور بررسی استفاده نظامهای بهرهبرداری از ماشینها و ادوات کشاورزی و سطوح متفاوت زمینهای زراعی و تأثیر آنها بر بهرهوری اقتصادی و دیگر فاکتورهایی مانند هزینة تولید (نسبت مجموع هزینة تهیه نهادهها و عملیات به میزان سطح زیر کشت)، درآمد کل حاصل از تولید(نسبت مجموع درآمد حاصل از فروش محصولات اصلی و فرعی به میزان سطح زیر کشت)، عملکرد (نسبت کل محصول تولیدی به میزان سطح کشت)، و درجة مکانیزاسیون، تحقیقی در منطقه فریدونشهر استان اصفهان با 239 پرسشنامه و به دست آوردن دادهها و تجزیه و تحلیل آنها در نرمافزار تحلیلگر SPSS13 با استفاده از روش فاکتوریل انجام گرفت. نتایج نشان داد که نوع نظام بهرهبرداری از ماشین بر بهرهوری اقتصادی اثر معنیدار ندارد و در واقع در منطقة مورد نظر برای تولید محصول کلزا، خرید ادوات و ماشینآلات بهطور شخصی و استفاده از آنها به صورت خصوصی یا اجاره، تفاوتی در میزان بهرهوری اقتصادی ایجاد نمیکند. اما مساحت زمین زراعی بر بهرهوری در سطح یک درصد معنیدار است به طوری که با افزایش مساحت زمین زراعی، بهرهوری به طور معنیداری افزایش مییابد. در این تحقیق اثر نوع نظام بهرهبرداری بر هزینة کل تولید معنیدار نشد ولی نظام بهرهبرداری خصوصی بهطور معنیداری باعث افزایش درآمد کل حاصل از تولید محصول و عملکرد آن نسبت به نظام بهرهبرداری خدماتی شد اما درجة مکانیزاسیون در نظام بهرهبرداری خدماتی بیشتر از خصوصی بود. همچنین رابطة فاکتورهای فوق با مساحت زمین زراعی نیز معنیدار شد و با افزایش مساحت زمین زراعی، هزینة کل تولید کاهش و دیگر فاکتورها افزایش یافت.
حمیدرضا گازر؛ سعید مینایی
دوره 9، شماره 1 ، خرداد 1387، ، صفحه 109-154
چکیده
در این تحقیق با بهکارگیری یک دستگاه خشککن آزمایشگاهی سه واحدی قابل اتصال به کامپیوتر، فرایند خشکشدن کلزا بهصورت تکلایه و پیوسته بررسی شد و با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی تاثیر تغییرات دو عامل مهم یکی دمای خشککردن و دیگری سرعت جابهجایی هوای گرم بر پارامتر زمان و تغییر آهنگ خشککردن، ضرایب نفوذ رطوبت، و انرژی ...
بیشتر
در این تحقیق با بهکارگیری یک دستگاه خشککن آزمایشگاهی سه واحدی قابل اتصال به کامپیوتر، فرایند خشکشدن کلزا بهصورت تکلایه و پیوسته بررسی شد و با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی تاثیر تغییرات دو عامل مهم یکی دمای خشککردن و دیگری سرعت جابهجایی هوای گرم بر پارامتر زمان و تغییر آهنگ خشککردن، ضرایب نفوذ رطوبت، و انرژی فعالسازی محصول کلزا رقم اوپرا در دماهای 40 ، 50، و 60 درجة سانتی گراد و دو سرعت جابهجایی هوای گرم 1 و 2 متر بر ثانیه ارزیابی شد. همچنین، با استفاده از معادلة رگرسیونی خطی، مدل تخمین زمان خشکشدن کلزا در محدوده دمایی آزمایشها نیز ارائه شد. علاوه بر شاخصهای ذکرشده، پارامترکیفی درصد اسیدیته روغن کلزای خشکشده نیز اندازهگیری شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که تاثیر فاکتورهای دما و سرعت جابهجایی هوا بر فرایند خشکشدن محصول کلزا معنیدار است. تغییر دمای فرایند از 40 به 60 درجة سانتیگراد، 4/66 درصد از زمان خشکشدن را کم کرد. تغییر سرعت هوای گرم از 1 به 2 متر بر ثانیه موجب 4/29 درصد کاهش در زمان خشکشدن آن گردید. ضریب نفوذ رطوبت دانة کلزا در محدوده دمایی تحقیق از 8-10×05694/2 تا 8-10×8061/5 مجذور متر بر ثانیه تغییر میکند. انرژی فعالسازی نیز در حدود 34/27 تا 49/37 کیلو ژول بر مول بهدست آمد. از نظر کیفی تغییرات دما و سرعت هوا در محدودههای ذکرشده تاثیری معنیدار بر افزایش اسیدهای چرب آزاد روغن استحصالی کلزای خشکشده نداشت.
