بهاره جمشیدی؛ سعید مینایی؛ عزالدین مهاجرانی؛ حسن قاسمیان
چکیده
اسپکتروسکوپی فروسرخ نزدیک (NIR) در ترکیب با روشهای شیمیسنجی، شامل پیشپردازشهای طیفی و مدلسازیهای چندمتغیره، یکی از پرکاربردترین روشهای غیر مخرب اندازهگیری ویژگیهای کیفی میوهها و سبزیهاست که در سالهای اخیر بیشتر مد نظر پژوهشگران بوده است. در این پژوهش، توانایی روش اسپکتروسکوپی NIR بازتابی در محدوده طیفی 1650-930 ...
بیشتر
اسپکتروسکوپی فروسرخ نزدیک (NIR) در ترکیب با روشهای شیمیسنجی، شامل پیشپردازشهای طیفی و مدلسازیهای چندمتغیره، یکی از پرکاربردترین روشهای غیر مخرب اندازهگیری ویژگیهای کیفی میوهها و سبزیهاست که در سالهای اخیر بیشتر مد نظر پژوهشگران بوده است. در این پژوهش، توانایی روش اسپکتروسکوپی NIR بازتابی در محدوده طیفی 1650-930 نانومتر بهمنظور پیشبینی غیر مخرب مواد جامد حلشدنی (SSC) و اسیدیته قابل تیتر کردن (TA) پرتقال تامسون، همچنین اثر پیشپردازشهای مختلف طیفی بر دقت مدلهای چندمتغیره پیشبینیکننده بررسی شد. در این راستا، مدلهای واسنجی چندمتغیره حداقل مربعات جزئی (PLS) بر پایه اندازهگیریهای مرجع و اطلاعات طیفهای پیشپردازش شده با ترکیب روشهای مختلف هموارسازی (میانگینگیری متحرک (MA)، ساویتزکی- گولای (SG)، تبدیل موجک (WT))؛ نرمالسازی (تصحیح پراکنش افزاینده (MSC)، توزیع نرمال استاندارد (SNV))؛ و افزایش قدرت تفکیک طیفی (مشتقهای اول و دوم (D1، D2)) برای پیشبینی SSC و TA پرتقالها تدوین شدند. نتایج نشان داد که اسپکتروسکوپی NIR بازتابی، در ترکیب با روشهای شیمیسنجی، توانایی پیشبینی غیر مخرب SSC و TA پرتقال را دارد. همچنین، روشهای پیشپردازش اثر مستقیم بر نتایج مدلهای PLS تدوین شده برای پیشبینی این پارامترهای درونی داشتند و بهترین نتایج پیشبینی برای SSC(430/0RMSEC=، 923/0rc=، 451/0RMSEP=، 936/0rp=، 798/2SDR=) و TA(133/0RMSEC=، 883/0rc=، 177/0RMSEP=، 863/0rp=، 853/1SDR=) بر پایه ترکیب روشهای پیشپردازش MA + SNV بهدست آمد.
داود محمدزمانی؛ سعید مینایی؛ رضا علیمردانی؛ علی رستمی؛ جلالالدین قضاوتی
چکیده
در سمپاشهای تزریق مستقیم1 (DI)، زمان تأخیر برای تغییر غلظت مواد شیمیایی در نوک افشانکها بر کارایی سمپاش تأثیر میگذارد. مهمترین متغیر برای بررسی عملکرد سامانۀ تزریق مستقیم در اِعمال علفکشها به صورت زمان حقیقی، زمان تأخیر آن است. در این تحقیق، ابتدا یک سامانه تزریق مستقیم روی یک سمپاش بومدار طراحی و نصب شد. ...
بیشتر
در سمپاشهای تزریق مستقیم1 (DI)، زمان تأخیر برای تغییر غلظت مواد شیمیایی در نوک افشانکها بر کارایی سمپاش تأثیر میگذارد. مهمترین متغیر برای بررسی عملکرد سامانۀ تزریق مستقیم در اِعمال علفکشها به صورت زمان حقیقی، زمان تأخیر آن است. در این تحقیق، ابتدا یک سامانه تزریق مستقیم روی یک سمپاش بومدار طراحی و نصب شد. پس از آن، به منظور بررسی کمّی تأثیر حجم لولههای محلول سم از نقطۀ تزریق تا خروجی افشانکها (V)، دبی مادۀ مؤثر علفکش و دبی سیال حامل بر مشخصات دینامیکی سامانۀ تزریق مستقیم- از جمله زمان تأخیر، جریان محلول سم از نقطه تزریق تا نوک افشانکها- مدلسازی ریاضی شد. بدینمنظور از دو مدل حاکم بر جریان محلول سم در سامانههای تزریق مستقیم استفاده شد: مدل "جریان تکهای2" و مدل "اختلاط مناسب3"؛ این دو در این تحقیق ارائه شدهاند. به منظور بررسی و مقایسه نتایج حاصل از مدلسازی ریاضی و نتایج حاصل از آزمون سامانه تزریق مستقیم، یک سامانه تزریق مستقیم طراحی و ساخته شد. برای تجزیه، تحلیل و مقایسۀ نتایج کارگاهی نیز از روش تجزیه واریانس با آزمون دانکن با سطح اطمینان 5 درصد استفاده شد تا اثر تغییر پارامترهای مختلف بر زمان تأخیر سامانه تعیین شود. برای بررسی برهمکنش عوامل مختلف، آزمایش فاکتوریل با طرح بلوکهای کاملاً تصادفی به کار برده شد. نتایج آزمونهای کارگاهی با نتایج حاصل از مدل ریاضی ارائه شده مقایسه شد. با توجه به نتایج مقایسۀ پاسخ زمانی بین مدلها و آزمونها، مشخص شد که مدل اختلاط مناسب در مقایسه با مدل جریان تکهای پاسخ بهتری ارائه میدهد. از این روش میتوان مدل اختلاط مناسب را برای پیشبینی رفتار دینامیکی سامانۀ تزریق مستقیم به کار برد، گرچه در هر دو مدل، بین مقدار حالت پایا با مقادیر حالت پایای آزمونها اندکی تفاوت مشاهده میشود.
حسین احمدی چناربن؛ سعید مینایی؛ علیرضا بصیری؛ مرتضی الماسی؛ اکبر عرب حسینی
چکیده
علف چای Hypericum perforatum L. یکی از گیاهان دارویی است که مهمترین ویژگی گونههای ایرانی آن، بالا بودن درصد هیپریسین در برگ و گلهای آن است. منحنیهای هم دما، رابطه تعادلی بین فعالیت آبی و مقدار رطوبت محصول در دمای ثابت را نشان میدهند و آگاهی از آنها در فرآیند انبارمانی و خشک کردن محصول ضروری است. در این تحقیق، رطوبت تعادلی هم دمای ...
بیشتر
علف چای Hypericum perforatum L. یکی از گیاهان دارویی است که مهمترین ویژگی گونههای ایرانی آن، بالا بودن درصد هیپریسین در برگ و گلهای آن است. منحنیهای هم دما، رابطه تعادلی بین فعالیت آبی و مقدار رطوبت محصول در دمای ثابت را نشان میدهند و آگاهی از آنها در فرآیند انبارمانی و خشک کردن محصول ضروری است. در این تحقیق، رطوبت تعادلی هم دمای جذب و دفع گل گیاه علف چای در چهار دمای 40، 50 ،60، و 70 درجه سلسیوس و در محدوده فعالیت آبی 11/0 تا 84/0 به روش وزنسنجی ایستا تعیین شد. از مدلهای هندرسون، هالسی، ازوین، چانگ فاست و گاب برای برازش دادههای حاصل از آزمایش استفاده شد. در تعیین منحنیهای هم دمای جذب و دفع رطوبت، به ترتیب، مدلهای چانگ فاست و هالسی دارای بهترین برازش بودند.
غلامرضا روحی؛ میرحسین پیمان؛ سعید مینایی
دوره 11، شماره 2 ، شهریور 1389، ، صفحه 1-16
چکیده
فرایند تبدیل برنج یکی از صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است که در آن مقدار زیادی انرژی الکتریکی حاصل از سوختهای فسیلی مصرف میشود. برای بررسی اثر عوامل مختلف بر انرژی مصرفی در فرایند سفیدکردن برنج، شاخص سفیدشدگی و شاخص انرژی مصرفی در سفیدکردن، اثر سه عامل مدت زمان سفیدکردن، رقم، و رطوبت در مرحلة سفیدکردن در قالب طرح کرتهای دوبار ...
بیشتر
فرایند تبدیل برنج یکی از صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است که در آن مقدار زیادی انرژی الکتریکی حاصل از سوختهای فسیلی مصرف میشود. برای بررسی اثر عوامل مختلف بر انرژی مصرفی در فرایند سفیدکردن برنج، شاخص سفیدشدگی و شاخص انرژی مصرفی در سفیدکردن، اثر سه عامل مدت زمان سفیدکردن، رقم، و رطوبت در مرحلة سفیدکردن در قالب طرح کرتهای دوبار خرد شده در سه تکرار بررسی شد. سطوح در نظر گرفته شده این عوامل عبارت بودند از: زمان سفیدکردن (در چهار سطح 15، 30، 45، و 60 ثانیه) به عنوان عامل اصلی، رقم (خزر، بینام و علیکاظمی) به عنوان عامل فرعی، رطوبت (در سه سطح 14-5/12، 5/12-11 و 11-5/9 درصد بر پایة تر) به عنوان عامل فرعی فرعی. پس از تجزیة آماری دادههای حاصل از اندازهگیری انرژی مصرفی سفیدکردن، شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن، و شاخص سفیدشدگی، نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان سفیدکردن، انرژی مصرفی سفیدکردن افزایش و شاخص آن کاهش مییابد. در دو مدت زمان سفیدکردن 15 و 60 ثانیه، کاهش رطوبت تا سطح 11-5/9 درصد باعث افزایش معنیدار در شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن و افزایش زمان سفیدکردن از 15 ثانیه به 60 ثانیه، باعث افزایش شاخص سفیدشدگی میشود. شاخص سفیدشدگی رقم خزر به طور معنیدار بیشتر از دو رقم دیگر است. شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن رقم خزر در هر سه سطح رطوبتی به طور معنیداری بیشتر از دو رقم دیگر است. بهترین حالت از نظر شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن و شاخص سفیدشدگی برای هر سه رقم، مدت زمان 15 ثانیه و رطوبت 11-5/9 درصد تشخیص داده شد. البته برای رقم خزر افزایش این شاخصها واضحتر بود.