وحیدرضا جلالی؛ مهدی همایی؛ سیدخلاق میرنیا
دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 95-112
چکیده
واکنش کلزا به تنش شوری طی فصل رشد، دائماً تغییر میکند. اغلب گیاهان از جمله کلزا در مرحلة پیش از سبزشدن (جوانهزنی) به تنش شوری مقاوم هستند، ولی در مرحلة گیاهچه و اوایل رشد، به شوری حساس میشوند و با افزایش سن، مقاومت آنها نیز افزایش مییابد. دورة رشد رویشی، حیاتیترین بخش زندگی گیاه است زیرا بقای گیاه در این دوره بر عملکرد ...
بیشتر
واکنش کلزا به تنش شوری طی فصل رشد، دائماً تغییر میکند. اغلب گیاهان از جمله کلزا در مرحلة پیش از سبزشدن (جوانهزنی) به تنش شوری مقاوم هستند، ولی در مرحلة گیاهچه و اوایل رشد، به شوری حساس میشوند و با افزایش سن، مقاومت آنها نیز افزایش مییابد. دورة رشد رویشی، حیاتیترین بخش زندگی گیاه است زیرا بقای گیاه در این دوره بر عملکرد تاثیر میگذارد. دربارة اثر شوری بر گیاهان مختلف پژوهشهای فراوان شده اما نتایج حاصل عموماً به صورت کمّی بیان نشدهاند. اندک پژوهشهایی هم که به صورت کمّی ارائه شدهاند بر مبنای "میانگین شوری" ناحیة رشد ریشه، آنهم طی "کل فصل رشد" بودهاند. هدف از این پژوهش، کمّیکردن واکنش گیاهان به شوری طی مراحل مختلف رشد، به صورت مدلهای کاربردی است. به این منظور کلزا برگزیده شد که از گیاهان مهم زراعی است و ارزش اقتصادی زیادی دارد. کلزا در دورة رشد رویشی خود سه مرحلة فنولوژیک: گیاهچه، روزت، و ساقهرفتن دارد. برای بررسی اثر شوری در مراحل رشد رویشی، آزمایشی شامل یک تیمار غیر شور (آب معمولی با شوری6/0 دسیزیمنس) و 8 تیمار با شوریهای 3، 5، 7، 9، 11، 13، 15، و 17 دسیزیمنس بر متر اجرا شد. از آب شور طبیعی دریاچه حوض سلطان قم استفاده شد. خاک محل آزمایش "لوم شنی" بود. دلیل انتخاب آب و خاک شور طبیعی، به حداقل رساندن انحراف از شرایط طبیعی است که گیاه در آن رشد میکند. بوتههای کلزا پیش از رسیدن به ابتدای هر یک از مراحل رشد رویشی با آب غیر شور آبیاری و پس از آن با تیمارهای شوری مربوطه آبیاری شدند. به منظور کمّیکردن اثر شوری در هر یک از مراحل رشد، تعداد نسبی گیاهچه و مقادیر تعرق نسبی () در شوریهای مختلف خاک، با استفاده از مدلهای مس و هافمن، ون گنوختن و هافمن، دیرکسن و همکاران، و همایی و همکاران برآورد و پارامترهای مورد نظر به دست آمد. مدلها با استفاده از آمارههای خطای بیشینه (ME)، ریشة میانگین مربعات خطا (RMSE)، ضریب تبیین (CD)، کارایی مدل (EF)، و ضریب خطای تجمعی (CRM) مقایسه شدند. آمارههای مربوط به برازش مدلهای مختلف بر مقادیر اندازهگیریشده، طی مرحلة گیاهچه نشان داد که مدل خطی مس و هافمن نسبت به سایر مدلها مناسبتر است اما برای مرحلة روزت و ساقه رفتن، مدل همایی و همکاران، توانست نسبت به سایر مدلها برآوردی بهتر ارائه دهد.