سعید مینایی؛ میثم ستاری نجف آبادی؛ محمد حسین عزیزی؛ حامد افشاری
دوره 11، شماره 2 ، شهریور 1389، ، صفحه 59-72
چکیده
در این پژوهش، ویژگیهای مکانیکی هفت نوع فیلم نانویی با درصدهای مختلف نقره و رس- نقره، شامل مدول الاستیسیته، مقاومت کششی، چغرمگی، درصد کشیدگی تا پاره شدن، مقاومت در برابر رشد پارگی، و رنگ فیلمهای نانویی بررسی شده و با فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) مقایسه شد. نتایج نشان داد که با بهکار بردن ذرات نانویی در فیلم پلیاتیلن با دانسیتة ...
بیشتر
در این پژوهش، ویژگیهای مکانیکی هفت نوع فیلم نانویی با درصدهای مختلف نقره و رس- نقره، شامل مدول الاستیسیته، مقاومت کششی، چغرمگی، درصد کشیدگی تا پاره شدن، مقاومت در برابر رشد پارگی، و رنگ فیلمهای نانویی بررسی شده و با فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) مقایسه شد. نتایج نشان داد که با بهکار بردن ذرات نانویی در فیلم پلیاتیلن با دانسیتة پایین LDPE))، مدولالاستیسیته، مقاومت کششی و مقاومت در برابر رشدپارگی، به میزان 4/1 تا 5/2 برابر افزایش مییابد درحالیکه درصد کشیدگی تا پاره شدن و چغرمگی، به میزان 1/1 تا 4 برابر کاهش خواهد یافت. اثر نوع فیلم نانویی بر مدول الاستیسیته، مقاومت کششی و مقاومت در برابر رشد پارگی در سطح 99/0 و درصد میزان کشیدگی تا پاره شدن و چغرمگی فیلم، در سطح 95/0 معنادار است. با بررسی پارامترهای مربوط به رنگ و به دست آوردن اختلاف رنگ کلی فیلمها (∆E)، مشخص شد که فیلم دارای 1000 قسمت در میلیون نانو نقره (S2)، در مقایسه با سایر فیلمها رنگ بیشتری دارد. کمترین اختلاف رنگ کلی مربوط به فیلم شاهد است. اختلاف رنگ کلی در فیلمهای نانو نقره، با افزایش درصد نقره افزایش مییابد، ولی در فیلمهای ترکیبی با افزایش درصد رس کاهش نشان میدهد. در مجموع، با توجه به نتایج آزمون رنگ، فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) و فیلم دارای 1000 قسمت در میلیون نانو نقره (S2)، بهترین و بدترین نوع فیلم شناخته شدند. در مجموع، فیلم نانویی ترکیبی 3 درصد (SC3)، دارای «500 قسمت در میلیون نقره-450 قست در میلیون رس» از نظر خواص مکانیکی، نسبت به سایر فیلمها در سطحی قابل قبولتر قرار دارد، اما مشکل عمدهای که دارد، رنگ تیرة آن به دلیل وجود ذرات رس است که ممکن است برای بستهبندی برخی مواد غذایی (که رنگ بسته نقش مهمی دارد) مناسب نباشد. در چنین مواردی، فیلمهای نانویی ترکیبی با درصد کمتر ذرات رس میتواند بهکار برده شود وگرنه باید به دنبال راههای رفع تیرگی آن بود.
داوود محمد زمانی؛ سعید مینایی؛ رضا علیمردانی؛ مرتضی الماسی؛ حمیدرضا شفیعخانی
دوره 10، شماره 3 ، آذر 1388، ، صفحه 29-44
چکیده
در این مقاله، روش تهیة نقشة رقومی مدیریتی به منظور بهکارگیری در سامانة کاربرد میزان متغیر (VRA) علفکش پیش رویشی سیانازین (بلادکس) ارائه شده است. هدف از این تحقیق، توسعة روشی دقیق برای تهیة نقشههای رقومی مدیریتی کاربرد علفکشها به صورت موضعی است که به کاهش میزان مصرف علفکشها و نیز کاهش خطرهای زیست محیطی میانجامد. ...
بیشتر
در این مقاله، روش تهیة نقشة رقومی مدیریتی به منظور بهکارگیری در سامانة کاربرد میزان متغیر (VRA) علفکش پیش رویشی سیانازین (بلادکس) ارائه شده است. هدف از این تحقیق، توسعة روشی دقیق برای تهیة نقشههای رقومی مدیریتی کاربرد علفکشها به صورت موضعی است که به کاهش میزان مصرف علفکشها و نیز کاهش خطرهای زیست محیطی میانجامد. بدین منظور، ابتدا مختصات محلی (Local) و جهانی (UTM) نقاط مزرعهای به مساحت یک هکتار با استفاده از یک دوربین نقشهبرداری Total Station و چهار گیرنده GPS استاتیک که روی چهار ایستگاه مستقر شدند، به دست آمد. دادههای حاصل از گیرندههای GPS با رایانة شخصی و با استفاده از نرمافزار Compass پردازش شد. سپس در محیط نرمافزار Land، شبکهای از سلولها به ابعاد 8/14×8/14 متر ایجاد و به کمک دوربین Total Station روی مزرعه پیادهسازی شد. با استفاده از روش نقطه شبکه، از مرکز هر سلول نمونهای به عمق 20 سانتیمتر انتخاب و نمونهها به منظور تعیین درصد مادة آلی و بافت خاک به آزمایشگاه خاکشناسی ارسال شد. از نتایج تجزیه و تحلیل نمونهها مشخص شد که دامنة تغییرات (R) مادة آلی خاک مزرعه 82/0 درصد، با کمینه و بیشینه 43/0 و 25/1 درصد است. مادة آلی خاک دارای توزیع نرمال با میانگین 86/0 درصد و انحراف معیار 18/0 درصد است. بافت خاک نیز در محدوده لومی، لومی شنی، و شنی لومی قرار دارد. برای بسط مقادیر به سایر نقاط شبکه از روش میانیابی کریجینگ استفاده شد. با توجه به مقادیر توصیه شده در دستورالعمل کاربرد علفکش سیانازین (بلادکس) بر اساس تغییرات درصد مادة آلی و بافت خاک، چهار ناحیة مجزا در مزرعه برای کاربرد علفکش با مقادیر 4/1، 7/1، 9/2 و 5/3 لیتر مادة مؤثر در هکتار مشخص شد و نقشة رقومی مدیریتی مزرعه به دست آمد. با استفاده از این نقشه، مشخص شد که کل مزرعه به میزان 61/1 لیتر علفکش نیاز دارد و در صورت کاربرد دقیق علفکش بر اساس مقادیر توصیه شده توسط نقشه در مقایسه با میزان کاربرد 9/2 لیتر مادة مؤثر در هکتار که برای 9/67 درصد سطح مزرعه توصیه شده است، به طور متوسط 13 درصد در مصرف علفکش صرفهجویی خواهد شد. با توجه به مختصات نقاط مزرعه، این نقشه قابلیت بهکارگیری را به عنوان مقادیر ورودی مطلوب در کنترلگر الکترونیکی سمپاش بومدار پشت تراکتوری خواهد داشت.
حسن ذکی دیزجی؛ سعید مینایی؛ تیمور توکلی هشتجین؛ منیژه مختاری دیزجی
دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1388، ، صفحه 27-48
چکیده
استفاده از فن فراصوت در ارزیابی و فراوری مواد غذایی سابقهای دیرینه دارد اما در مورد محصولات کشاورزی روند تکمیلی را سپری میکند. آزمون فراصوتی، یکی از روشهای آزمون غیر مخرب است که در ارزیابی محصولات کشاورزی روندی رو به گسترش دارد. برای آزمون محصولات کشاورزی به روش فراصوت عبوری، بهطور معمول از دو شاخص فراصوت استفاده میشود: ...
بیشتر
استفاده از فن فراصوت در ارزیابی و فراوری مواد غذایی سابقهای دیرینه دارد اما در مورد محصولات کشاورزی روند تکمیلی را سپری میکند. آزمون فراصوتی، یکی از روشهای آزمون غیر مخرب است که در ارزیابی محصولات کشاورزی روندی رو به گسترش دارد. برای آزمون محصولات کشاورزی به روش فراصوت عبوری، بهطور معمول از دو شاخص فراصوت استفاده میشود: یکی سرعت امواج و دیگری میزان تضعیف. اندازهگیری شاخصهای فراصوتی مواد بیولوژیک بهدلیل ویژگیهای پیچیدة ساختاری آنها مشکل است. بنابراین، اولین مرحله در ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی، طراحی و ساخت سامانة فراصوتی مناسبی است که بتواند شاخصهای فراصوتی محصولات کشاورزی را اندازهگیری کند. در این پژوهش، ابتدا سامانة اندازهگیر فراصوتی طراحی و ساخته شد که اساس کار آن، پردازش سیگنالهای عبوری از محصولات کشاورزی است. در ادامه و در آزمایشهایی، اثر عوامل مؤثر در اندازهگیری شامل مادة واسط، پوشگیری موج، نیروی تماسی، ضخامت نمونهها، و لایة تأخیر بر سیگنال دریافتی بررسی شد. بخشهای اصلی سامانه عبارتاند از تپساز/ تپگیر، تراگذرهای فرستنده و گیرنده، برنامة کنترل، رایانه، و سامانة جمعآوری دادهها. سامانه با پردازش سیگنالها بهصورت نیمه خودکار، ویژگیهای سرعت و میزان تضعیف سیگنال را تعیین میکند. برای اجرای این آزمایشها، نمونههایی از بافت چند محصول کشاورزی شامل سیب، سیبزمینی، هویج، خیار، شلیل، به، و موز تهیه شد. طول نمونهها با توجه به نوع محصول از 5 تا 120 میلیمتر متغیر بود. نتایج نشان داد که با استفاده از امواج غیر پیوسته (تپی) با بسامد 40 کیلوهرتز و توان نسبتاً کم، میتوان امواج فراصوت را از بیشتر محصولات کشاورزی عبور داد. با در نظر گرفتن مادة واسط، ضخامت مناسب نمونه، و نیروی تماسی کم (5 نیوتن)، سامانة فراصوتی با دقت خوب، سرعت کمتر از 1 ثانیه و نیمه خودکار، میزان تضعیف و سرعت امواج عبوری از نمونهها را اندازهگیری میکند. پوشگیری سیگنال موجب افزایش دقت در اندازهگیری شاخص سرعت امواج شد. بررسی طیف بسامدی سیگنالها نشان داد که برای جلوگیری از جابهجایی بسامدی بهتر است ضخامت نمونهها یکسان باشد.