فاطمه سلحشور دلیوند؛ علی حسینزاده دلیر؛ احمد فاخریفرد؛ مسعود کاوسی؛ محمدرضا یزدانی؛ ناصر دواتگر
دوره 8، شماره 2 ، شهریور 1386، ، صفحه 119-134
چکیده
در شالیزارهای شمال کشور به منظور بررسی تأثیرات زهکشی و کود نیتروژنه بر عملکرد و روغن کلزا پژوهشی در مزرعة آزمایشی مؤسسة تحقیقات برنج کشور (رشت) به صورت اسپیلیت پلات بر مبنای طرح بلوکهای کامل تصادفی با کشت رقم Hyola 308 در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل زهکشی و کود نیتروژنه بود: زهکشی در سه سطح (1- بدون زهکش، 2- زهکش سطحی ...
بیشتر
در شالیزارهای شمال کشور به منظور بررسی تأثیرات زهکشی و کود نیتروژنه بر عملکرد و روغن کلزا پژوهشی در مزرعة آزمایشی مؤسسة تحقیقات برنج کشور (رشت) به صورت اسپیلیت پلات بر مبنای طرح بلوکهای کامل تصادفی با کشت رقم Hyola 308 در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل زهکشی و کود نیتروژنه بود: زهکشی در سه سطح (1- بدون زهکش، 2- زهکش سطحی با فاصلة 2 متر و عمق متوسط 15 سانتیمتر، 3- زهکش سطحی با فاصلة 4 متر و عمق متوسط 15 سانتیمتر با جویچههای عرضی به فاصلة 1 متربا عمق متوسط 7 سانتیمتر) و کود نیتروژنه در چهار سطح (0، 150، 200 و 250 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار که به صورت 3/1، 3/1، 3/1 تقسیط شد). نتایج نشان داد که، زهکشی باعث افزایش عملکرد دانه، درصد روغن، برداشت نیتروژن، کارایی بازیافت نیتروژن، و کارایی زراعی به ترتیب و به میزان 33/94 تا 82/97 درصد، 47/2 تا 88/3 درصد، 55/96 تا 50/103 درصد، 01/88 تا 30/125 درصد، و 69/104 تا 18/167 درصد میشود اما درصد پروتئین دانه به میزان 21/4 تا 76/9 درصد کاهش مییابد. کود نیتروژنه نیز باعث افزایش عملکرد اقتصادی، درصد پروتئین، و برداشت نیتروژن به ترتیب به میزان 08/199 تا 60/239 درصد، 31/5 تا 60/7، و 26/233 تا 44/292 درصد میشود. اما با افزایش کود نیتروژنه درصد روغن، کارایی بازیافت نیتروژن، و کارایی زراعی به ترتیب و به میزان 74/0 تا 35/3 درصد، 24/10 تا 77/24 درصد، و 39/11 تا 84/21 درصد کاهش مییابد. به طور کلی در خاکهای سنگین شالیزاری، مناطق با بارندگی بالا با در نظر گرفتن کلیة جوانب (مسایل زیست محیطی، شرایط خاک، سهولت اجرا، هزینه، و ...) میتوان زهکش 4 متری را با حداقل 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار پیشنهاد کرد.
جلال محمدزاده؛ مسعود یقبانی
دوره 7، شماره 4 ، اسفند 1385، ، صفحه 129-138
چکیده
کنجاله کلزا 43-38 درصد پروتئین دارد و از نظر کیفی پروتئینهای آن ترکیبی از اسیدهای آمینه مناسب و در حد دانههای غلات است. تولید ایزوله پروتئینی در واقع هم موجب استفاده بهینه از کنجاله کلزا میشود و هم به عنوان منبع انرژی و پروتئین جهت تقویت و غنیسازی اکثر مواد غذایی میتواند به کار رود. استخراجپذیری و رسوب پروتئینهای ...