علیماشاءاله کرمانی؛ تیمور توکلیهشجین؛ سعید مینایی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، ، صفحه 53-74
چکیده
شناخت خواص گسیختگی دانة برنج و اثر رطوبت و دما بر آن در تحلیل و پیشبینی رفتار شکستگی آنها در هنگام انتقال و فراوری، مهم است. مقادیر این خواص همچنین برای طراحی دقیق ماشینآلات برنجکوبی بهمنظور کمینه کردن صدمات ضروری است. در این تحقیق، خواص مکانیکی فشاریدانههای دو رقم برنج قهوهای هاشمی و خزر در رطوبتها و دماهای ...
بیشتر
شناخت خواص گسیختگی دانة برنج و اثر رطوبت و دما بر آن در تحلیل و پیشبینی رفتار شکستگی آنها در هنگام انتقال و فراوری، مهم است. مقادیر این خواص همچنین برای طراحی دقیق ماشینآلات برنجکوبی بهمنظور کمینه کردن صدمات ضروری است. در این تحقیق، خواص مکانیکی فشاریدانههای دو رقم برنج قهوهای هاشمی و خزر در رطوبتها و دماهای متفاوت مطالعه شد. آزمایشها در دو حالت بارگذاری فشاری شامل آزمون فشار دانة کامل و آزمون فشار محوری روی نمونههای استوانهای از دانه در سه سطح رطوبت (2/10، 2/12، و 25/13 درصد بر پایة تر) و چهار سطح دمای دانه (35، 45، 55، و 65 درجة سانتیگراد) بررسی شد. در آزمون فشاری دانة کامل، پارامترهای نیروی لازم برای شکست دانه، تغییرشکل در نقطة شکست، انرژی شکست، و مدول الاستیسیته ظاهری اندازهگیری شدند. در آزمون فشار محوری نمونة استوانهای نیز تنش و کرنش گسیختگی، مدول چغرمگی، و مدول الاستیسیته فشاریتعیین شدند. نتایج نشان میدهند که رطوبت و دمای دانه اثری معنیدار بر مقادیر خواص مکانیکی فشاری برنج قهوهای دارند. مقادیر کلیة خواص مکانیکی، بهجز کرنش گسیختگی فشاری، با کاهش رطوبت و دمای دانه افزایش نشان میدهد. نتایج تجزیة واریانس دادهها نشان میدهد که رقم تأثیری معنیدار بر کلیة خواص گسیختگی فشاری ندارد. برای هر دو رقم مورد مطالعه، مقدار متوسط نیروی لازم برای شکست دانههای برنج قهوهای در محدودة 01/37 تا 96/89 نیوتن متغیر بود. در ضمن، در این شرایط تغییرات تنش گسیختگی فشاری دانههای این دو رقم در محدودة 43/16 تا 42/42 مگاپاسکال متغیر بود.
حمیدرضا گازر؛ سعید مینایی
دوره 9، شماره 1 ، خرداد 1387، ، صفحه 109-154
چکیده
در این تحقیق با بهکارگیری یک دستگاه خشککن آزمایشگاهی سه واحدی قابل اتصال به کامپیوتر، فرایند خشکشدن کلزا بهصورت تکلایه و پیوسته بررسی شد و با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی تاثیر تغییرات دو عامل مهم یکی دمای خشککردن و دیگری سرعت جابهجایی هوای گرم بر پارامتر زمان و تغییر آهنگ خشککردن، ضرایب نفوذ رطوبت، و انرژی ...
بیشتر
در این تحقیق با بهکارگیری یک دستگاه خشککن آزمایشگاهی سه واحدی قابل اتصال به کامپیوتر، فرایند خشکشدن کلزا بهصورت تکلایه و پیوسته بررسی شد و با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی تاثیر تغییرات دو عامل مهم یکی دمای خشککردن و دیگری سرعت جابهجایی هوای گرم بر پارامتر زمان و تغییر آهنگ خشککردن، ضرایب نفوذ رطوبت، و انرژی فعالسازی محصول کلزا رقم اوپرا در دماهای 40 ، 50، و 60 درجة سانتی گراد و دو سرعت جابهجایی هوای گرم 1 و 2 متر بر ثانیه ارزیابی شد. همچنین، با استفاده از معادلة رگرسیونی خطی، مدل تخمین زمان خشکشدن کلزا در محدوده دمایی آزمایشها نیز ارائه شد. علاوه بر شاخصهای ذکرشده، پارامترکیفی درصد اسیدیته روغن کلزای خشکشده نیز اندازهگیری شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که تاثیر فاکتورهای دما و سرعت جابهجایی هوا بر فرایند خشکشدن محصول کلزا معنیدار است. تغییر دمای فرایند از 40 به 60 درجة سانتیگراد، 4/66 درصد از زمان خشکشدن را کم کرد. تغییر سرعت هوای گرم از 1 به 2 متر بر ثانیه موجب 4/29 درصد کاهش در زمان خشکشدن آن گردید. ضریب نفوذ رطوبت دانة کلزا در محدوده دمایی تحقیق از 8-10×05694/2 تا 8-10×8061/5 مجذور متر بر ثانیه تغییر میکند. انرژی فعالسازی نیز در حدود 34/27 تا 49/37 کیلو ژول بر مول بهدست آمد. از نظر کیفی تغییرات دما و سرعت هوا در محدودههای ذکرشده تاثیری معنیدار بر افزایش اسیدهای چرب آزاد روغن استحصالی کلزای خشکشده نداشت.
عبداله ایمانمهر؛ برات قبادیان؛ سعید مینایی؛ محمدهادی خوشتقاضا
دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 33-46
چکیده
نقالهای نیوماتیکی افقی دانة کلزا با دبی جرمی 90 کیلوگرم در ساعت در لولهای به قطر داخلی 58 میلیمتر طراحی و ساخته شد. برای این منظور ابتدا برخی خواص فیزیکی و آیرودینامیکی دانه کلزا، مورد نیاز در طراحی دستگاه، اندازهگیری شد. مهمترین بخش در طراحی نقاله نیوماتیک، محاسبة افت فشار سیستم است که دو بخش را شامل میشود: افت ...
بیشتر
نقالهای نیوماتیکی افقی دانة کلزا با دبی جرمی 90 کیلوگرم در ساعت در لولهای به قطر داخلی 58 میلیمتر طراحی و ساخته شد. برای این منظور ابتدا برخی خواص فیزیکی و آیرودینامیکی دانه کلزا، مورد نیاز در طراحی دستگاه، اندازهگیری شد. مهمترین بخش در طراحی نقاله نیوماتیک، محاسبة افت فشار سیستم است که دو بخش را شامل میشود: افت فشار هوا و افت فشار مواد. پس از محاسبه حداکثر افت فشار سیستم، ساخت نقاله با انتخاب یک دمندة سانتریفیوژ مناسب، ساخت تغذیهکنندة دورانی و مکانیزم انتقال قدرت آن، ایجاد ایستگاه اندازهگیری افت فشار، ترکیب اجزا و ساخت شاسی، تکمیل شد. سرعت تهنشینی دانهها در عمل 47/11 متر بر ثانیه به دست آمد که بیشتر از مقدار پیشبینیشده در رابطة تئوری بود. در آزمایشها با تغییر سرعت ورودی هوای دمنده در 5 سطح (03/13، 11/14، 83/14، 18/15، و 29/15 متر بر ثانیه)، میزان جریان جرمی دانهها در 3 سطح (50، 70، و 90 کیلوگرم بر ساعت)، و طول لولة انتقال در دو سطح (2و 4 متر)، افت فشار افقی سیستم با کمک لولة پیتو و مانومتر مورب اندازهگیری شد. بدین ترتیب تأثیر پارامترهای فوق بررسی و مدل رگرسیونی از افت فشار افقی سیستم بر حسب پارامترهای متغیر ارائه شد.
محمد غلامیپرشکوهی؛ سعید مینایی؛ علیمحمد برقعی؛ علیرضا بصیری
دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 65-80
چکیده
یکی از مهمترین مراحل تولید کشمش، خشککردن انگور است. در این مرحله، رطوبت اولیة محصول به 15 تا 17 درصد بر پایة خشک کاهش مییابد. دستیابی به شرایط بهینه در فرایند خشککردن میتواند اثر مهمی بر زمان فراوری و بهبود شاخصهای کیفی این محصول داشته باشد. دما، سرعت جابهجایی هوای گرم، و روش آماده سازی محصول از عوامل اصلی فرایند ...
بیشتر
یکی از مهمترین مراحل تولید کشمش، خشککردن انگور است. در این مرحله، رطوبت اولیة محصول به 15 تا 17 درصد بر پایة خشک کاهش مییابد. دستیابی به شرایط بهینه در فرایند خشککردن میتواند اثر مهمی بر زمان فراوری و بهبود شاخصهای کیفی این محصول داشته باشد. دما، سرعت جابهجایی هوای گرم، و روش آماده سازی محصول از عوامل اصلی فرایند خشکشدن انگور محسوب میشوند و تاثیری مهم در کیفیت محصول نهایی دارند. در این تحقیق، اثر دما در چهار سطح 50، 60، 70، و 80 درجة سانتیگراد، سرعت جابهجایی هوای گرم در سه سطح 1، 2، و3 متر بر ثانیه و روش آمادهسازی محصول در چهار سطح: بدون آمادهسازی، آمادهسازی با آب داغ، آمادهسازی با کربنات پتاسیم 5 درصد و روغن زیتون 4/0 درصد، و آمادهسازی با هیدروکسید سدیم 5/0 درصد بر زمان و آهنگ خشکشدن انگور بیدانه سفید بررسی شد. ضریب نفوذ و انرژی فعالسازی نیز تعیین شد. نتایج نشان داد که پارامترهای دما، سرعت جابهجایی هوا، و آمادهسازی محصول تاثیرات بسیار معنیداری بر زمان و متوسط آهنگ خشکشدن محصول دارند. تاثیر روش آمادهسازی بر فرایند خشکشدن انگور بسیار زیاد است و در برخی دماها، زمان خشکشدن را تا 69 درصد کاهش میدهد. افزایش دما نیز در برخی از روشهای آمادهسازی تا 66 درصد زمان خشکشدن را کاهش میدهد. افزایش سرعت جابهجایی هوای گرم نیز میتواند تا حدود 6/8 درصد زمان خشکشدن محصول را کاهش دهد.