بیشتر
کنجاله کلزا 43-38 درصد پروتئین دارد و از نظر کیفی پروتئینهای آن ترکیبی از اسیدهای آمینه مناسب و در حد دانههای غلات است. تولید ایزوله پروتئینی در واقع هم موجب استفاده بهینه از کنجاله کلزا میشود و هم به عنوان منبع انرژی و پروتئین جهت تقویت و غنیسازی اکثر مواد غذایی میتواند به کار رود. استخراجپذیری و رسوب پروتئینهای کنجالة کلزا تابعی از pH و در هر رقم متفاوت است. در این تحقیق، رقم PF7045.91، با دو تیمار pH استخراج پروتئین در سه سطح (10، 11 و 12) و pH ترسیب پروتئین نیز در سه سطح (5/4، 5/5 و 5/6) در نظر گرفته شد، تا ضمن تعیین شرایط بهینة تولید ایزوله پروتئینی بعضی از خواص کیفی آن نیز مشخص شود. نتایج نشان میدهد که بهترین شرایط جهت تهیة ایزوله پروتئینی، استخراج در شرایط قلیایی با 12= pH و رسوب پروتئین در نقطه 5/5= pH بوده است. در این شرایط، ایزوله تولیدی دارای 1/88 درصد پروتئین با مقدار وزنی 3/15 درصد (بر اساس وزن اولیه کنجاله) است. همچنین، مقدار اسیدفیتیک ایزوله در این شرایط بسیار کم و در حد 4/0 درصد است. مقدار گلوکوزینولات کنجاله مصرفی و ایزوله پروتئینی حاصل بسیار پایین و در همة شرایط غیر قابل اندازهگیری است.
جلال محمدزاده؛ رضا فامیل مؤمن؛ ندا مفتون آزاد
دوره 7، شماره 1 ، خرداد 1385، ، صفحه 111-124
چکیده
هدف از پوستگیری دانة کلزا کاهش مقدار فیبر، بهبود ارزش غذایی کنجاله، و بالا بردن راندمان استخراج و کیفیت روغن است. اتصال بین پوسته و مغز دانه بسیار قوی است، لذا قبل از پوستگیری دانهها باید مشروط شوند. بدین منظور دانة کلزا، تحت تأثیر دو تیمار مرطوب کردن شامل خیساندن در آب مقطر با دمای 22 درجة سانتیگراد به مدت 70 ...
بیشتر
هدف از پوستگیری دانة کلزا کاهش مقدار فیبر، بهبود ارزش غذایی کنجاله، و بالا بردن راندمان استخراج و کیفیت روغن است. اتصال بین پوسته و مغز دانه بسیار قوی است، لذا قبل از پوستگیری دانهها باید مشروط شوند. بدین منظور دانة کلزا، تحت تأثیر دو تیمار مرطوب کردن شامل خیساندن در آب مقطر با دمای 22 درجة سانتیگراد به مدت 70 و 100 دقیقه، بخار دادن با بخار اشباع و بخار تحت فشار هر کدام به مدت 5 و 10 دقیقه، و سپس تیمار خشک کردن در سه سطح، آفتابی، هوای گرم 55، و 65 درجة سانتیگراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد روش خیساندن به مدت 100 دقیقه و خشک کردن در دمای 65 درجه سانتیگراد بیشترین راندمان پوستگیری (5/86 درصد) را دارد، در حالی که استفاده از بخار اشباع به مدت 5 دقیقه و خشک کردن آفتابی دارای کمترین راندمان پوستگیری است. مقایسة میانگینها نیز نشان داد که مقدار روغن در دو روش خیساندن به مدت 70 و 100 دقیقه و خشک کردن در دماهای 55 و 65 درجة سانتیگراد تفاوت معنیداری دیده نشد، اگرچه نسبت به سایر روشها بالاتر بود. شرایط مختلف پوستگیری نیز در تمامی موارد بر مقدار اسیدیته و عدد پراکسید، یا به عبارت دیگر کیفیت روغن استحصالی تأثیر معنیداری نداشته است.