جعفر امیریپریان؛ محمدهادی خوشتقاضا؛ احسانالله کبیر؛ سعید مینایی
دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 113-126
چکیده
محاسبة حجم محصولات کشاورزی به روش ریاضی، به دلیل شکل هندسی نامنظم آنها چندان دقیق نیست. یکی از راهحلهای ممکن، پردازش تصویر در ماشینهای جداساز پیوسته بر اساس بینایی ماشین است. هدف از این تحقیق، یافتن روشی مناسب برای برآورد حجم سیبزمینی با استفاده از پردازش تصویر است. به کمک یک دوربین دیجیتال و یک آینة تخت، از هر نمونه ...
بیشتر
محاسبة حجم محصولات کشاورزی به روش ریاضی، به دلیل شکل هندسی نامنظم آنها چندان دقیق نیست. یکی از راهحلهای ممکن، پردازش تصویر در ماشینهای جداساز پیوسته بر اساس بینایی ماشین است. هدف از این تحقیق، یافتن روشی مناسب برای برآورد حجم سیبزمینی با استفاده از پردازش تصویر است. به کمک یک دوربین دیجیتال و یک آینة تخت، از هر نمونه تنها یک تصویر از دو نمای آن تهیه شد. با کاربرد نرمافزار MATLAB®، تصاویر پردازش و ابعاد سیبزمینی بر حسب موقعیت لبه در ماتریس تصویر اندازهگیری شد. در این پژوهش حجم سیبزمینی پس از تصویربرداری، با دو روش برآورد شد: روش اول، تعیین رابطة تجربی مبتنی بر برآورد حجم بر اساس سه قطر اصلی و روش دوم، تقسیم تصویر به قطعات کوچکتر به شکل مخروط ناقص با مقطع بیضی و برآورد حجم از مجموع حجم قطعات. اندازة سه قطر اصلی و طول قطعات مخروط ناقص، با پردازش تصویر تعیین شدند. با انداهگیری حجم واقعی سیبزمینی از طریق جابهجایی آب، میزان خطای هر دو روش محاسبه و مقایسه شد. در این تحقیق، 50 عدد سیبزمینی (رقم مارفونا) بهعنوان نمونههای مورد آزمایش انتخاب شدند. نتایج نشان داد که روش تقسیم تصویر به 64 قسمت، حجم را با دقت بسیار بالاتری (خطای حدود 15/8 درصد) نسبت به روش رابطة تجربی (خطای 5/20 درصد) برآورد میکند. بنابراین، برای درجهبندی سیبزمینی بر اساس حجم، روش تقسیم تصویر به عنوان روش کاربردی پیشنهاد میشود.
محمدرضا علیزاده؛ سعید مینایی؛ تیمور توکلی هشتجین؛ محمدهادی خوشتقاضا
دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 127-142
چکیده
ریشکزدایی شلتوک با استفاده از ماشین ریشکزن فرایندی است برای افزایش یکنواختی در آهنگ تخلیه و انتقال شلتوک از مخازن، بالابرها، و ناودانیها. در این تحقیق، اثر رقم و سرعت گردشی تیغههای ریشکزن و نیز تاثیر رطوبت شلتوک بر پارامترهای عملکردی ماشین ریشکزن بررسی شده است. دادهها بر اساس آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور رقم ...
بیشتر
ریشکزدایی شلتوک با استفاده از ماشین ریشکزن فرایندی است برای افزایش یکنواختی در آهنگ تخلیه و انتقال شلتوک از مخازن، بالابرها، و ناودانیها. در این تحقیق، اثر رقم و سرعت گردشی تیغههای ریشکزن و نیز تاثیر رطوبت شلتوک بر پارامترهای عملکردی ماشین ریشکزن بررسی شده است. دادهها بر اساس آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور رقم در دو سطح (هاشمی و بینام)، سرعت گردشی تیغههای ریشکزن در پنج سطح (600، 700، 800، 900، و 1000 دور بر دقیقه)، و رطوبت شلتوک در چهار سطح (9، 11، 13، و 15 درصد بر پایة تر) بر پایة طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار جمعآوری شد. نتایج نشان داد که اثر رقم در سطح احتمال 5 درصد بر بازده ریشکزنی و در سطح احتمال 1 درصد بر ترک دانه، اثر سرعت گردشی بر بازده ریشکزنی، شلتوک شکسته، و پوستکنده در سطح احتمال 1 درصد و بر ترک دانه در سطح احتمال 5 درصد، و اثر رطوبت بر بازده ریشکزنی و شلتوک شکسته در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است. با افزایش سرعت گردشی تیغه از 600 به 1000 دور بر دقیقه، بازده ریشکزنی ماشین ریشکزن از 33/45 به 33/80 درصد، شلتوک شکسته از 59/0 به 14/1 درصد، شلتوک پوستکنده از 56/0 به 11/1 درصد، و شلتوک ترکدار از 50/5 به 67/7 درصد افزایش مییابد. با افزایش رطوبت شلتوک از 9 به 15 درصد بر پایة تر، بازده ریشکزنی ماشین ریشکزن از 03/75 به 90/57 درصد، شلتوک شکسته از 92/0 به 77/0 درصد، شلتوک پوستکنده از 81/0 به 74/0 درصد، و شلتوک ترکدار از 73/6 به 10/6 درصد کاهش مییابد. بازده ماشین در ریشکزنی رقم هاشمی به طور معنیدار بیش از شلتوک رقم بینام است. در فرایند ریشکزنی شلتوک دو رقم مورد آزمایش سرعت گردشی حدود 800-700 دور بر دقیقه و رطوبت 11-9 درصد بر پایة تر مناسب میباشد.
محمدهادی خوشتقاضا؛ رضا امیری چایجان؛ غلامعلی منتظر؛ سعید مینایی
دوره 8، شماره 2 ، شهریور 1386، ، صفحه 135-156
چکیده
هدف از این تحقیق پیشبینی ضریب تبدیل شلتوک به برنج سفید در خشککردن به روش بستر ثابت به کمک شبکههای عصبی مصنوعی است. چند پارامتر در عملکرد خشککنهای بستر ثابت مؤثرند که به عنوان متغیرهای مستقل برای شبکة عصبی مصنوعی در نظر گرفته شدهاند. این متغیرها عبارتاند از رطوبت نسبی هوای محیط، دمای هوای محیط، سرعت هوای ورودی، ...
بیشتر
هدف از این تحقیق پیشبینی ضریب تبدیل شلتوک به برنج سفید در خشککردن به روش بستر ثابت به کمک شبکههای عصبی مصنوعی است. چند پارامتر در عملکرد خشککنهای بستر ثابت مؤثرند که به عنوان متغیرهای مستقل برای شبکة عصبی مصنوعی در نظر گرفته شدهاند. این متغیرها عبارتاند از رطوبت نسبی هوای محیط، دمای هوای محیط، سرعت هوای ورودی، عمق بستر شلتوک، دمای هوای ورودی، رطوبت اولیه و رطوبت نهایی. برای ایجاد الگوهای آموزش و ارزیابی به وسیلة یک خشککن آزمایشگاهی، 357 آزمایش خشک کردن اجرا شد. سپس نمونههایی از عمقهای مختلف خشککن جدا و عملیات پوستکنی و سفیدکردن با دستگاههای آزمایشگاهی انجام شد. ضریب تبدیل برای تمام عمقها اندازهگیری و میانگین آنها به عنوان ضریب تبدیل آزمایش منظور شد. از شبکههای پس انتشار پیشرو و پسانتشار پیشخور با الگوریتمهای یادگیری لونبرگ- مارکوارت و تنظیم بیزی برای آموزش الگوهای موجود استفاده شد. نتایج نشان داد که شبکة پسانتشار پیشخور با توپولوژی 1-7-7-7 و الگوریتم آموزش لونبرگ- مارکوارت و راهبرد توابع یکسان برای تمام لایهها (تانژانت سیگمویید) قادر است راندمان تبدیل شلتوک را به برنج سفید با ضریب تعیین 55/96 درصد و خطای متوسط مطلق 019/0 در شرایط مختلف خشککردن شلتوک در گسترة بستر ثابت پیشبینی کند. نتایج نشان داد که دمای هوای ورودی و پس از آن میزان رطوبت نهایی، بیشترین تأثیر را بر ضریب تبدیل شلتوک دارند.
سعید مینایی؛ غلامرضا روحی؛ محمد رضا علیزاده
دوره 6، شماره 1 ، خرداد 1384، ، صفحه 97-112
چکیده
شلتوک یکی از غلات عمده است و قبل از انبارداری و در ابتدای فرآیند تبدیل نیاز به خشک کردن دارد. بخش مهمی از ضایعات برنج(بروز ترکهای اولیه)، در مرحلة خشک کردن روی میدهد. برای بررسی ثأثیر عوامل مختلف بر ضایعات برنج در هنگام خشک کردن، فرآیند خشککردن در قالب طرح آماری کرتهای دوبار خرد شده با چهار پارامتر: رقم شلتوک(بینام و علی ...
بیشتر
شلتوک یکی از غلات عمده است و قبل از انبارداری و در ابتدای فرآیند تبدیل نیاز به خشک کردن دارد. بخش مهمی از ضایعات برنج(بروز ترکهای اولیه)، در مرحلة خشک کردن روی میدهد. برای بررسی ثأثیر عوامل مختلف بر ضایعات برنج در هنگام خشک کردن، فرآیند خشککردن در قالب طرح آماری کرتهای دوبار خرد شده با چهار پارامتر: رقم شلتوک(بینام و علی کاظمی)، دمای هوای خشک کن(در سه سطح 40، 50 و 60 درجة سانتیگراد، رطوبت نهایی شلتوک بر اساس وزن تر (در سه سطح 10 ،12 ، و 14درصد) و ضخامت لایه شلتوک درمخزن خشک کن ( در سه سطح 0-10، 10-20، و 20-30 سانتیمتر) ، انجام گرفت تا تأثیر اصلی و همچنین اثر متقابل پارامترهای مذکور بر میزان ترک ایجاد شده طی خشک کردن و درصد خرد برنج پس از تبدیل بررسی شود. طی این تحقیق مشخص شد که رقم کاظمی نسبت به رقم بینام حساسیت بیشتری به عوامل ایجاد ترک دارد. همچنین میزان برنج خرد شده پس از تبدیل برای رقم کاظمی بیشتر از رقم بینام است. طبق بررسیهای آماری، دمای 40 درجه سانتیگراد هوای خشککن، دمای مناسبی برای خشک کردن شلتوک از نظر میزان ترک ایجاد شده در این مرحله و کاهش خرده برنج پس از تبدیل است. رطوبت مناسب شلتوک جهت انجام عملیات تبدیل برای این دو رقم، 14درصد تشخیص داده شد. با افزایش ضخامت لایه شلتوک درون مخزن خشککن، میزان ترک و خرده برنج ایجاد شده به طور معنیداری کاهش مییابد.